Lerch István: 30 év zene

Lerch István
Magyarországon a Best of...lemezek ma már kevés meglepetéssel szolgálnak. Mivel a "nagy öregek" többnyire 20-30 éve dolgoznak a műfajban, s az utóbbi években elég gyakran elbúcsúznak, újra összeállnak, nosztalgiáznak. lyenkor nemcsak, hogy dalra fakadnak, de újra és újra kiadják a "nagy slágereiket" is. A hallgatóság, a rajongók így a korábbi években legalább 2-3 példányban - különböző válogatásban, koncertváltozatban, stb - megvásárolhatták ezeket a kedvenc dalokat, amelyek bizony alaposan "megkoptak" a sok használat során.

Lerch István életművét, dalait nem fenyegeti ez a veszély. Lerch, bár pályáját a magyar rock második generációjával együtt, a hetvenes évek elején kezdte, soha nem tartozott a magamutogató, túlszereplő, pénzért mindenre kapható sztárok közé. Szívós munkával, különösebb feltünősködés nélkül az eltelt harminc év alatt hatalmas életművet alkotott, s a szakma - zeneszerzőként - ma már Presser és Dés mellett az ő nevét emlegeti a leggyakrabban. A 30 év zene című most megjelent válogatás ennek az alkotói műhelynek a legjobb dalait tartalmazza - koncertváltozatban.

30 év zene
A válogatás az idén februárban, a Kongresszusi Központban rendezett kettős koncert felvételei alapján készült, s a 30 év előtti V'73-as korszaktól egészen napjainkig foglalja össze Lerch pályaívét. 18 dal, 75 perc zene, hibátlan válogatás, remek zenészi teljesítmények. Lerchről mindig is tudni lehetett, hogy kiváló csapatember, zenei agytröszt, aki zenekaraiban magabiztosan írányította a szakmai-alkotói munkát. Most frontemberként is remekelt. A koncertek közönsége meglepetéssel tapasztalta és ovációval jutalmazta szinpadi teljesítményét. Lerch szerző-előadóként magabiztosan ugrotta át a maga állította magas mércét, s bár a szinpadon olyan sztárokkkal szerepelt, mint Charlie, Dés, Tátrai, Demjén, mégis kizárólag övé volt a show. A részekből sikerült egy egészen fantasztikus egészet komponálnia.

Hasonlóképpen ez a válogatás-album sem egyszerűen 18 dal egymásutánja - időrendi sorrendben, hanem egy új minőség! Lerch eddigi életműve -így egy válogatáson bemutatva - valóban meglepetéssel szolgál. Egy olyan alkotót reprezentál, akire eddig méltatlanul kevés figyelmet fordított a közönség. Talán, mert - a V Moto Rock-korszak dalait kivéve - nem jól vagy nem eléggé menedzselték ezeket a dalokat. Amelyek egyébként az életműnek csak az egyik részét alkotják.

Lerch ugyanis szerzői munkásságának másik felét olyan sztár-előadóknak szentelte, mint Kovács Kati, Malek Andrea ,Cserháti ,Charlie és mások. S a nekik írt dalokból is nyugodtan készülhetne egy hasonló fantasztikus válogatás. A két album pedig egy dupla album formájában valóban a hazai pop-rock műfaj történetének egyik csúcsteljesítménye volna. Talán a kiadó is felismeri ezt a lehetőséget! Az eddig kismesternek gondolt Lerch ugyanis beérett, igazi "nagy mester" lett az eltelt 30 év alatt. Ez a jubileumi koncert és album legfontosabb tanulsága. Valamint az, hogy Lerchben - másokkal ellentétben - még mindig szunnyadhatnak dalok, művek, hisz az előző alkotói évtizede hihetetlenül sikeres és termékeny volt.

Vagyis másképpen mondva, most, hogy így együtt vannak a dalok, egy nyugodtabb időszakban, egy ujabb alkotói korszak eredményeként elkészülhet a "mestermű" is / akár egy szinpadi darab formájában/. Lerchben benne van a lehetőség. Ez a lemez a bizonyíték rá!

-nos-


Kapcsolódó linkek:

http://www.lerch.hu/

2001. április 9.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster