Let It Be 1970, Let It Be...Naked 2003

A mágikus hatvanas évek utolsó hónapjaira a The Beatles a feloszlás szélére sodródott. A csapat energiatelepei kimerültek, az ilyenkor törvényszerű személyi ellentétek kiéleződtek Minderről a közönség mit sem tudott. Paul McCartney volt az egyetlen, aki kísérletet tett a közelgő, szomorú vég elkerülésére. Társait megpróbálta rávenni legalább egy élő fellépésre, hogy a közönségből áradó energia kimozdítsa a csapat tagjait a teljes érdektelenségből.

Kísérlete felemás eredményre vezetett: 1969. január 30-án a zenekar koncertet adott kiadójuk, az Apple székházának tetején, amelyet hangszalagra és filmre is vettek. A koncert rövidre sikerült, mivel az alant tomboló tömeg óriási közlekedési káoszt okozott és a rendőrség kihúzta a dugót a konnektorból.

A Let It Be a közhiedelemmel ellentétben nem az utoljára rögzített The Beatles album, csak az utolsó The Beatles sorlemez, amely a még aktív években jelent meg. Az egyszerűen Fehér albumnak keresztel dupla The Beatles lemez felvétele során mintegy 30 órányi anyagot rögzítettek a fiúk, a maradékból és az Apple-épületi koncertjén felvett dalokból, valamint némi új stúdió-munkákból válogatta, keverte és szerkesztette a Let It Be anyagát az új manager, Allen Klein hívására az amerikai csúcs-producer, Phil Spector. (A két lemez között komponálták és rögzítették az Abbey Road című albumuk anyagát.)

A Let It Be 1970. május 8-án jelent meg, első kislemeze, a címadó dallal március 6-án látott napvilágot, közben április 10-én Paul McCartney bejelentette, hogy nem tagja többé a The Beatlesnek és hamarosan megjelentette a McCartney című első szólólemezét. A többiek sem tétlenkedtek: John Lennon új szerelmével, Yoko Onoval és barátaival megalapította a Plastic Ono Bandet, George Harrison amerikai zenészekkel jammelt és készült tripla albumára, az All Things Must Pass felvételére, Ringo Starr a film világa felé fordul (átmenetileg).

Paul McCartney szerint Phil Spector tönkretette dalaikat a vonós hangszerelések és a női vokálok alkalmazásával, szabály szerűen elhatárolódott a Let It Be lemeztől. Leginkább a The Long And Winding Road giccs-fröccse döbbentette meg: eredetileg ő a dalt énekhangra és egy szál zongorára képzelte el…

A eredeti dalok sorrendje:

1. Two Of Us

2. Dig A Pony

3. Across The Universe

4. I Me Mine

5. Dig It

6. Let It Be

7. Maggie Mae

8. I’ve Got A Feeling

9. One After 909

10. The Long And Winding Road

11. For You Blue

12. Get Back

A zenekar tagjain kívül a felvételeken hallható Billy Preston amerikai billentyűs játéka Hammond orgonán, Fender és Hohner elektromos zongorán (ő az ötödik Beatle és a hatodik Rolling Stone).

Elrepült 33 év, a Let It Be krisztusi korba lépett. Másfél évnyi igen aprólékos és elmélyült munka és Paul McCartney hathatós segítségének köszönhetően 2003. november 17-én megjelenik a Let It Be…Naked című album, amely ugyan az és mégis más. Végre úgy szólalnak meg a dalok, ahogy azt annak idején az alkotók szerették volna, minden mézes-mázas-nyálas sallangot eltüntettek a gondos hangmérnökök és napjaink legkorszerűbb berendezéseinek segítségével a lemezt újjá varázsolták.

A Let It Be...Naked szerkesztésében és tartalmában eltér az eredeti Let It Be albumtól, a következő számokat vonultatja fel:

1. Get Back

2. Dig A Pony

3. For You Blue

4. The Long And Winding Road

5. Two Of Us

6. I’ve Got A Feeling

7. One After 909

8. Don’t Let Me Down

9. I Me Mine

10. Across The Universe

11. Let It Be

Bónusz: Fly On The Wall

A The Beatles: Let It Be...Naked a rajongóknak kötelező, a gyűjtőknek kincs, de minden zenerajongó számára kivételes és megkerülhetetlen zenetörténeti kordokumentum

2003. október 28.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster