Kernádi: Hernádi és Kern szólóban és duettben is jók

Tizenöt éve Schisgal két egyfelvonásosát, a Gépírókat és a Kínaiak-at játszották együtt a Vígszínházban: Hernádi Judit már rég nincs a társulatnál, melynek Kern András pályakezdése óta tagja, de a közös játék öröme megmaradt.

A Schisgal-bemutató idején javában sláger volt Hernádi Judit Sohase mondd! című dala, melyet Mészáros Márta Örökség c. filmjéhez írt Döme Zsolt és Verebes István. A 30-as éveket idéző sláger évekig rendkívüli népszerű volt. Aztán megszerettük Stollár Mikit és a többieket is. Pár éve örültünk Hernádi Judit „Levetett blues”-ának, melyről a „Hétfők városa” felkerült a Kernádi c. CD-re is.

Kern András első korongja – címe: Kern – 1985-ben jelent meg: Szépkezű lány, Tízperces szerelem, Látlak Amerika, Lövölde tér: csak néhány a legnépszerűbb dalok közül. Bornai Tibor, Novák János, Laár Andás és Máté Péter szerzeményei mellett már ezen a lemezen is volt egy Heilig Gábor-dal, a Pincér-rock - Kern András és Horváth Attila ironikus szövegével.

Hasonló hangvételű lemez az 1989-es ”Ez van” Zorántól, Dusántól. Pressertől, Karácsonytól és persze Kerntől, pl. a Szomorú bárzongorista dalá-val és a Halálos tangó-val.

A következő Kern-albumot, a „Mi van velem?”-et hallgatva megtudhatjuk, mi is volt 1999-ben Kern Andrással. A címadó dal mellett a Kádár az utcabálon, A fontos lány, a Semmi kis dal Z-nek, a Moszkva, a Hiába ugatok?szövegét is ő írta. Részben – a Kernádin újra hallható – A füredi mólónál c. Presser-dalét is, mely valószínűleg az egyik kedvence. Az album zenei rendezője és néhány dal szerzője Heilig Gábor: a „Pont, kukac, hu” a számítógép és az Internet átkairól-áldásairól, a „Moszkva” az egykori szovjet birodalom kies fővárosában szerzett életre szóló élményekről regél.

Az Engem vársz c lemez igazi csemege azoknak, akik Kern Andrást és Leonard Cohent is szeretik, hiszen - Fábri Péter kitűnő magyar szövegeivel - Kern elénekli a legendás amerikai énekes nagy slágereit, az I’m Your Man-től /Engem vársz/ a First We Take Manhattan-ig /Most először Pestet/. Bizonyos értelemben tehát ez is duett-lemez, bár az egyik „tag”, az album ihletője csak virtuálisan „szerepel”.

Hernádi Judit és Kern András Kernádi c. CD-je viszont „igazi” duett-lemez. A Valdemar Produkciós Iroda által kiadott albumon 12, cseppet sem „tucatdalt” hallhatunk: ötöt együtt énekelnek el, hármat Hernádi Judit, négyet Kern András szólóban ad elő. Megőrjít a szemed, Ha megölsz sem tudom, Mikor együtt jártunk, Szerelem nélkül, Szép ez a szeptember: csupa szerelmes duett, de – az előadókhoz és a szerzőkhöz, Heilig Gáborhoz, Novák Jánoshoz, Horváth Attilához és Gallai Péterhez illőn - nem az érzelmes-fajtából, hanem nagyon is /ön/ironikusan, piszkálódón és fanyar humorral közelítve az örök témát. Ami természetesen egyáltalán nem jelenti, hogy a Hölgy és az Urak ne tudnák pontosan: „szerelem nélkül a világ egy kalappal sem ér”. Hernádi Judit a Játszd újrá-ban, a Tangó lemondó-ban és a Hétfők városá-ban arról énekel, milyen érzés, amikor múlóban van vagy már el is múlt az a bizonyos „lángolás”, amiről olyan jól esik hinnünk, hogy örökké tart. Kern András Dusán dalában azt állítja, „jöhet a szex vagy a politika, CSAK SEMMI SZERELEM… A „Halandzsa blues” angol-magyar keverék nyelven tudósít bennünket, mi lehetett volna, ha Kern András Andrew Kern-ként látja meg a napvilágot, valahol az Óperenciás tengeren – az Atlanti óceánon – túl. Milyen jó, hogy nem így történt, s vele együtt „Otthon vagyunk” az állandó forgalmi dugók ellenére is megunhatatlan Budapesten vagy éppen a „füredi mólónál”. Hernádit és Kernt mindenhogy és mindenhol jó hallgatni.

Sebők János

2001. december 18.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster