Liza Minelli - Budapest, július 10.

Liza Minnelli először Budapesten

A világhírű színésznő és énekes, korunk egyik legnagyobb előadóművésze először ad koncertet Budapesten. Az élő legenda magával ragadó egyéniségét, elementáris erejét és csodálatos hangját július 10-én élőben is megtapasztalhatja a "New York, New York, Budapest!" című koncert közönsége a Kisstadionban, melyre Liza ugyancsak világhírű zenészek és táncosok kíséretében érkezik. A látványos show-ban felcsendülnek majd a Kabaré, a Chicago és a New York, New York jól ismert dallamai is. Liza kitűnő formában van, amit ez év eleje óta már számtalan fellépéssel bizonyított. Budapestre egyenesen egy amerikai koncertjéről érkezik.

Liza Minnelli mint színésznő és énekes is világsztár, elsősorban mégis káprázatos előadóművész, akit élőben látni a színpadon életre szóló élmény. A kritikusok Minnelli-ről azt tartják, hogy Oscar-díjas filmjei vagy platinalemezei is mindössze csekély visszhangjai annak, amilyen magával ragadó élőben a színpadon. Pályáját kezdettől végigkísérték a sikeres koncertturnék, máig ő az egyetlen művész a New York-i Carnegie Hall 100 éves történetében, aki három teljes héten keresztül telt ház előtt adta elő saját show-ját.A musical világában kevés olyan sztár van, akinek a neve tartósan világszerte ismertté válik. A musicalszínházak művészeit inkább csak az oda járó közönség ismeri, ha pedig egy-egy sikeres zenés darabot megfilmesítenek, leggyakrabban nem is egy színészre, hanem a látványra és a dalokra emlékezünk. Mindez nem véletlen, hiszen ahhoz, hogy valakiből jó musicalszínész legyen, nemcsak jó színésznek, hanem jó énekesnek és jó táncosnak is kell lennie egyszerre – nem könnyű feladat. Keveseknek adatik meg a tehetség mindháromhoz, meg persze az a munkabírás, amely az állandó gyakorlathoz szükséges. Fred Astaire és Gene Kelly a férfiak között talán a két legnagyobb egyénisége ennek a műfajnak, ők hosszú évtizedeken át babonázták meg a közönséget tánctudásukkal, színészi és énekes képességeikkel, s azóta sem múlta őket felül senki. A színésznők között Judy Garland és Liza Minnelli, anya és lánya két név, melyek ugyanígy legendává váltak.

Judy Garland és a világhírű filmrendező Vincente Minnelli házasságából született Liza, mégpedig z-vel. Nevét egy Gershwin-dalról kapta, s keresztszülei is Gershwinék voltak. A kislány élete a hollywoodi filmstúdiókban kezdődött: Apja térdén ülve figyelte, amint ő Fred Astaire-t és a többi sztárt instruálja, s ha forgatási szünet volt, a kislány átsétált egy másik stúdióba, hogy az ott zajló produkciót nézze. Barátai is a filmesek gyerekei közül kerültek ki, például az azóta színésznővé vált Mia Farrow. Liza rendkívüli zenei tehetsége már korán megmutatkozott. Hol édesapját kísérte forgatásokra, hol pedig édesanyját a turnéira. Tizenéves volt, amikor édesanyja egy műsorában váratlanul bejelentette őt, majd előhúzta a színpad függönye mögül. Liza ekkorra már tudta, hogy színésznő akar lenni, de azt is tudni akarta, hogy szülei védelme nélkül mennyit ér. Így aztán 16 évesen nekivágott egyedül és anyagi támogatás nélkül New York-ba ment. Meghallgatásról meghallgatásra járt, míg végül egy Off-Broadway produkcióban kapott szerepet. Zenei mentorra talált Frank Ebb személyében, akitől sokat tanult, és akinek ajánlásából újabb lehetőségeket kapott. Első színházi főszerepével Tony-díjat nyert mint musical-színésznő, majd egy máig felejthetetlen közös fellépésre utazott édesanyjával a londoni Palladiumba. A koncertfelvétel lemezen is nagy siker lett, s ezután Liza saját dalaival debütált saját műsorában. Hamarosan filmszerepeket ajánlottak neki, s a második filmjében, a Tiszta Különc címűben eljátszott szerepéért Oscar-díjra is jelölték. Közben jelentkezett a Kabaré megfilmesítéséhez, s a szerep az övé lett. Bob Fosse rendezésében a Kabaré című film történelmet írt a musicalek között. Liza nemcsak Oscar-díjas színésznő és egyszerre világsztár, hanem egy új generáció bálványa is lett.

Liza Robert deNiro oldalán a New York, New York című Scorsese filmben nyújtott emlékezetes alakítást, később többek között Arthur című filvígjátékban, vagy a Chicago című Broadway-musicalben aratott sikereket.

Közben egyre nagyobb szerepet kaptak életében koncertfellépései, többször nyilatkozta, hogy akkor a legboldogabb, amikor közönségével és a zenével lehet együtt. Most Budapestre készült és arra, hogy bennünket varázsoljon el élőben. Annyi év után a koncertjére látogatók részesei lehetnek a Minnelli- mítosznak.

2004. június 23.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster