Exkluzív interjú a Police-szal - 1.

"HA VISSZATÉRNÉNK ..."

Ha valaha is szeretted volna tudni, hogy miért bomlott fel a Police, most megtudhatod! A Revolver című új amerikai rockmagazin munkatársának sikerült a csoda: 15 év után összehozta és "vallomásra" bírta a legendás trió tagjait.

Andy Summers tart egy kis szünetet, iszik még egy korty bort, aztán belekezd a mondanivalójába. " Fel tudnánk törölni a padlót a világ összes kis sz@ros együttesével ". A gitáros végigcsúsztatja üres poharát az ősrégi tölgyfa asztalon Sting felé, aki régi barátja, és ex-bandatag. 1999 koraősze van, és az énekes Észak-Rómában fekvő nyári házának konyhájában az óra hajnali hármat mutat. "Feltörölnénk a padlót a kis együttesekkel, mi? " - mondja Sting mosolyogva, és újratölti a poharát primo vinoval. " És mi lesz a nagy együttesekkel? " - kérdezi.

" Ha újraegyesülnénk, fel kéne dolgoznunk Andy Ring of Good Vibes című számát. " - mondja Stewart Copeland Stingnek. " Bármikor estünk is egymás torkának, Andy mindig megmutatta nekünk ezt a számot és addig hajtogatta, hogy 'I am nothing ' (semmi vagyok), amig abba nem hagytuk. Mind a mai napig megnyugtat, ha arra gondolok, hogy ' semmi vagyok '."

Sting kigúvasztja a szemét. "Stewart" - viháncolja, "te vagy a leghangosabb kib..tt 'semmi' a világon".

Ez nem kitalált történet, ez valóban megtörtént. A Police volt az utolsó brit együttes, amely képes volt meghódítani Amerikát. Tagjai 15 év elteltével először ültek le közösen, hogy interjút adjanak.

Ahogy a fenti párbeszéd is mutatja, ez a Police találkozás is amolyan jóindulatú piszkálódással és emlékezéssel tarkított, mint a régi katonatársak talákozása. Betekintést nyerhetünk a nyolcvanas évekbeli legendás együttes tagjainak csatározásaiba, a mélyen gyökerező féltékenykedéseibe és a művészi konfliktusokba - annak az együttesébe, amelyik meghódította a világot, majd népszerűsége csúcspontján mindent eldobott.

A súrlódások kreatív munkát hoznak ki az emberből, és mindenki, aki tisztában van egy rock együttes dinamizmusával tudja, hogy ez milyen kétélű dolog. Sting, Summers és Copeland igazi zenei újítók voltak -- az első "alternatív" banda, akik a rock sötét időszakában törtek be a nyolcvanas évek elején. Dalaik világos struktúrája mélységet és összetettséget kölcsönzött a rock egyik legkalandosabb együttesének. A punk, a reggae és Miles Davis minimalizmusának egybegyúrásával olyan bandák számára tették le az alapot, mint a szintén újító Nirvana és a Phish, nem is említve a kilencvenes évek Amerikájának nyugati parti ska-punk csapatait, az Offspring-et, a No Doubt-ot és a Sublime-t.

Ugyanilyen fontosak voltak Sting dalszövegei. A bűnösség, a féltékenység és más pszichológiai alapú témák feltárása olyan előadókon hagytak nyomot, mint Alanis Morissette (aki nem rég dolgozta fel a Police King of Pain című számát) és a Pearl Jam (amelynek a tagjai fogadni mernének a Police újraegyesülésére).

A Roxanne 1978-as kiadásától az 1983-as Every Breath You Take -ig, majd a Police győzedelmes Shea Stadiumban tartott búcsúkoncertjéig Sting, Copeland és Summers mindent elérz - masszív kereskedelmi támogatással - amit művész elérhet,művészi hitelességük feláldozása nélkül.

Akkor miért hagyták abba pályafutásuk csúcspontján?

" A köztünk lévő feszültség kiélezte a dolgokat - ismeri be Copeland - , és amikor végleg elmérgesedett a helyzet, na az választott szét minket ".

A baj alapvető forrása Sting és Copeland mereven ellentétes személyisége volt. Sting, egy newcastle-i tejesember fia, viszonylag csendes - legalábbis kifelé ezt mutatta - és megfontolt minimalista volt az együttesben. Copeland, az amerikai, aki Bejrútban (Libanon) nőtt fel, ahol az apja a CIA főnökeként dolgozott, viszont egy szószátyár extrovertált alak volt - legalábbis kifelé ezt mutatta -, akinek poliritmikus dobszólója is tükrözte nyitott személyiségét. Ahogy Sting most már beismeri, " Hihetetlen, majdnem szexuális töltetű feszültség volt közöttünk ,s bár nem szó szerint, de mégis egymásnak estünk ".

Ez Andy Summerst, a néhány évvel idősebb gitárost arra késztette, hogy az önjelölt felnőtt és béketeremtő szerepét játssza. Zeneileg és személyesen is Summers volt az összekötő kapocs a két bandatag között, ami gyakran megviselte a türelmét és az idegrendszerét.

Ahogy a következő interjúból is kiderül, a feszültségek legjava a zene kapcsán halmozodott fel.. Sting, a banda fő dalírója és énekese úgy érezte, hogy a többiek túlságosan sokat piszkálják zenei látomásai miatt. A másik oldalon ott volt Summers és Copeland, akik közreműködése keserű élt adott Sting műveinek, rossz néven véve azt, hogy az énekes rövid pórázon próbálja tartani tehetségüket. Mindkét félnek igaza volt. De ahogyan harcoltak egymással, abban már nem.

S ennek a sok régi sebnek be kellett /volna/ gyógyulnia. Következésképpen talán még sosem olvashattunk ilyen nyílt és leleplező interjút, mint ez a mostani Police beszélgetés. Senki sem tudta, mire számítson. Sting menedzsmentje fél óránként hívogatott, hogy megtudják, még mindig egy szobában vannak-e? De ahogy több és több vicces beszólás röpködött, annál inkább váltak köddé a neheztelések, és annál barátságosabbá váltak egymással az egykori bandatagok. Érdekes módón a beszélgetés érzelmi íve párhuzamba állítható az együttes történelmével: ahogy a csapat megbeszélte a korai zenei különbségeket, a feszültség lassan engedett. Ahogy az interjú a Police késői munkásságához ért, szabadjára eresztették érzelmeiket. A felhevült párbeszéd végén Andy Summers így vélekedett: " Ez nem is egy interjú volt, hanem egy terápiás kezelés! " Ugyanolyan érzelmeket keltett bennük, mint amikor lemezeiket vették fel.

Ha valaha is szeretted volna megtudni, hogy a Police miért is bomlott fel, folytasd az olvasást. Azt is megtudhatod, miért akarnak megint összeállni és azt is, hogy miért nem?

2000. szeptember 9.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster