Tom Jones

A popvilág csődöre

Tom Jones
Egykoron a hatvanas évek egyik legnagyobb bálványa volt, akinek slágerei /Delilah, Green Green Grass of Home/ ma már örökzöldnek számítanak. Az egykori walesi bányászfiú aztán Las Vegas csődöre lett, s Elvis Presley halála után a legnagyobb showbiz sztár a casinok, az előkelő szállodák világában. A pop-rock világ már nemigen vett tudomást róla, amikor - nagy meglepetésre - a kilencvenes években ismét felbukkant a sikerlisták élén /Kiss/, s az újabb sztárokkal együttműködve ez a második karrier azóta is tart. A „veterán" Tom Jones népszerűbb, mint valaha, ám az álmosító, andalító slágerek helyett a legizgalmasabb popzenével hódította meg/ Torn - Natalia Imburgliával, Sexbomb/ egy új generáció szívét. Így most egyszerre a nagymamák és az unokák is kedvelik, ami valóban egyedülálló teljesítmény. Az alábbi - Sternnek adott -interjúban walesi fiatalságáról, énekesi karrierje kezdetéről,

- Mr. Jones, mire gondol, amikor magát látja a tükörben?

Jones: Ez a pasi tényleg egy kib....szexbomba.

- Ez a pasi már elmúlt 59, nős, apa és nagyapa, akinek csaknem felnőttkorú unokái vannak.

Jones: Hát, igen. A legöregebb unokám már 15 éves.

- S mi a véleménye a nagyapjáról?

Jones: A nagyapja Robbie Williams-szel együtt lép fel, vendég a Simpsonséknál, a szinpadon térdig gázol a női fehérneműben - s ezt elég kevés nagyapa mondhatja el magáról.

- Nem gondolja, hogy nagyapaként egyfajta példakép szerepe is van?

Jones: Mire gondol? A hangom nélkül valószínűleg bányász lettem volna, s feltételezhetően most munka nélküli volnék, aki gyógyíthatatlan tüdőbajával egy lepusztult kocsmában ülne valahol Dél-Walesben. Köszönöm Istennek, hogy egy másik élettel ajándékozott meg.

- Ön azért nem mindig mutatkozott ilyen istenfélő földi halandónak?

Jones: Negyvenkét év óta vagyok házas, s ugyanaz az asszony a feleségem.

- Önt mégis kielégíthetetlen szexuális étvágyáról ismerik, akinek az útja apasági keresetekkel van beterítve.

Jones: Nem állítom, hogy bűntelen életet élnék. A feleségem ez ügyben mindig is nagyon felvilágosult volt. Hivatásomból adódóan nagyon sokat utaztam, sokáig éltem Los Angelesben, miközben ő szívesebben maradt Walesben, de amikor viszontláttuk egymást, akkor minden csodálatos volt. Soha nem tett fel nekem inkvizitori kérdéseket, s nem kutatott telefonszámok után a zsebeimben. Biztos lehetett abban, hogy én csakis őt szeretem.

- 1998-ban mindketten egy Beverly Hills-i villába költöztek. A tigrisből házimacska lett?

Jones: De még mennyire! Már régóta nem vagyok olyan virulens, mint a huszas,harmincas éveimben. Nem vagyok szuperman, s valójában nem is voltam az soha. Már régóta halott volnék, ha 40 éves korom után nem változtattam volna az életstílusomon, amit a dalaim vagy a szinpadi fellépésem alapján feltételeztek rólam. Tudja, én egy jó szinész vagyok.

- Mikor fedezte fel a tehetségét?

Jones: Már kilenc éves koromban az ablak mögött álltam,amit egy szinpadnak képzeltem el. Felvettem a vasárnapi öltönyömet, egy hajkefét használtam mikrofonként, s arra kértem az anyámat, hogy konferansziként jelentse be: Ladies and Gentleman, kérünk egy nagy tapsot Mister Thomas Jones Woodwardnak! S akkor én odaugrottam az ablakhoz, s a ház előtt legelő birkáknak előadtam a showmüsoromat.

- Ön egyszer azt nyilatkozta, hogy csak azért lett énekes, hogy kedvére csajozhasson!

Jones: Mivel pocsék focista voltam, és más egyébbel sem tudtam sikereket elérni a lányoknál, ezért az énekemmel próbáltam elcsábítani őket - elképesztő sikerrel. Az angol tanárunk, ha jó kedvében volt, minden pénteken megengedte, hogy az utolsó órában azt csináljunk, amit akarunk, kiállhattunk az osztály elé,s előadhattunk valamit. Volt, aki viccet mesélt, mások is előadtak valamit, én énekeltem. S mondhatom, hogy a lányok eksztázisba jöttek az izgalomtól.

- Mit énekelt akkoriban?

Jones: Ghostriders In The Sky, s más hasonló dalokat. De alapjában véve mindegy volt, mit énekeltem, mert a hangom, s az a mód, ahogy mozogtam szexuálisan szinte magnetizálta a lányokat.

- Az Ön hangereje annyi év után is lenyűgöző. Milyen titok rejlik emögött?

Jones: A hangszalagokat acélcsövekként kell elképzelni. Ha nem ápoljuk őket, akkor berozsdásodnak. A legártalmasabb a száraz levegő. Ezért nem dohányzom, legfeljebb egy jó szivarra gyújtok rá. Sokat vizet iszom. S mindig van egy páraszabályozó is a csomagomban. Az ivás azonban sok gondot jelent, mert éjszaka akár ötször is ki kell mennem, s az ilyesmi több házasságot válságba juttatott, sőt válóperhez is elvezetett.

- Máskülönben az ivás nem jelentett gondot?

Jones: Néhány sört meg tudok inni anélkül, hogy megártana. Mivel kissé nehézkes leszek az italtól, ezért fellépés előtt soha nem iszom.

- A legújabb, Reload című albumára olyan standard slágert is felvett, mint a Mama Told Me Not To Come. A lemezen pedig olyan fiatal csodálóival énekel együtt, mint Robbie Williams, a Portishead, a Manic Street Preachers vagy a Cardigans.

Jones: Legtöbbjük az előző évben keresett meg azzal a kívánságával, hogy duettet akar velem énekelni. De mindannyian régi Sinatra-számot vagy más régi sikereimet akarták énekelni, s nekem ehhez nem volt kedvem. Aztán 99 elején Robbie Williams-szel együtt léptem fel a brit díjkiosztó gálán, ahol Steve Harley egyik régi dalát, a Come Up And See Me /Make Me Smile/-t dolgoztuk fel, aminek fantasztikus sikere volt. Akkor gondoltam arra, hogy miért ne készülhetne egy egész album hasonló módon.

- A Cardigans énekesnője mesélte, hogy Ön mellett úgy érezte magát, mint egy elesett, segítségre szoruló kis apáca.

Jones: Igen, valamennyien nagyon tiszteltek. Natalie Imburgliának négy órára volt szüksége, amig az első hang kijött a torkán. S amikor a producer azt mondta neki, hogy lazítson, akkor megjegyezte:" Hogy tudnék lazítani, amikor egy ilyen emberrel vagyok együtt a stúdióban?"

- Mivel magyarázza a népszerűségét a fiatalok körében?

Jones: Azt gondolom, hogy a mai zenészek ismét rendelkeznek a legfontosabbal a popban: a szenvedéllyel és az érzelemmel. A tartalom kevésbé, az érzések annál inkább számítanak - nekem mindig ez volt az alapelvem, akkor is, amikor kimentem a divatból.

- Az énekesi tudás azonban most éppen nem olyan fontos. A sikerlistákat instrumentális techno-felvételek vezetik.

Jones: Az teljesen mindegy, hogy az érzéseket hogyan artikuláljuk. A fő dolog, hogy valamilyen formában megjelenítsük őket. Én ehhez a hangomat használom.Mousse T. pedig, aki az egyik dalom producere volt, két lemezjátszót.

- Az új lemezén a Sexbomb az egyetlen új dal.

Jones: De egy igazán nekem való nóta. Nem gondolja?

2000. augusztus 30.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster