Desperado - Kívánhatsz bármit

Ezen lap oldalain többször olvashattok a debreceni Desperado zenekarról. Ennek igen egyszerű, mondhatni prózai oka van. Hajnal Gáborhoz (aki az együttes menedzsere) hasonlóan az igényes ötleteket, a komoly szándékot, az ifjonti, tüzes lelkesedést és kemény munkát nem lehet nem értékelni, nem észrevenni és legutolsósorban nem megmutatni a világnak, hogy így is lehet.

Betti, Zsolti és Zoy!, mint azt tudhatjuk már, mintegy négy évvel ezelőtt, amikor Zsolt egy rockzenekarból (ahol Axel-el zenélt együtt), Zoy! pedig egy szintipop csapatból (Mosquito-val közös projekt) vált ki azért, hogy életre hívhassák a Desperado-t. Az addig elért sikereiken felbuzdulván meghívták a duóba Bettit, és a szintipop mellett tették le a voksukat, és belevetették magukat a könnyűzene sebes folyójába.

Az eredmény meglepő, hiszem pár hónappal a kezdet után már világbajnokságon zenélnek, az egész ország ismeri őket, számtalan helyen felléptek már. Hogy mi ennek a titka?

A zenekar hármo tagja
A szintipop valahol a nyolcvanas évek elején indult világhódító útjára. Említhetnénk olyan neveket, mint az A-HA, vagy a korai Pet Shop Boys, vagy az Ace Of Base, de most nem a múltidézés van terítéken.

Ez a zene a pop, mint szórakoztató és könnyed műfaj egy sajátságos válfaja, ugyanis időközönként elég nehezen kategorizálható. Igen szívesen vegyítik divatos funky, vagy retrodiszkó előadók a muzsikájukkal, de fordítva is igaz. Általában a szintetizátor által (MIDI segítségével) létrehozott ritmusok és basszusmenetek „bejátszása” mellé játszik a klaviatúrán az egyetlen zenész, sokszor a már megszokott alap szintihangzással (de hangsúlyozom, ez csak egy alapbeállítás).

A Kívánhatsz bármit címet kapott lemez tizenegy darabot tartalmaz, ebből két mixváltozatot (Aranyhal trance mix és a Desperado megamix), ezeken kívül minden dalt a Desperado jegyez.

Szóba kerül a velejéig romlott Amerika (Legenda), az őrült világ, ahol nincsenek szabályok (Lebegj) – ez a dal egyébként az egyik leginkább szintipopos lüktetésű, és ráadásul élvezhető is.

De megidézik az egyetemi tanárok gondolkodásmódját (Tanár Úr!), a téli estéket (Bújj hozzám), a Pókembert és Esmeraldát.

Emeli fényét a lemeznek (és a daloknak), hogy a vokál pozíciójában a Pásztorsíp együttes gyönyörű hangú énekesnője, Kazár Ticiána szerepel, és jól hallhatóan feldobja a dalokat. Kitűnő választás volt.

A Desperado lemeze egészen szórakoztató, meglehetősen komoly munka fekszik benne, és ráadásul a zenekar tagjai nem hivalkodóak, nem másznak a közönség arcába, és nem is ostobák (ez utóbbit a személyes tapasztalataimra alapozván biztosan állíthatom).

Biztos vagyok benne, hogy sokat hallunk még róluk.

Desperado

Kívánhatsz bármit

Kiadja a BMG-Ariola Hungary.

A lemezen szereplő számok címei:

Aranyhal

Legenda

Lebegj

Tanár Úr

Akarom Őt!

Bújj hozzám

Pókember

Esmeralda

Szomorú alkalom

Aranyhal trance mix

Desperado megamix

Balogh Tibor

2001. augusztus 13.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster