A szerelem bolygója

Forró fürdővízben a nővel

Nem olyan régen egy ismerősöm kinyilatkoztatta a véleményét a magyar könnyűzenével kapcsolatban, és nem mondott hülyeséget. Szerinte itthon a zenék komoly hányada (ami nem tingli-tangli iszonyat) nagyon borongós, időközönként szinte szuicid, kedvtelen és erőtlen. Annyiban volt igaza, hogy ha egy zenész nem tud enni, nem tudja fizetni a számláit, és a fellépés utáni gázsi az útiköltséget is alig fedezi, akkor meglehetősen nehéz vidám, jó hangulatú és eredeti, ötletes dalokat írni.

Ennek ellenére persze vannak pozitív példák is, és ez tulajdonképpen nagyon jó. Azért, mert valaki nem szereti a popzenét, vagy annak valamelyik módosulatát, még el kell fogadni, hogy ebben a műjfajban is születnek értékelhető produkciók, bármennyire hihetetlen is.

Az Éden zenekar 2001 júliusában jelentette meg nagylemezét Szerelembolygó címmel. A duó (Pavlicsek László és Szabó Bálint) által elkészített CD bár nem kuriózum, de igényességével és a fülbemászóan kellemes dalokkal minden bizonnyal roppant népszerű lesz a hanglemezpiacon.

Ők is az Éden
A Pavlicsek László által jegyzett szövegek viszonylag egyszerűen mondják el azon örökérvényű érzéseket, hangulatos pillanatok emlékeit, és semmi mesterkéltség, semmi giccses ömlengés nem rontja el a zene élményét.

A múltból visszaintegető kedves élmények, a színek, hangok, illatok bennünk élő világa köszön vissza a lemezről, a gyermekkor félénk, de nyitott órái, az új élmények felfedezésének semmivel sem összehasonlítható eredetisége szövi át a dalokat.

Ennek a lemeznek necsak hogy hangulata van, hanem első hallásra ad valami olyat, amit tulajdonképpen megköszöntem magamban, csöndben.

Mert ezt az albumot úgy is meg lehet hallgatni, hogy nem szólok semmit, csak bámulok a levegőbe, régi, elmúlt pillanatok, érintések és ízek után kutatva, és azt várva, hogy rögtön megnyílik előttem a tér, és előlép az a lány… De ez már nem tartozik senkire.

Édeni srácok

Ami őszinte, vidám mosolyt gerjesztett, az a Fürdőkád Song, egy hatalmas ötlet. Acapella dal, amely mellé csak egy groove-os kíséret társul, és arról szól, hogy milyen érzés az ember barátnőjével beülni a forró fürdővízbe…

Az Éden zenekar a pop gyöngyszeme, a kommercializált, iparszerűvé vált szórakoztató műfaj újdonsült „fehér hollója”. Kíváncsi vagyok, vajon megőrzik-e a jövőben is az ötletes, fiatalos és kedves orgánumukat, vagy ők is eltűnnek a „slágergyár” nagy szeméthalmában…Kívánom, hogy ne úgy legyen.

Éden

Szerelembolygó

Kiadja az Universal Music.

A lemezen szereplő számok címei:

Szerelembolygó

Kerek erdő közepében

Álom

Főnyeremény

Hullhat a hó

Gyere játszuk el

Édenkert

Mint hal a vízben

Fürdőkád song

Ugyanúgy…

Fény a szívem mögött

Szerelembolygó (Extended Mix)

Balogh Tibor

2001. augusztus 15.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster