A jelszó: halál a májra…

Kerozin vs. Abaházi Csaba

A magyar popzenében sokszor találkozom eredeti ötletekkel, olyan intenzitású produktumokkal, amelyek a stílusbeli hovatartozás mellett (attól függetlenül) könnyfakasztóan jók, vagyis ez annyit jelent, hogy az ember szétröhögi az agyát, majd megiszik valami erőset.

Ehhez hasonlóan cselekedett Axel, Mosquito és Abaházi Csaba is, amikor (mielőtt) felvételre került volna eme maxi hanganyaga, ugyanis az ország nagyobb klubjait bejáró bulijukon egyrészt ezt a régi Kerozin-slágert nyomják hármasban, másrészt a bulik végén aki a legrészegebb, az díjat kap. Volt már olyan pillanat, amikor egy ilyen díjátadáson egy neves multinacionális cég képviselője teljesen meztelenül, az italpult tetején állva vette át a díjat, miközben a „fegyverét” markába kapván buzdította a jelen lévő hölgyeket, hogy „kapják be”… Ettől függetlenül roppant hangulatos és szórakoztató buli lehet egy ilyen „ital-tour”, csak valószínűleg az alpári kiszólások és az erős hangzavar félóránként hatványozódik.

Olaj a borítón

A lemez borítófotóján a három „ász” mellett két szép, szőke és öntudatos hölgy mosolyog a vásárlóra, ami egy kissé átverés, mert a tájékoztató szerint a hölgyek nem több, mint az „attraktív díszítőelem” funkcióját látták el. Erre egyébként ránézésre tökéletesek.

1996 óta sok víz lefolyt a Dunán, és sok fellpésen vett részt Axel és Mosquito, és eléggé összeszokott duót kovácsoltak a kilencvenes évek közepének meghatározó elektro-punk zenekarából. A régi Sing-Sing slágert ugyan csak mostanában nyomják, de a lemezen szereplő két verzió kezdő taktusai után rögtön föl lehet ismerni a Kerozint (radio edit, club mix).

Axel és Mosquito mellett Abaházi Csaba vokálozik, illetve a Desperado-ból megismert Zsolti (aki egyébként hosszú ideje jó barátságban van a Kerozin együttessel), és egy Kefe nevű úriember gitározik. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a szintipop-hangzás mellé egy kis kvinttologatós-fejrázós, overdrive gitárhangzást felkevernek. Attól függetlenül, hogy bonyolultan fogalmaztam meg, egészen jó és hallgatható anyag.

Dokumentált szintipunk

A két „májpusztító” sláger mellett a Nagypapa punk volt, az Azzuro, és a Hugacsaka kínálgatja magát fülelésre a lemezen. Elfogadható minőségű mixek, elfogadható minőségű felvétel-keverés, és ha van hozzá egy darab házibulink, ahol lányok, meleg és rengeteg rövidital van, akkor ezt a korongot olyan háromnegyed tizenegy magasságában azonnal a lejátszóba kell tenni, és halál a májra…

Kerozin: Halál a májra 2001

Kiadja a BMG-Ariola Hungary.

Balogh Tibor

2001. július 26.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster