Miss MTV

Minden változik: ez a filozófiánk

Az MTV hamarosan felnőttkorba ér. A fennállásának 20. sületésnapját ünneplő, időközben fogalommá vált intézmény lassan idősebb lesz, mint a nézői. Új főnöke, Catherine Mühlemann (34) szeretné, ha a tv-csatorna a jövőben még több fiatalt csábítana a képernyők elé Az alábbi interjú egy müncheni vacsora közben készült.

- Melyik volt az első lemeze?

- Smokie. De a címére már nem emlékszem.

- Az első poszter?

- Lex Barker.

- Az első koncert?

- Nehéz. Talán Al Jarreau?Akit régóta hallgatok. Nem emlékszem pontosan, nem volt maradandó élmény. Nem vagyok nagy koncertlátogató…

- Mit hallgatott az első szerelmi csalódás után?

- Lady In Black.

- Dalszövegek a naplóban?

- Nem írtam le semmit, de sokat kivágtam, amit a Bravo-ban kinyomtattak. Ezek szinte mind romantikus szövegek voltak. Dire Straits, Chris de Burgh szövegek.

- Rendszeresen olvasta a Bravot?

- Nem. Csak, ha pénzem volt rá. De spóroltam, hogy megvehessem.

- Korán megtanult takarékoskodni?

- Igen. A tanulmányaim ideje alatt is. A szüleim azt akarták, hogy építészetet tanuljak…

- Azt mondják, hogy az MTV-nél is takarékoskodni fog?

- Alkalmazkodnunk kell a gazdasági helyzethez, s annak ciklusaihoz. Ezért most nem a terjeszkedés vagy a beruházás a fő szempont, hanem a konszolidáció és a biztonság. De a program lesz az utolsó, amin takarékoskodunk.

- Ez nagyon közgazdasági megközelítés. Mennyire jártas a zenei világban?

- Egy átlagos vásárló hátterével rendelkezem. Több nem is kell. Egy menedzser iránítsa az embereket, és alakítsa ki a strukturákat. Nekem a számokkal, a pénzügyi helyzettel kell foglalkoznom. Aki a zenéhez ért, az a zenei főnök. S az én zenei izlésemnek semmi szerepe sincs. Biztos nem megyek oda a zenei főnökhöz, hogy szeretem ezt a videot, kérem játsszák naponta tízszer.

- Tényleg nem?

- Tényleg nem. Vannak fontosabb ujítások.

- Melyek ezek?

- Fontosnak tartom, hogy évente egy-kettő olyan műsorunk legyen, amelyek provokálnak. Mint például a Celebrity Deatmatch. Ezzel feltűnést lehet kelteni.

- Hogyan lehet napjainkban még provokálni?

- Például a South Parkkal, amit nemrégen a koraesti programba tettünk. Vagy például egy szegénységről szóló dokumentumfilmmel.

- További koncepcionális tervek a provokáción kivül?

- Az MTV-nek nem szabad egy bizonyos image.-nál leragadni.Ebben az évben a megjelenési képünk nagyon hűvös, visszafogott, távolságtartó. Lehet, hogy jövőre hawaii ingben lesznek a műsorvezetők a stúdióban. Ez illik ma a fiatalokhoz, hol erre, hol arra fordul az érdeklődésük. Minden állandóan változik. Ez az MTV-filozófia. De mindenekelőtt szeretném, ha a program emocionálisabb lenne, s közelebb kerülnénk a nézőkhöz.

- Jól hangzik, de hogyan képzeli el?

- Például olyan műsorvezetőkkel, akikkel a nézők azonosulni tudnak, akiket szívesen választanának barátnak.

- Hogyan készül az MTV-nél egy sztár?

- Sok műsorvezetőnkben megvan ehhez a lehetőség. De az ismertség és hírnév napjainkban sokban attól függ, ki mennyit van a képernyőn, kit mennyi ideig látnak naponta. Itt van például Mola Adebisi, aki évek óta a Vivanál van, s ezért kultstátusz alakult ki körülötte.

-Mola Adebisi, mint kultikus figura. Ez a cím leginkább Ray Cokesot illeti.

-Amikor 1987-ben ray Cokes kezdte, az MTV volt az első és egyedüli zenetévé. Minden új volt, ő is, mint műsorvezető. Könnyűvolt különlegesnek lennie, kultikussá válnia. Ha ma látná, biztos, hogy nem úgy jelenne meg Cokes, ahogy az emlékeiben él. Időközben sok csatorna jött létre, nagyobb a konkurencia.

- Jobb volt, amig az MTV angolnyelvű volt?

- Lehet, hogy az angol nyelvű műsor jobban hangzik, de nem annyira közönségcentrikus. Ezt a német nézőszámok is bizonyítják.

- Egy felmérés szerint az MTV a tíz legjobban ismert márkanév közé tartozik a világon.

- Igen. Valószínűleg 10 év múlva azt fogják mondani: „Igen, azok voltak az idők, amikor az MTV-ben….” Engem idegesítenek ezek a nosztalgikus korábban minden jobb volt vélemények… Ez nem igaz. Eltelt időközben egy generációnyi idő, s ma mások a fiatalok. Ezzel mindenkinek számolnia kell…

- Az MTV-vel kapcsolatos vélemény szerint az adó már nem csinálja a trendeket, hanem fut utánuk.

- Ezt nem írom alá. A Celebrity Deatmatch-csal igenis trendet csináltunk. A japán mangákkal is. Mi vagyunk az egyedüliek, akik sugározzák ezt a rajzfilmet. A videoklip piac egyértelműen jelzi a rajzfilm népszerűségét…

- Másik vélemény: az MTV alig különbözik a Vivától.

-Az MTV az eredeti. S nyilvanvaló, hogy ami jó, azt másolják….

- Hogy képzeli el a tipikus MTV-nézőt?

- Férfi, 18 éves, készül az érettségire, tanuló. Nike és Diesel márkákat visel. Vagy kis cégeket keres, és kultikussá teszi őket, mint a hip-hop. Mellette szól az MTV, talán épp a leckeírásnál. Este keresett klubokba jár el. Az illető nagyon individuális személyiség. A Viva-nézők fiatalabbak és kicsit gyerekesebbek.

2001. szeptember 10.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster