Rácz Kati: Búcsú Cserháti Zsuzsától

A nemrég elhunyt énekesnő Cserháti Zsuzsa barátnője, Rácz Kati, egy búcsúlemezt készített, amire Cserháti Zsuzsa legszebb válogatásdalait énekelte fel. Egy énekesnő nem is búcsúzhatna másképp egy másik énekesnőtől, mint énekelve. Rácz Kati számára Cserháti Zsuzsa volt és lesz mindig a legjobb énekesnő.

Rátz Kati huszonöt évet szerepelt a főváros mulatóiban, miközben mindössze egyetlen lemeze készült. Naponta négy-öt mulatóban is fellépett. Kezdte mondjuk a Keringőben, majd átrohant a Citadellába, s végül az Inter-Continentálból ment haza.

A közelmúltban hazánkban ismét szerepelt a világhírű Boney M. együttes, akikkel Rácz Kati egy műsorban lépett fel. Az együttes tagjai miután végighallgatták Rácz Kati műsorát úgy nyilatkoztak, hogy nekik jobban tetszett, mint Tina Turner.

Cserháti Zsuzsa és Rácz Kati négy évig öltöztek együtt a Moulin Rouge-ban. Történt egyszer, hogy az egész lokált egy áramszünet miatt váratlan sötétség borította be. A zavarodott csöndet hirtelen Cserháti átható kiáltása törte meg: „Kapcsoljátok már fel a villanyt, mert nem találom a Rácz Kati nyakát!” Ismerve a két művész bámulatos temperamentumát ez a mondat kellően félreérthetően hangzott, holott csak öltözködés közben érte őket az áramkimaradás.

A Firestarter Music Managementje, miután felmerült az ötlet egy búcsúlemez elkészítésére, 2003 augusztusában megkereste Rácz Katit, a csodálatos hangú, temperamentumos énekesnőt. Kati a felkérésre azonnal igent mondott és másnap már elkezdődhetett a közös munka. A felvételek szomorú hangulatban készültek, Kati a barátnő elvesztése miatt érzett fájdalmát is beleénekelte a dalokba. Kati sokat készült a stúdiómunkára, gyűjtötte az erőt és rengeteget gyakorolt, hogy a legjobbat tudja kihozni magából. Már a felvételek alatt bebizonyosodott, hogy Rácz kati volt legjobb választás a búcsúlemez elkészítésére.

A dalok egy új hangzásvilágot kaptak, amihez a zenei alapokat Czomba Imre készítette, aki a több éves közös munka után igazán ráérzett Kati zenei világára. Már a stúdiómunka alatt is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk és sokan csodálkoztak, hogy egy ilyen különleges hangú énekesnőnek, mint Rácz Kati miért nem jutott kellő elismerés idáig. Az albumon Cserháti Zsuzsa legszebb dalai csendülnek fel Rácz kati előadásában. A Fáj még, de túl kell hogy éljem és a Különös szilveszter című dalokban érvényesülhetett leginkább Kati erőteljes, érces hangja.

Az albumra készült egy búcsúdal is Itt vagy még címmel, ami Kati hangjához és egyéniségéhez íródott. A dal Igazán szép szöveggel és gyönyörű dzsesszes-lírai alapokkal adózik Cserháti Zsuzsa emlékének.

A búcsúlemez tiszteletadás egy olyan művésznek, akit egy ország méltán imádott, akit tehetségéért egy világ hordhatott volna a tenyerén. Egy olyan rendhagyó emlékkönyv, melybe a barátnő, a művészkolléga, Rácz Kati hangja írja be az utolsó üzenetet.


Kapcsolódó linkek:

www.firestarter.hu

2003. október 9.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster