United

Diplomamunka, csajok, új album

United
A United együttes dalait előbb ismerik fel, mint a tagjait. Még Pély Barnabással, az énekessel is bárhol leülhetünk beszélgetni, nem rohaják meg a rajongók. Azok közé a zenészek közé tartozik, akik nem (vagy nem csak) az arcukat adják egy produkcióhoz. Barna megfontolt ember benyomását kelti. Idén fejezte be a Zeneművészeti Főiskolát, diplomamunkáját a dzsessz-éneklésből írta.

- Mikor legutóbb beszélgettünk, éppen a diplomaszerzés előtt álltál. Hogy sikerült a védés?

Pély: A dolgozatomra négyest, főtárgyamra, a dzsessz-éneklésre pedig ötöst kaptam. Épp ma veszem át a diplomámat.

- Miről írtad a dolgozatot?

Pély: Elég friss témát próbáltam feldolgozni: hogyan lehet ritmikai gyakorlatokat énekkel elvégezni. Ez hasonló a zeneoktatáshoz, ahol a tanár lejátszik valamit, és a diák elismétli. Vannak olyan hangszerek, ahol hiába van a zenész fejében a ritmus, ha nem elég technikás ahhoz, hogy meg is szólaltassa azt. Az ember a legtöbbet a száját használja, ezért énekléssel könnyebben lehet ritmikát tanítani. A dolgozatban egy dobkottát írtam át scat-szótagokra (Scatman John-tól ismerhettük meg ezt a stílust). A zenészeknek szerintem gyakrabban kellene énekelniük, hogy magukénak érezzék a megírt dalokat. Úgy érzem, hogy ma az énekes és a zenekar gyakran nem alkot szerves egészet. Az énekesek ritmikailag kevésbé felkészültek, pedig a zenében a ritmus a legalapvetőbb kommunikáció. Az afrikai törzsek zenéje is dobokra épült.

- Igaz, hogy a diplomaszerzés után magad is tanítani fogsz?

Pély: Igen, fiatal zenészek elindítottak egy alapítványi zeneiskolát, ahol ősztől dzsessz-éneklést fogok tanítani. Az igazgató, Nits Gergő sem múlt még el huszonöt éves, és a "tanári kar" többi tagja is fiatal zenész, akik civilben olyan előadókat kísérnek a színpadon, mint Horváth Charlie vagy Cserháti Zsuzsa.

- A zeneiskolák hogyan reagáltak erre a kezdeményezésre?

Pély: A Zeneművészeti Főiskolán többen gratuláltak, és jelezték, hogy készek együttműködni velünk. Azt szeretnénk, hogy tőlünk minél többen jussanak be a Zeneművészetire. Az iskolában úgynevezett workshopokat is fogunk tartani, ahol a főiskoláról érkező vendégoktatók és ismert zenészek tartanak előadást.

- Teljes állásban leszel énektanár?

Pély: Igen. Az órák délelőtt lesznek, és megpróbáljuk úgy szervezni, hogy ez ne akadjon össze az esti fellépésekkel. Zeneiskolákban gyakori, hogy a tanár az előző esti fellépés miatt fáradtan érkezik az iskolába. Az mondjuk kellemetlen lenne, ha többet késnék az óráimról mint a diákok.

- Hányszor adtok koncertet egy hónapban?

Pély: Huszonöt-harminc fellépésünk van havonta, ebből tíz élőben. Fantasztikus buli volt Július 2-án a Westel Kapcsolat koncerten. Roy-al énekeltem duettet, aztán a Venusból Varga Zsuzsával a Sexbomb-ot adtuk elő. Végül Roy és Ádám, Varga Zsuzsa, Szulák Andrea, az Unisex és a United együtt énekelte el a Sister Sledge-től a We are family-t. Óriási volt.

- Jut időtök nyaralásra?

Pély: A hét elején szokott lenni szabdidőnk, szeptemberben pedig kaptunk egy hetet, amikor az együttessel kollektíven szeretnénk elutazni az Adriára.

- Nem tartotok attól, hogy egymás agyára mentek?

Pély: Más amikor dolgozunk, és más amikor kikapcsolódunk. Amikor munka van, nem lehet elkanyarodni a jópofázás felé, mert akkor nem jutunk ötről a hatra.

- Szoktatok magánéletről nyilatkozni?

Pély: Gyakran előfordul, persze attól függ, milyen mélységig vagy rá kíváncsi.

- Egy fiúzenekartól mit is lehetne kérdezni...

Pély: Persze, mindegyikünknek van tartós kapcsolata. Lánnyal, és nem ugyanazzal az eggyel, hanem különbözőekkel, mielőtt bárki lecsapná a magaslabdát. Értelemszerűen ha valaki zenész, akkor gyakran kerül olyan helyzetbe, ahol elcsábulhat. A lányok igen bátrak szoktak lenni, és nem szabad egy egyszerű közeledésre elutasítóan reagálni. Ki tudja, lehet hogy csak beszélgetni szeretne velünk az illető. Magamról viszont elmondhatom, hogy még nem volt hasonló egyéjszakás kapcsolatom.

- Eddig három dalhoz készült klipetek. A Hárman párban és a Hófehér jaguár kissé macsós szövegei után furcsán hatott a Nincs ősz, nincs tél hősszerelmes témája. Melyik áll hozzád közelebb?

Pély: Az ember másképp viselkedik agglegényként, amikor átmeneteileg csajozós időszakát éli, és másképp ha szerelmes. A dalok az élet egy-egy szakaszának hangulatát adják vissza, nem a teljes énünket.

- Mikor jelenik meg a következő nagylemezetek?

Pély: Lelkiekben már készülünk a szeptemberben megjelenő nagylemezre. Bár a sokszínűség és a közepes tempó megmarad, szeretnénk egy kicsit modernebb hangzást belevinni.

- Ehhez mi szükséges?

Pély: Elsősorban egy halom pénz. A zongorista kolléga most vásárolt egy nagyon jó samplert, de ahhoz, hogy ebből jó hangokat tudjunk kicsikarni, folyamatosan foglalkozni kell vele. A kiadó a felvétel költségeit, a stúdióbérletet szokta fedezni. A producerünkkel egyébként megegyeztünk hogy felbontjuk a szerződést, magyarul az együttes kivásárolta magát. Ne gondolj botrányra, ő szövegíróként biztosan megmarad a csapat mellett, de néhány kérdésben - a zenekar névhasználata, az aláírási jog - önállóságot szerettünk volna.

Rusznák Gábor

2000. augusztus 6.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster