Baha Men - Who Let The Dogs Out

Baha Men
A Baha Men-t csaknemrég ismerhettük meg, "Who let the dogs out" c. albumuk első, azonos című kislemezével. Nem is gondolnánk azonban, milyen hosszú út vezetett el számukra az ismertségig.

A bahamai származású csapat hazájában már évek óta képviselője az úgynevezett "Junkanoo" helyi stílusnak, melyet hagyományosan kecskebőrből készült dobokon és tehénkolompon játszanak karácsony másnapjának reggelén, a tradicionális "junkaroo" parádén.

Honnan is ered ez a hagyomány? Sok évvel ezelőtt, amikor még rabszolgatartó volt a társadalom, a rabszolgáknak csak karácsony környékén engedték meg, hogy a szabadnapjukon saját zenéjüket közönség előtt játszhassák. Volt akkor egy forradalmár, John Canoe, aki kitalálta, hogy a rabszolgák dobjaik segítségével kommunikáljanak egymással. Ezt a sikeres "forradalmat" ünneplik azóta ezzel a parádéval.

A Baha Men azonban újabb teret nyitott ennek a stílusnak: basszusgitárral, hagyományos dobokkal és gitárral kombinálva megismertették azt az egész világgal. Az alap junkaroo stílushoz hozzáadtak még popot, R&B-t, reggae-t és ska-t.

A banda magja már több, mint 10 éve együtt zenél, a múlt év folyamán azonban egy fiatalítási folyamat ment végbe a zenekarban: 3 új énekest vettek fel, akik rap, hip-hop és jamaikai dancehall elemeket is adtak a zenéhez. Számukra, akik gyerekkoruk óta rajongói voltak a Baha Men-nek, bekerülni a csapatba egy valóra vált álom volt. Tegyük hozzá, volt némi protekciójuk, hiszen egyikük édesapja a csapat gitárosa, másikuk nagybátyja pedig az eredeti énekese volt.

Who let the dogs out
Az album természetesen a címadó dallal indul, a második, "You all dat" c. dalban pedig felhangzik az a bizonyos "wimo-weh" kórus a "The Lion sleeps tonight" c. slágerből. A harmadik szám, a "Get ya party on" a hip-hop aranykorára emlékeztet, szövegében a rap zene legendás alakjait is megnevezik. A teljesség igénye nélkül még egy dalról muszáj beszélnünk, ez a "You can get it", melyet a srácok Mark Hudson és Desmond Child közreműködésével írtak. Bár eleinte nem könyvelhettek el maguknak átütő sikereket az Egyesült Államokban, azért olyan csapatok előzenekaraként, mint pl. a Hanson, játszottak már a Hollywood Bowl-ban és a Red Rocks-ban is. Japánban pedig már 5 platina lemezt mondhatnak magukénak. Az átütő siker után a bahamai Turisztikai Minisztérium vezetője, Vincent Vanderpol szerint a Baha Men mára az ország legnagyobb és legjobb zenei nagykövete lett . Otthon pedig már nem mehetnek ki az utcára anélkül, hogy felismernék őket.

A 2001-es Grammy átadáson aztán megkoronázták eddigi pályafutásukat, mivel a 3 millió eladott példányszámmal a hátuk mögött bekaszálhatták a "legjobb dance előadó" kategória Grammy díját !!!

A siker pedig folytatódik tovább.


Kapcsolódó linkek:

http://www.bahamen.com/

2001. március 30.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster