Ricky Martin

Ricky Martin
Enrique Martin Morales esetében nemcsak a nevet amerikanizálták,de a Puerto Ricóból származó énekes karrierje is amerikai mintára készült. Ő lett a popvilágban a "latin szerető", aki az aktuális trend fiú ágát képviseli, bár Enrique Iglesias személyében komoly riválisa akadt. Ricky Martin mellett azonban már a csaknem két éves ismertség is szól, hisz nem is olyan rég az ő dala volt a fovi VB "himnusza". Az alábbi interjúban - többek között - arra is fény derűl, miért ezt a dalt választotta.

- Ön az l998-as labdarúgó világbajnokság "himnuszával",a La Copa De La Vidával vált ismertté. Tud focizni?

Ricky Martin: Szeretem a focit,mert lehetőséget kínált,hogy emberek milliói előtt énekeljem el a dalomat. De magával a sporttal nem élek. Az iskolában még a röplabdameccsek alkalmával is a kispadon ültem.

- Akkor miért énekelte el a dalt?

Ricky Martin: A világbajnokság szervezője, Michel Platini meghívott, s a Maria című dalomat szerette volna megkapni tőlem,de én azt mondtam: "Ne hülyéskedj, hadd énekeljek inkább valami újabbat." Beleegyezett, de közölte,hogy ugyanezt a ritmust akarja. Három és fél órával később Desmond Child, Robi Rosa és Luis Gómez Escolar - a szerzők - "szállították" a La Copa De la Vida-t.

- Albumán Madonnával duettet énekelt. Hogyan tudta rávenni a popdivát a kettősre?

Ricky Martin: A Grammy-díjkisztó gálán egyszerűen odaállt mellém. Ha két évvel korábban valaki azt állítja, hogy én Madonnával együtt fogok dolgozni, elmebetegnek nevezem.

- Jól kijöttek egymással?

Ricky Martin: Madonna nagyon makacs természet. Én is. S mindketten nagyon spirituális emberek vagyunk. Mindketten jogázunk is.

- Mindketten Miami-ban élnek. Szoktak magánembereként is találkozni?

Ricky Martin: Néha. Mielőtt stúdióba vonultunk volna, néhányszor beszélgettünk. Ő semmit sem tudott rólam. Akár bűnöző is lehettem volna.

- Önt nem a rendőrség, hanem a rajongók tartják felügyelet alatt, egy lépést sem tehet nélkülük.

Ricky Martin: Valóban, a rajongók mindenhová követnek. Dehát én épp ezt akartam, a showbizniszben akartam dolgozni. Minden munkának vannak hátrányai. Gondoljon csak arra, hogy egy dokit éppen akkor hívnak beteghez,amikor a feleségével szeretkezik.

- Önről pillanatnyilag azt állítják, hogy biszexuális.

Ricky Martin: Tök mindegy, mint mondanak. Nem érdekel.

- Ön szex-szimbolum,de úgy látszik, nincs megelégedve ezzel a szerepkörrel?

Ricky Martin: Éppen nemrégiben mondta valaki,hogy miért nem élvezem azt, hogy szex-szibolum lettem. Én élvezem. De hamarosan untatni fog. De miért lennék én szex-szimbólum a csipőmozgásom miatt? Mi puerto ricoiak szívesen ünnepelünk. Szeretjük a feszes ritmusokat és a szenvedélyt. Csak azokban az országokban tekintenek a szex-szimbolumnak, ahol hiány van a szenvedélyekből. Mi latinok nagyon is szexorientált emberek vagyunk. Ha találkozunk egymással,azonnal csókolozzunk. De a szexről nem szívesen beszélünk.

- Korábban sok pénzt keresett a reklámokkal. Mit csinált a pénzzel?

Ricky Martin: Amikor nyolcéves voltam,azt mondtam a fateromnak: " Az oktatásomra megkeresem a pénzt." 11 éves koromban már saját hajót vásároltam. Manapság a színpadi show-ba invesztálok sokat,de vannak papírjaim a tőzsdén is.

- Ön szerepel a Puerto Ricoról készült reklámfilmben, ám mégis Miami-ban él. Miért?

Ricky Martin: Én nagyon büszke vagyok a kis szigetemre.Itt van egy házam,ahol rendszerint egyedül élek. Csodálatos naplementéket láthatok innen.

- Az újabb lemezein már angolul énekel. Miért?

Ricky Martin: Nemzetközi vonatkozások miatt. De a következő albumom ismét spanyol nyelvű lesz. Én ezzel a kétnyelvűséggel nőttem fel.Anyám minden vasárnap hallgatta a rádióban a bolero-adásokat. Akkoriban ezt katasztrófálisnak éreztem .Ma már hálás vagyok ezért, mert ezáltal fedeztem fel ezt a stílust.

- Ön nem a puerto ricói gettóban született...

Ricky Martin: Valóban. Én a University Gardensben nőttem fel. Apám pszichológus, anyám könyvelő. De a szüleim korán elváltak. S én apám új családja, illetve anyám háza és a nagyanyám között ingáztam. Utóbbitól nagyon sokat tanultam. Mindenekelőtt az olvasást. Anyám nagyon engedékeny volt,mert ha lógni akartam az iskolából, akkor azt mondta: " Oké, nem kell elmenned. Menj át a nagyihoz." Ő pedig olvastatott. A könyveket ma is kedvelem, s ezt szeretném a gyerekeimnek is továbbadni. Szívesen olvasom Mario Benedettit, Victor Hugot vagy Deepak Choprát. S jelenleg a Dalai Láma életrajzát tanulmányozom.

2000. szeptember 7.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster