David Bowie

"Az öregkor nyolcvan évnél kezdõdik."

Más popsztárokhoz hasonlóan David Bowie is szívesen múlatja az idõt Svájcban, a Genfi- tó partján. Édeskettesben feleségével, Imannal gyakorta felbukkan a mesebeli tóparton, hogy élvezze a svájci "gemütlichkeit" elõnyeit. Az egykori pop-kaméleon már régóta nem az a fenegyerek, mint a hetvenes- nyolcvanas években volt. Bowie tagja a "szép emberek" társaságának, neve, életmûve a tõzsdén forog, õ maga az elõkelõ társasági körökben. Mr Bowie igazi aranyember, aki más rocksztárokkal ellentétben elfelejtett idõben meghalni, s ezért ki kell élveznie az életet az utolsó napig. S Bowie tud élni, bár a szállodájában feltünés nélkül jár-kel. S már a kora reggeli órákban túl van az elsõ fél doboz cigarettán. "Ez olyan janis joplinos árnyalatot ad a hangomnak. Ma már whiskey-t nem iszom, így a dohányzás maradt az egyetlen szenvedélyem. Ugye, micsoda tragikus sors?!" - mondja nevetve.

- Betöltötte az ötvenedik életévét. Nem okoz problémát a kora?

Bowie: Nem, sõt boldoggá tesz. Én azt a kínai nézetet vallom, hogy az örekkor nyolcvan évnél kezdõdik. S a hatvanasok még középkorúnak számítanak.. Tehát pillanatnyilag még fiatalnak számítok, s nagyon sajnálom a harmincéveseket.

- Tehát akkor nem is gondol a nyugdíjra?

Bowie: Ellenkezõleg. Nagyon örülök, hogy a koncertjeimre olyan sok fiatal rajongó jön el. Ez épp olyan, mintha a fiamnak játszanék. A turné után a zenekarral egyenesen a stúdióba megyünk, mert hihetetlen energiák halmozódnak fel bennünk. Ebbõl arra is következtetek, hogy még nagyon sok tennivalóm lesz a jövõben.

- Konkrétan mire gondol?

Bowie: Az elmúlt hónapokban nagyon sokat gondolkoztam a Jó és a Rossz harcáról. S arról, hogy az egyházak szerepét a mûvészetek és a labdarúgás veszi át. Nem tûnt fel Önnek, hogy az utóbbi idõben az emberek vasárnap múzeumokba járnak. S ott akarnak jelen lenni, s nem a templomban.

- Ön mit szokott csinálni vasárnap. Szokott kocogni?

Bowie: Én? MI a fenéért kocogjak.

- Akkor hogyan tartja fitten magát?

Bowie: Sokat telefonálok, és újságokat olvasok. Ez rendben tartja az izmaimat. A kocogást átengedem a feleségemnek. Õ vasból van. Csodálatraméltó. De elképzelhetõ, hogy 60 vagy 70 éves koromban én is elkezdem gyötörni magamat.

- Szellemileg felkészül a turnéira? Madonna például minden koncertje elõtt imádkozik, ahogy azt az In Bed With Madonna címû filmben láthattuk is.

Bowie: Csak nem azt akarja kérdezni, hogy imádkozom - e Madonnához? Nem, bár már találkoztam vele, s nagyon helyesnek és intelligensnek találtam.

- A szinpadon más ember, mint a magánéletben?

Bowie: Nem vagyok más. Csak hangosabb. És érdekesebben öltözködöm. De nem vagyok jobb. A szinpadi ruháimat Alex McQueen készíti Londonból. Általában úgy néznek ki, mintha éppen le akarnának esni rólam.

- Valószinûleg ez sok rajongónak tetszene.

Bowie: Nem hinném.Õk inkább azt látnák szívesen, ha a basszusgitárosomról hullana le a ruha. Azok a régi szép idõk, amikor Courtney Love még ilyesmivel sokkolni tudott, elmúltak.

- A felesége az egyik legsikeresebb modell volt. Érdekli a divat?

Bowie: Egyáltalán nem. Szerencsére Imán éppen abbahagyta a modellkedést, amikor megismertem. Iman Cosmetics néven alapított egy kozmetikai céget, amivel nagyon sikeres.S a siker elérése a feketéknek az USA-ban még mindig nagyon nehéz. Iman azóta igazi üzletasszony lett.

- Sok zenész problémája, hogy egy-egy turné után nem férnek be a házuk ajtaján, mert olyan nagyképûek lettek. Önt még felismeri a felesége, ha hazatér?

Bowie: Hogyne, mert én make-up removert használok.

- Nem sokkolja, ha a régi fotóit látja viszont?

Bowie: Nem annyira, mint a fiamat. Aki vég nélkül tud cikiskedni velem. Nem akarja elhinni, hogy az apja ilyeneket csinált. De elég okos. S velem ellentétben, befejezi a tanulmányait.

- Mit tanul?

Bowie: Filozófiát. Doktori címet szerzett, s szabad idejében programozóként a Silicon Völgyben dolgozik. De más filozófiai növendékekhez hasonlóan valószínûleg õ is tv-producerként dolgozik majd.

- Követi még a fiatalabb konkurencia ténykedését?

Bowie: A zenei világban nagyon figyelemreméltó az utánpótlás. Például Tricky vagy a Smashing Pumpkins. De olyan régi kollégák is fantasztikus albumokat készítenek, mint Scott Walker.

Sajnos, a paicon már kevésbé sikeresek.

- Ön hogyan dolgozza fel a karrierje hullámvölgyeit?

Bowie: A felfelé meneteket éppoly érdekesnek találom, mint a lejtmeneteket. Egy eufórikus élményt nyújtó koncert éppúgy hat rám, mint egy barátom halála. Ez adja az élet különös misztériumát.

- Foglalkozik még a buddhizmussal?

Bowie: Mostanában ismét jobban érdekel. Bár a szervezet vallásokból elegem lett. Nincs szükségem hierarchiára vagy papságra ahhoz, hogy spirituális életet éljek. Különbözõ vallásokból egy magán használatra készült hitet gyúrtam magamnak. De végeredményben a munkám az én hitvallásom.

2000. szeptember 4.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster