Hol volt, hol nem volt, avagy az elektronikus levél hanggá transzformálva

Vidám fiatalok
Mit mond önöknek az, hogy e-m@il? Nekem (és persze sok-sok embernek) elsőre az elektronikus hálózat legrégebbi kommunikációs formája, az elektronikus levél ugrik be. Ezen kívül más nagyon nem is juthat eszünkbe. Nos, nem olyan régen megjelent a magyar piacon egy ugyanilyen nevű popzenekar, amely ezen a típusú könnyűzenei platformon nem titkoltan komoly babérokra tör, hiszen Ősz Balázs (ex-Splash) produceri munkájával minden bizonnyal sokra viszi még a trió, amelynek tagjai: Kata, Nóci és Peti.

A végleges felállás 2000. nyarának elején alakult ki, amikor Kata megismerkedett Nócival (ő egyébként lány) és Petivel, akik már több, mint két éve kerestek egy csinos, attraktív lányt a produkció létrehozásához.

Nóci és Peti 1998-ban együtt szerepeltek egy zenés prudukcióban, és ekkor látta meg őket Ősz Balázs énekelni és táncolni. A fellépés után azonnal felajánlotta a segítségét a közös munkához, és az ő javaslatára kerestek még egy lányt az alakuló csapathoz, és Katát Nóci énektanárnője, Sőtér Magdi ajánlotta.

Az intenzív munka már javában folyt, amikor az együttes az első legnehezebb kihívással nézett szembe: mi legyen a nevük? Praktikus okokból a lányok Petivel e-mail segítségével tartották a kapcsolatot, mert ő ebben az időszakban olyan munkahelyen dolgozott, ahonnan nem lehetett nyilvánosan a zenekarral kapcsolatos kérdésekről telefonon értekezni, vagyis maradt a jóval diszkrétebb elektronikus levelezés. A számtalan e-mail-váltás után maradt végül a csapaton az e-m@il, mint együttesnév.

Az e-m@il zenéjével és színpadi produkciójával megpróbál egy, jelenleg űrként létező területet kitölteni a magyar könnyűzenében. Vegyes énekes-táncos csapat lévén, egy ütemes, jól táncolható alapra nagyon dallamos, vokális, mindhármuk énektudását kihasználó zenei anyagot készítettek, amely profi színpadi koreográfiával párosul. A zenék minőségét az Ősz Balázs – Szatmári György (ex-Boogie Knights) szerzőpáros garantálja.

Az e-m@il bemutatkozó, Ne félj című kislemeze 2001. március 26-án jelent meg a Universal lemezkiadó gondozásában. Ezt követi a május 14-én megjelenő nagylemez, melyről legalább 4 szám kerül még kislemezre, illetve videoklip formában is megismerheti a közönség őket. A bemutatkozó klipet március elején forgatták egy mozdonyszerelő csarnokban egy 20 fős stáb, 10 profi táncos és 3 gyermekszereplő közreműködésével.

A nagylemez címe Hol volt, hol nem volt, és 12 darabot tartalmaz. Az érzelmileg megfelelően motivált, de a szövegek irányultságát tekintve az iróniát sem nélkülöző anyag tulajdonképpen megállja a helyét bármilyen megmérettetésen, és bár igen könnyed és szinte „lebegő fajsúlyú” zene, ettől függetlenül élvezhető és hallgatható, már ha erről van szó.

De leginkább a csillogó-villogó kristálygömb alatti táncoló tömeg emocionális reakcióit lenne érdemes figyelni, mert úgy vélem, nem feltétlenül a mély filozófiai és társadalomszociológiai jellemzők miatt táncolnak órákat az emberek az ilyen jellegű zenékkel tökéletes egyetértésben... De ez már feszegeti ennek a jegyzetnek a kereteit, úgyhogy azt mondom, hallgassák meg a lemezt, és döntsék el önök, hogy mire való…

e-m@il

Hol volt, hol nem volt

Kiadja a Universal Hungary.

A lemezen szereplő számok címei:

Buta szőke
Ne félj
Nézd, ahogy ég ez a tűz 1.
Lehet, hogy ő?
Van még a szívemben hely
Csak az az éj...
Még várok rád
Hol volt, hol nem volt
Minden nap álmodom
Nézd, ahogy ég ez a tűz 2.
Vár egy másik hely
Ne félj (clubmix)

Balogh Tibor

2001. augusztus 15.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster