A-ha

Hét évnyi kihagyás után három norvég visszatért, hogy a megasikerek után végre művészileg is komolyan vegyék őket a világ poprajongói. Az 1982-ben alapított a-ha, azaz Morten Harket, Pal Waaktar és Magne Furuholmen eddig húszmillió albumot adott el, legújabb, Minor Earth Major Sky című lemezük dalai ismét a slágerlistákat ostromolják.

- Hét évvel feloszlásuk után jelent meg új lemezük, amelyen megmaradt a korábbi produkciók melankolikus hangulata. Mintha képtelenek lennének egy kis optimizmust csöpögtetni a dalokba.

Morten Harket: Fogalmam, sincs, miért van ez így. Talán a mentalitásunkból fakad. Mindhárman álmodozó, töprengő figurák vagyunk. Amikor összeszorítjuk a fogunkat, hogy most akkor tényleg egy vidám dolgot hozunk össze, a végén akkor is egy szomorú dal születik. Egyszerűen ilyen a stílusunk. Nem valószínű, hogy ezek a dalok megválaszolják az élet nagy kérdéseit, sőt, inkább egyfajta bizonytalanságérzetet adhatnak a közönségünknek. Az életben amúgy is annyi minden történik, amire nincs magyarázat. Mi ezeket a kérdőjeleket zenésítjük meg.

- Mivel töltötték az elmúlt hét évet?

Harket: Pal, a gitárosunk a feleségével alapított zenekart, és három albumot vettek fel ez idáig. Magne, a szintetizátoros felfedezte magában a festőzsenit, a képei az egész világot bejárták. Én csináltam 1995-ben egy szólólemezt, a Wild Seedet, utána csak úgy lógtam, sokat utazgattam. Ez az előnye, ha valakinek elég pénze van, és senki nem vár tőle semmit.

- Hol költötte el a pénzét?

Harket: A legtöbbet Dél-Amerikában és Ázsiában jártam. Ezek nem egyszerű utazások voltak, kerestem valamit, ami mindig is hiányzott: az identitásomat. Higgadtabbá, konzekvensebbé és öntudatosabbá váltam. Sikerült megszabadulnom ettől az egész tinisztár-szeméttől. Amikor a nyolcvanas évek közepén lendületet vett a karrierünk, mindannyian elképesztően naivak voltunk. A siker elkápráztatott minket, a milliós lemezeladások, a betelt határidőnaplók, és észre sem vettük, hogy pillanatok alatt összeomlott a magánéletünk. A lemezcégünk ráérzett egy lehetőségre, és megpróbált minket egyszerű boygroupként eladni, mivel a közönségünk nagy része tinikből állt. Csak közben mi ebben szépen lassan tönkrementünk.

- Milyen közönséget céloz meg az új lemezük?

Harket: Egyáltalán nem ilyen piaci módon gondolkozunk. Az a-ha zenéjének olyan embereket kell megérinteniük, akik hisznek az álmok erejében, akár csak mi. De az én szerepemnek, mint leányálom, végleg befellegzett. Negyvenéves vagyok, házas és három gyerek apja. A tizenöt éves kislányok nem ilyen fickókról álmodoznak. És ennek baromira örülök!

- Mitől volt olyan borzasztó tinibálványnak lenni?

Harket: Az egész helyzet borzalmas volt. Hamarosan már csak a bulvársajtó foglalkozott velünk, amely állandóan olyan szemetet közölt rólunk, aminek semmi köze nem volt a valósághoz. De ha az ember túl akarja élni a showbusinesst, akkor alkalmazkodnia kell a játékszabályokhoz. Az első csalódás már a debütáló albumunk felvételekor ért bennünket, amikor a producerek egyszerűen kivágtak minket a stúdióból, hogy átszabják a dalainkat. Alig ismertünk rá a számainkra, amikor meghallgattuk azokat a lemezen. Ma sem értem, miért is hagytuk szó nélkül az egészet. Egy hosszú, ijesztő rémálomban éltünk, amelyből szerencsére sikerült felébrednünk.

- Ennek ellenére most ismét belevágnak a dologba.

Magne Furuholmen: Emlékszem, mennyire flusztráltak voltunk a kilencvenes évek elején az imidzsünk miatt, mivel az emberek teljesen félreismertek minket. Semmi mást nem tudtak rólunk, csak azt, hogy jóképűek vagyunk. De a zenénket, legalábbis ebben hittünk, nem csak az iskolás lányoknak szántuk. Ahhoz túl melankolikus is volt. Mivel azonban ezt képtelenek voltunk elfogadtatni az emberekkel, a feloszlás mellett döntöttünk. És mivel valóban jó barátok vagyunk, most újra összeálltunk.

- Sikerült azóta feldolgozniuk a meg nem értett művészek traumáját?

Furuholmen: Azért nem mindenhol könyveltek el bennünket egyszerű tinisztárokként. Amerikában például mindig is alternatív rockbandának tartották az a-hát, ahogy mi is szerettük volna. És ugyanúgy kedveltek minket, mint Európában.

- Új lemezükön meglepően sok dance-elem bukkan fel. Szükségesnek tartották, hogy alapjaiban változtassák meg a zenei stílusukat?

Pal Waaktar: ezekért a dolgokért a német producerünk a felelős, akivel a stúdióban dolgoztunk együtt. Nélküle és az ötletei nélkül talán megint egy csokorra való balladát tettünk volna le az asztalra. Valószínűleg az őrületbe kergettük volna a rajongókat. Az új dalaink sokkal lendületesebbek a korábbiaknál.

- Ennek ellenére a szövegek megint csak szerelmi csalódásokról, viszonzatlan érzelmekről szólnak. Miért?

Furuholmen: Mi magunk szerencsére nem olyan gyakran éltük át ezeket a dolgokat. Ennek ellenére nagyon jól meg tudjuk érteni azokat, akik ilyesmivel küszködnek. Talán azért van ez így, mert Norvégiából származunk: egy olyan országból, ahol mindenki melankolikus.

- Milyen célt tűztek ki maguk elé az új lemezzel?

Waaktar: Ugyanazt, mint bármelyik zenekar a világon: reméljük, hogy a dalaink sok embert megérintenek. Meg vagyok győződve arról, hogy a Minor Earth Major Sky a legjobb lemezünk mind közül. Az a minimum, hogy végre olyan visszhangokat kapjon, amilyeneket tényleg megérdemel. Épp itt az ideje, hogy művészként is felfigyeljenek ránk.

2000. augusztus 12.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster