Mennyit ér ma Madonna életműve?

Más világsztárokhoz hasonlóan ő is nagyon sok promociós anyagot jelentetett meg.

Like A Virgin

Értéke: 50 font, kb. 20 ezer Ft.

Amerikai kiadás, fehér bakelitlemez, 1984.

Ezt a fehér lemezt, amely Madonna egyik legelső keresett promóciós kiadványa lett, 1984. végén adta ki Amerikában a Warners. Ezután még egy sor olyan lemez következett, amely első helyre került a slágerlistákon. Nem csak az Egyesült Államokban használták ki a lemez címe és a „szűzies” szín közötti összefüggést: Kanadában a Like A Virgin kislemezt 7 és 12 inches fehér lemezen is kiadták. Ezek körülbelül 100 fontba (40 ezer Ft-ba) kerülnek.

La Isla Bonita

Értéke: 75 font, kb. 30 ezer Ft.

Spanyol kiadás, 7 inches, p/s, 1987.

A La Isla Bonita (amely Madonna trópusi kalandozása egy kitalált spanyol szigeten) a legtöbb országban olyan borítóban jelent meg, amelyen az énekesnő sztereotip spanyolos ruhában és kalapban látható. Érdekes módon a 7 inches spanyol kiadás borítóján ezt a képet a Papa Don’t Preach videoklip egy képével helyettesítették. A spanyolok valószínűleg észrevették, hogy Madonna ebben a klipben „Italians Do It Better” (Az olaszok jobban csinálják) feliratú pólót visel. Ritka, mint a fehér holló, ezért drága.

It’s That Girl

Értéke: 30 font, kb. 12 ezer Ft.

Angol kiadás, kazetta, SAM 379, 1987.

Amikor Madonna 1987-ben a Who’s That Girl turné során Londonba érkezett, az Egyesült Királyságbeli kiadó speciális válogatáskazettát és videokazettát jelentetett meg a nagy esemény örömére. Az 1990-es The Immaculate Collection előfutárának is tekinthető válogatáskazetta elfogadható, 30 fontos áron vásárolható meg. Az eredeti videokazettáért közel 100 fontot (kb. 40 ezer Ft-ot) is elkérnek. Az eredeti videokazettát könnyű megkülönböztetni a másolatoktól, mert nem vékony másolópapírból készült, hanem vastag keménypapír melléklete van.

You Can Dance

Értéke: 200 font, kb. 80 ezer Ft.

Német kiadás, fényképes címkével, turnémelléklettel, PRO-MAD-1, 1987.

Az 1987-ben megjelent You Can Dance remix albumon a számok szünet nélkül követik egymást. A promóciós kiadáson azonban nem, amely kereskedelmi forgalomba sohasem került keveréseket tartalmaz. Az amerikai nagylemez 35 fontot (14 ezer Ft-ot), a CD pedig 60 fontot (24 ezer Ft-ot) ér, de az igazi érték a Németországban kiadott fényképes lemez, amelyért 100 fontot (40 ezer Ft-ot) is megadnak. Ha szerencsénk van, és egy kihajtható képes mellékletet is találunk a borítóban német nyelvű turnémellékletet, ennek a kétszeresét is elkérhetjük.

Like A Prayer

Értéke: 50 font, kb. 20 ezer Ft.

Amerikai kiadás, 12 inches, p/s, PRO-A-3472, 1989.

Az 1989-es Like A Prayer album címadó dalára sokan a nagy vitát kiváltó videoklip miatt emlékeznek, amely miatt a Pepsi végül is lemondott a világkörüli turné szponzorálásáról. Magát a számot elképzelhetetlenül sokféleképpen feldolgozták, ezek közül néhány remix sosem került kereskedelmi forgalomba. A rajongók különösen a 12 inches amerikai promóciós kiadvány után sóvárognak, amelynek nyugati (West) és keleti (East) oldala van, és amelyen két máshol nem megjelentetett verzió is hallható: az Instra Dub és a Bass Dub.

1983-1990

Értéke: 250 font, kb. 100 ezer Ft.

Japán kiadás, CD, PCS-44, 1990.

Ez a Best Of válogatás Madonna fantasztikus Blond Ambition turnéjával egyidejűleg, 1990-ben jelent meg Japánban. Olyan kevés jelent meg belőle (egyes vélemények szerint 100 db), hogy akár 300 fontot (120 ezer Ft-ot) is megér. Annak ellenére, hogy grafikai megvalósítása meglehetősen fantáziátlan, és hogy a The Immaculate Collection is ugyanebben az évben jelent meg, ami feleslegesé tette ezt a válogatást, a 14 számot tartalmazó CD-t sokan szeretnék megszerezni. Egy évvel korábban jelent meg az 1983-1989 című válogatás, amely a hasonlóan igénytelen borító ellenére szintén elég keresett.

Hanky Panky

Értéke: 60 font, kb. 24 ezer Ft.

Brazil kiadás, 12 inches, p/s, 1990.

Az igen sikeres Vogue című lemez után, 1990-ben megjelent Hanky Panky sokak szerint visszaesést jelent Madonna szokásos értelmes zenéjéhez képest. Ezt az olyan érzéki szövegek okozhatják, mint a „tie my hands behind my back” (kösd hátra a kezem), vagy a még őszintébb „I’m in ecstasy” (Extázisban vagyok). A Brazíliában egyedi képes borítóban megjelent 12 inches kislemez igazi ritkaságnak számít. A brazil borítók általában különösen keresettek a Madonna-gyűjtők körében, és ez erre a lemezre is igaz.

Fever

Értéke: 90 font, kb. 36 ezer Ft.

Amerikai kiadás, két 12 inches piros színű bakelitlemezt tartalmaz, PRO-A-6074, 1993.

Ez Madonna legritkább kétlemezes 12 inches promóciós kiadványa. Az Egyesül Államokban abban a szuggesztív borítóban adták ki, amelyet az Egyesül Királyságban a Bad Girlhez használtak. A csak DJ-knek kiadott piros színű lemezen Peggy Lee klasszikusának meglepően sok, szám szerint 12 változata hallható. Ennek a promóciós lemeznek minden Madonna gyűjteményben ott a helye, már csak azért is, mert a Fever a brit és ausztrál slágerlistákon (6. és 5. hely), valamint meglepő módon Libanonban (1. hely) elért sikerek ellenére az Egyesült Államokban önálló kislemezként nem került kereskedelmi forgalomba.

The Girlie Show

Értéke: 250 font, kb. 100 ezer Ft.

Brazil kiadás, CD, CDP 8093, 1993.

Miközben Madonna népszerűsége a szexuális kicsapongások miatt folyamatosan csökkent, a díva elindult harmadik világ körüli turnéjára, a The Girlie Show-ra. Olyan országokat látogatott meg, amelyekben azelőtt sohasem lépett fel, például Izraelt, Dél-amerikai országokat és Ausztráliát, ahol azzal sértette meg a bennszülötteket, hogy a koncerten egy didgeridoo-val (ősi ausztrál hangszer) játszott. Brazíliában ezzel az Erotica albumról hat számot tartalmazó CD-vel ünnepelték Madonna érkezését. Ez a lemez ritkaságát tekintve felveszi a versenyt a korábban említett japán válogatás CD-vel.

Bedtime Stories

Értéke: 60 font, kb. 24 ezer Ft.

Amerikai kiadás, CD, 1994.

1994-ben Madonna abbahagyta a szexualitás túlhangsúlyozását, és ezzel az R&B gyűjteménnyel tért vissza. Az albumot a halványkék bársonyba kötött CD dobozos kiadással is reklámozni kívánták. DJ-k számára egy két nagylemezes rózsaszín bakelitkiadás is készült, ami durván ugyanennyit ér. Az új, romantikus imázs valószínűleg nem győzte meg azt a közönséget, akik két évvel korábban Madonnát meztelenül látták ficánkolni egy kutyával (és Vanilla Ice-szal), így a Take A Bow című második kislemez Nagy Britanniában csak 16. lett, és megtört az a bámulatos sorozat, amely során Madonna 35 száma tartózkodott egymás után a slágerlisták első tíz helyének valamelyikén.

Love Don’t Live Here Anymore

Értéke: 30 font, kb. 12 ezer Ft.

Angol kiadás, 12 inches, SAM 1880, 1996.

Rose Royce klasszikusának eredetileg 1984-ben felvett feldolgozása, a Like A Virgin-en is szereplő Love Don’t Live Here Anymore új életre kelt, amikor felkerült a Something To Remember című balladaválogatás lemezre. A rossz hangminőség miatt feltételezhető, hogy ez az Egyesült Királyságban kiadott, máshol nem hallható mixeket (például a Mark!s Full On Vocal verziót) is tartalmazó 12 inches promóciós lemez egy kalózkiadvány. Bár a lemez brit lemezboltokban sosem jelent meg új kiadásban, kereskedelmi forgalomba került Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Államokban, ahol még a top 30-ba is bekerült.

Buenos Aires

Értéke: 100 font, kb. 40 ezer Ft.

Amerikai kiadás, CD, visszavonásra került, PRO-CD-8984-R, 1996.

A Don’ Cry For Me Argentina dance remixeinek meglepő sikere után a Warners gyorsan hasonló remixeket rendelt a Buenos Aires-ből, mivel azt remélte, hogy ezekkel ismét sikereket érhet el. Sajnos a kislemezt az utolsó pillanatban ismeretlen okokból visszavonták, és a három remix (köztük a nyolcperces lenyűgöző Te Amo 12-inch Extended Vocal Version) nem került kereskedelmi forgalomba. Promóciós célokra viszont felhasználták, és így, bár a lemez hivatalosan visszavonásra került, mégis eljutott a gyűjtőkhöz.

Words And Music – Ray Of Light

Értéke: 35 font, kb. 14 ezer Ft.

Amerikai kiadás, CD, PRO-CD-9209, 1998.

Az 1998-ban kiadott lemez Madonna újabb visszatérését reklámozta. Két rádióadók számára összeállított részből áll: Madonna és William Orbit beszélgetését és zenét tartalmaz, egy kellőképpen unatkozó narrátor megjegyzéseivel, miszerint az album „megérinti a lelket, miközben a csillagokhoz szól”. Ez a lemez könnyebben beszerezhető, és sokkal érdekesebb, mint a százszámra előállított nem hivatalos interjúlemezek, amelyeken újságírók régi kazettáinak rossz minőségű másolatát hallgathatjuk. A lemezen hallhatjuk, amint a díva arról beszél, hogy az albumot Mantra-nak akarta elnevezni, de végül meggondolta magát, mert félt az emberek reakciójától.

Music

Értéke: 60 font, kb. 24 ezer Ft

Amerikai kiadás, CD, nincs katalógusszáma, 2000.

Ezt a CD-t a kanadai WEA készítette, és a New York-i Z-100 rádióállomás adta ki a Music nagylemez megjelenésének éjszakáján. A Music igen sikeres Danorama remix videoklipjét is tartalmazza, amely Madonna egész munkásságából felelevenít jeleneteket, és mostani élő fellépéseinek is alapjául szolgál. A CD értékét a megjelenéskor jelentősen megemelte, hogy egy amerikai Internetes kereskedő néhány szerencsétlen vállalkozó szellemű vevőnek 1000 dolláros áron adta el azt. Mostanra megnyugodtak a kedélyek, így az ár sokkal elfogadhatóbb, 60 fontos szintre állt be, ami azonban a nem túl távoli jövőben várhatóan ismét emelkedni fog.

Don’t Tell Me

Értéke: 40 font, kb. 16 ezer Ft.

Angol kiadás, CD, visszavonásra került, 2000.

Az igen sikeres Music után másodikként a Don’t Tell Me jelent meg, eredetileg egy igényes papírborítóban kiadott, egyetlen számot tartalmazó CD-R-en. Sajnos a Warners-nél észrevették, hogy a borítón hibásan szerepel a szám időtartama, ezért a CD-t azonnal visszavonták. Sajnálatos módon ez a promóciós kiadvány, és a Brixton Academy-n adott exkluzív koncert együttesen sem tudta első helyre juttatni a számot a slágerlistákon, és a táncoló cowboy-csapat szereplése ellenére is megrekedt a negyedik helyen. Az elkövetkező években a lemez értéke nagy mértékben emelkedhet, így jól tesszük, ha beszerzünk egyet, amíg lehet.

2001. szeptember 10.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster