Pepsi Light és egy kávé a Tom's Dinerben

Suzanne Vega
Szerda délután van, és a hőmérséklet lassan, de biztosan emelkedik a sajtósátorban a Pepsi Szigeten. Hiába nézek reménykedve a sarokban álló tolóajtós hűtő felé, abban csak Pepsi Light-ok sorakoznak és várják a mazochista jelentkezőket. Hál' istennek Suzanne Vega percre pontosan érkezik. Csodálom, hogy bírja a klímát fekete nadrágban és zakóban, hisz az ilyen színű ruhának közismerten a legmagasabb az adszorbciós képessége, magyarul napsütésben baromi meleg.

Amikor éppen ír egy dalt, előre érzi hogy sikeres lesz?

Arra gondol hogy Top40-es listára kerül-e a dal? Sosem gondolok erre. Még a két legsikeresebb dalomról, a Luka-ról és a Tom's Diner-ről sem gondoltam hogy ilyen népszerűvé válnak.

A Tom's Diner még ma is működik?

Igen, de ma már Tom's Restaurant-nak hívják. A Broadway-n a 112. utcában van, és egy tévéshowt forgatnak ott.

Mikor járt ott utoljára?

Néhány éve, de csak bepillantottam az ablakon, és továbbmentem. Az a hely már túl népszerű nekem. Egy másik kis belvárosi étterembe szoktam járni.

Hogyan tud egyszerre népszerű maradni és minőségi zenét írni? A kettő gyakran nem fér össze...

Egész életemben olyan zenéket írtam, amelyeket nem könnyű első hallásra megszeretni, ezért nem is célom a gyors siker. Persze dalszerzés közben gondolok a közönségre is, de csak úgy mintha egy kis klubban és nem egy stadionban ülnének velem szemben.

Gyermekkorában az óceánról, gyerekszerelmekről írt. Hogyan kezdett verseket írni?

Suzanne Vega
Nagyon intellektuális családban nőttem fel. A mostohaapám író, mindig bátorított és sokat beszélgettünk a versekről.

Tegnap Lou Reed ült azon a széken, ahol most ön. Milyen a kapcsolata vele?

Jóban vagyunk és szoros kapcsolat fűz össze, bár az utóbbi időben nem láttam a fellépéseit. A lemezét megvettem, de még nem volt időm meghallgatni. Nagyra értékelem mint embert és azt amit elért.

Mi a kedvenc dala tőle?

A Velvet Underground korai időszakában született dalait szeretem, mint a Sunday Morning, de egy későbbi albumról a Caroline Says is nagy hatással volt rám.

Mi a helyzet az Ön új lemezével?

Eddig három dalt írtam meg hozzá, nem tudom hogy itt a Szigeten mind a hármat előadom-e. Kettőt már felvettünk, a lemez 2001 elején jelenik meg. A dalok akusztikus gitárra épülnek. Korábban a férjemmel sok új technikát, új hangszert használtunk, de mióta két éve elváltunk, úgy érzem vissza kell térnem az akusztikus gitárhoz.

Egy hatéves lány mamája

Sok dalában magányos figurák jelennek meg. Gondolja, hogy New York valamiért a magányos emberek városa?

Igen, New York tele van magányos emberekkel, akik valahogy elidegenedtek egymástól. A hatéves lányomnak köszönhetően szerencsre én nem érzem olyan magányosnak magam, mint korábban.

Szeretné ha ő is folytatná a mama pályáját?

Nem terelgetem ebbe az irányba, csak akkor, ha valami nagyon megkapót éreznék a mondanivalójában. Ez egy nehéz karrier, és tudósként vagy biológusként sokkal jobban kamatoztathatná a tehettségét. Dehát ő egy erős jellem, olyan hivatást választ magának, amilyet szeretne.

Mit csinál most a lánya?

Otthon van a papával. A mai fellépés a turné utolsó állomása, holnap hazautazom. Azt is mondhatnám, hogy a ma este a hab a tortán. Nyolc hétig turnéztam Európában és Oroszországban, sok helyen most jártam először életemben.

Honnan származik a Vega név?

Eredetileg spanyol név, a Puerto Rico-i mostohaapámtól kaptam.

Suzanne Vega
Mi inspirálta arra, hogy megírja a könyvét, amely tavaly jelent meg?

Mindig írtam verseket, innen jött az ötlet. Amikor dalokat írok, akkor érzem hogy az igazi erejük a szövegben rejlik. A könyvben az elmúlt évek esszéi, versei és az összes dalszöveg olvasható.

Igaz, hogy a könyve írása közben mindenhová magával cipelt egy notebook-ot?

Így van. Olyan dolgokat is leírok, amelyek csak nekem fontosak, vagy nem szívesen mesélnék el másoknak.

Backstreet Boys reggelire

Gondolt rá valaha is hogy megváltoztassa a frizuráját?

Persze, bár kislánykorom óta így néz ki a hajam. Ha valaki egyenes hajú mint én, sokféle frizurát kitalálhat magának. Az enyém volt már rövidebb, hosszabb, de így a legkényelmesebb ahogy most hordom, úgyhogy egy darabig ennél a változatnál maradok.

Hogyan tartja a formáját, minden nap fut a Central Parkban?

Milyen jól hangzana, ha azt mondhatnám, hogy naponta húsz percet aerobikozom. Sajnos mióta a turné tart, semmi ilyesmire nem jutott időm. Otthon próbálkozom ezzel-azzal, de a lányom sok elfoglaltságot jelent. Háromnegyed hétkor kelünk, reggelit készítek, elviszem suliba, ez elég testmozgás egész napra.

Korábban táncos volt. Táncol ma is?

Szívesen járnék táncórákra, de nem fér bele az időmbe, ha ráérek, lemegyek az eddzőterembe tornázni egy kicsit.

Tori Amos nyilatkozta, hogy dalszerzés közben inkább egyfajta történetmondónak tartja magát, nem szövegírónak. Mit gondol erről?

Suzanne Vega
A legjobb dalokban érezni lehet, hogy valódi történetek vagy gondolatok jönnek át a szerzőn. Anyaként ma nehezebb dolgom van, régebben éjszakákat tölthettem azzal hogy egy dalszöveget csiszolgatok. Ezért nem írok regényeket sem.

Az ön színrelépése óta sok női előadó kezdett szólókarriert, mint Allanis Morisette vagy Tori Amos. Mit gondol erről?

Azt hiszem természetes, hogy sok énekesnő áll egyedül színpadra. Amikor énekelni kezdtem, még jóval több férfi előadó énekelt, mint nő. Szerencsére ma már fifty-fifty az arány.

Mikor adta első koncertjét?

Tizenhat éves koromban egy New York-i kávéházban. Akkor már összegyúlt annyi dalom, hogy a saját szerzeményeimet énekelhettem.

A legfontosabb dala?

Világviszonylatban azt hiszem a Luka, ezáltal váltam ismertté, a legtöbben ezzel a dallal kötik össze a nevem. A dal egy hátrányos helyzetű gyermekről szól, ami nagyon megfogta a hallgatókat. Gyakran járok rendezvényekre, fórumokra, ahol a nők és gyermekek helyzetéről beszélgetünk a résztvevőkkel.

Milyen zenét hallgat szabadidejében?

Meg fognak lepődni, de reggel Backstreet Boyst hallgatok, jó hangulatú zene és segít kimászni az ágyból. Amikor komolyan leülök kikapcsolódni, Nick Drake, Lou Reed dalait hallgatom, és néhány új énekesnőt, mint PJ Harvey.

Rusznák Gábor

2000. szeptember 11.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster