George Martin, az „ötödik beatle”

Csakúgy, mint Sarah Miles (aki saját vizeletét issza) és Geoff Capes (aki törpepapagájokat tart otthon) George Martin is elhatározta, hogy valahogy ő is híres lesz. Martin esetében ez egyet jelent a világ mindenkoron legnagyszerűbb zenekarának menedzselésével és vezetésével.

A nevével fémjelzett mutatós és alapos, hat CD-ből álló csomag George Martin több évtizedes, Beatles-szel való munkájának köszönhető. Lenyűgözően sokrétű válogatás. És ha a Beatles-anyag a legjobb, akkor ez sem a többieknek, sem Martinnak nem megalázó. Végtére is, senkinek sem jutna eszébe, hogy Neil Armstong-ot kritizálja, amiatt, hogy más bolygókon nem ő volt az első űrhajós.

Úgy tűnik, hogy George Martin kezdetben az EMI-nál legfőképpen jazz zenekarokkal dolgozott úgymint, Andy Stewart és a Luton Girls Choir. Az első CD így nem a félénkeknek szól.

A második CD-n olyan kabaré anyag található, aminek Martin vitathatatlanul a mestere lett. Ha a Beatles nem létezett volna Martin időtálló öröksége a következőkből állna: Sellers, Beyond The Fringe, Bernard Cribbins néhány egyforma dala, Jake The Peg, Flanders And Swann - csodálatos dolog elképzelni, hogy ebben a szalag-hasogató bohóckodásban azt a technikát csiszolták, ami forradalmasította a rock zenét. A három Beatles-szám számos beat pop-dal között fészkel.

Aztán két lenyűgöző CD következik: az egyik egy filmzene, a Goldfinger c. film Archers zenei témájának feldolgozása. A másik CD-n egy '70-es évekbeli zenei kavalkád található: Jimmy Webb-től kezdve egészen a The Mahavishni Orchestra-ig.

Aztán következik egy lelohasztóan fájdalomcsillapító befejezés, egy modern-szerű kavalkád (Sinead O'Connor, Tom Jones és Jose Carreras) amely a legtöbb emberben valószínűleg sóvárgást kelt majd, különösen az In My Life és a Nellie The Elephant-ban c. dalok esetében.

Martin korábbi gondoskodása megbabonázó és fiatalos ragyogásában hallható a Beatles korai lemezén, a The Beatles Live At The BBC-n, amely az 1994-es kiadást követően azonnal siker lett. A lemezt egyébként most újra kiadták. A hangzás nyers és előre lehet tudni, melyek a sikerdalok - bár található rajta néhány felbecsülhetetlen értékű különlegesség. Ennek ellenére a lemez izgalmas bizonyítéka a kornak, ahogy Derek Taylor a lemezborítón fogalmaz: "Amikor Liverpool hat-nyolc órára volt Londontól, s a távon gőzmozdonyok jártak... a televízió fekete-fehér volt és mindössze két adót lehetett rajta fogni ". Ennek ellenére, a világot megrengető életerő, ami ezekből az előadásokból árad, alázatra készteti a hallgatót. Miénk a Nagy Testvér, az övéké a The Beatles volt. Már nem is vagytok annyira önelégültek, mi?

2001. szeptember 10.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster