Tűz a szívben Fifty-fifty

A fifty-fiúk
A Szeress, míg élek egy tipikusan kommersz poplemez, az a típus, amiért a tizenkét éves kislányok csivitelve veszekednek a piac koszos standja előtt, vagy az esti bál koncertterme előtt, ahol éppen az ominózus zenekar játszik.

A zenekar

Tóth Ferenc Gábor (Fecó) – ének

Andor István - gitár, ének

Két új arc - Fecó és István - a magyar könnyűzenei élet palettáján.

A dallamos popzenét (dance) játszó Fifty-Fifty együttes 2000. áprilisában alakult.

Lényeges momentum, hogy nem producerek által “alkotott”, szakmailag képzetlen zenekarról van szó: mindkét tag ízig-vérig muzsikus.

Fecót az elmúlt években számos zenés darabban és egyéb színházi produkciókban láthatta a közönség (Te és én - zenés színdarab; Nekünk Mohács kell… - rockopera; Örökség - rockoratórium…).

A nagyszerű lemez borítója
Színházi munkái mellett több évig “vendéglátós” zenészként játszott az éjszakai szórakozóhelyek közönségének.

István a zenekar énekes-gitáros-zeneszerzője, hat éves korától 15 éven át folytatott komolyzenei tanulmányokat (zeneiskola-zongoraszak, jazzgitár). 1999. nyarán a népszerű rockzenekar - a Lord együttes - session gitárosaként láthatta a közönség.

Mindezek mellett a zenekar megalakulásáig különböző zenekarokkal turnézott országszerte.

A Fifty-Fifty 2000. júliusában lépett a nagyközönség elé: hamarosan megjelenő debütáló albumuk előfutáraként ekkor jelent meg az első maxi single, Tűz van a szívemben címmel.

A dal sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Dancemix.hu című válogatáslemez készítői, DJ Spigiboy és Pietro első hallásra annyira beleszerettek a slágergyanús nótába, hogy a dal azonnal rákerült a Warner, az EMI és a BMG koprodukciójában készült - a legnagyobb magyar slágereket tartalmazó - Dancemix.hu című válogatásalbumra is.

A fifty-fiuk2
A ”Tűz van a szívemben” című dalhoz videoklip is készült, melyet a TV csatornák különböző zenei műsoraiban már láthat a közönség.

A Fifty-Fifty debütáló albuma Szeress, míg élek címmel 2001. április elején jelent meg.

Az album elkészítésénél olyan ismert nevek segítették a fiúk munkáját, mint Erős Attila (ex-Carpe Diem), Kis Pál (hangmérnök), DJ Spigiboy…

A 11 vadonatúj dal mellett helyet kapott a lemezen a “Rég várok valakire” című régi nagy R-GO sláger feldolgozása is, amely a slágergyanús Fifty-Fifty dalok mellett ugyancsak méltán tarthat számot a közönség érdeklődésére.

A lemez

A Szeress, míg élek egy tipikusan kommersz poplemez, az a típus, amiért a tizenkét éves kislányok csivitelve veszekednek a piac koszos standja előtt, vagy az esti bál koncertterme előtt, ahol éppen az ominózus zenekar játszik.

Mint ahogyan a fönti biográfiában is olvasható, Fecó vendéglátós muzsikusként kereste a kenyerét, ami érződik a lemez zenei anyagán: untig ismételgetett refrének, rendkívül hasonló, könnyen megjegyezhető dúros harmóniamenetek és jól visszaénekelhető terc magasságú vokálok.

Nagyon jellemző tendenciává vált itthon, Magyarországon az, hogy a már kitaposott úton (ha már elment 27 zenekar) bárki végig mehet, és learathatja a gyümölcseit, amelyek általában kézzel foghatóak: pénz, pénz, pénz…

A Fifty-Fifty semmiben sem eredeti, és nem különbözik a hétköznapi, csúnya megfogalmazással ötlettelen popzenekaroktól (bár jól csinálják). A (főleg női) lélekre apelláló érzelmes szövegvilág (Engedj utat a tűznek, mi a szíved mélyén ég - Szemedet látom a csillagokon, a szél is cendben sóhajt rám – Van egy lány, egy el nem égett vágy, van egy elvarázsolt régi dallam bennem) tulajdonképpen kitűnő ötlet, hiszen a szintetizátorral megtámogatott kellemes dallamokkal közösen a földi (női) halandónak pár perc után nedvesedik a bugyija, és kinyílik a pénztárcája (a könnyebb érthetőség végett: a bukszája), és máris nyerő a banda: elkelt a lemez…

Még nem beszéltem a már megszokottá vált mixváltozatokról, esetünkben a Tűz van a szívemben című opus Spigiboy-féle újrakevert remekművéről. Ezt tulajdonképpen bárki, aki rászán legalább két napot egy mixer-program tanulmányozásába, el tudja készíteni.

Legvégül szót kell ejtenünk a Szeress, míg élek karaoke-verziójáról (amely a borítón ‘karaoke version’-ként szerepel, mert ugye az ezt vásárlók nagyrésze több nyelven, de angolul biztosan beszél…), amire egyszerűen már nem lehet mit mondani.

Fifty-Fifty

Szeress, míg élek

Kiadja a Warner Music Hungary.

A lemezen szereplő számok címei:

Intro

Tűz van a szívemben

Szeress, míg élek

Hova szalad a szerelem

Álom volt

Sokat ígér az éjjel

A szívem a tiéd

Balatoni szél

Van egy lány

Álmaimban

Keresni fogsz

Őrült szerelem

Tűz van a szívemben (Erős A. – Spigiboy Clubmix)

Rég várok valakire (Szikora R. – R-GO)

Szeress, míg élek (karaoke version)

Balogh Tibor

2001. augusztus 13.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster