Guano Apes

Felfedezésük óta a Guano Apes eddig nem látott karriert futott be Európában.

Miután Sandra Nasic, Henning Ruemenapp, Dennis Poschwatta, Stefan Ude több mint 1000 versenyzőt utasítottak maguk mögé egy hazai zenei versenyen, aláírtak egy szerződést a GUN Records-szal, és 1997 októberében kiadták első albumukat, a Proud like a God-ot. Az első single-jük, az Open Your Eyes 1998 februárjában került fel a német sikerlistákra, áprilisban pedig bearanyozódott, miután több mint 250 ezer darabot adtak el belőle.

Még abban az évben nyáron a Guano Apes az összes német szabadtéri fesztivál, köztük a Bizarre, a Rock am Ring, a Rock im Park és a Hurricane Open Air egyik fő attrakciója lett. Ennek a rendkívül sikeres évnek a betetőzése az volt, hogy a német zenetévé, a VIVA, a Guano Apesnek ítélte 1998-ban a legjobb új együttesnek járó Comet Award-ot, és még azon az őszön aranylemez lett albumuk is.

A német rock magazinok, mint a Visions vagy az Intro olvasói az év végi szavazás során 1998-ban az év legjobb új együttese címet ítélték nekik, de más kategóriákban is (legjobb dal, legjobb énekesnő) előkelő helyeken végeztek.

Az 1999-es év eleje is tartogatott sikert a Guano Apes számára: a Lords of the Boards című single-jük, ami az ausztriai Fieberbrunnban megrendezett snowboard Európa bajnokság hivatalos szignálja volt, már pár hónapja stabilan a single- slágerlisták top 20-ába ragadt, januárban a legjobb tíz dal közé került és aranylemez lett. Eközben az albumok listáján is meglepetések vártak: a Proud Like a God pontosan a megjelenés után egy évvel bekerült a top 10-be, és platinalemez lett, melyet 500 ezer eladott album után kaptak, és minden idők legsikeresebb angol nyelvű német bemutatkozó lemeze lett.

Amerikában is megjelent az első album, és annak ellenére, hogy az Államok nehéz környezet egy német együttes számára, a lemez hat számjegyű eladást produkált. Az Open Your Eyes az alternatív listákon negyedik helyezést ért el, Sandráék pedig a milliós példányszámban eladott Creed és Sevendust előtt játszhattak, majd egy nyolc hetes turnéra mentek a P.O.D.-val közösen.

A második album, a Don't Give Me Names, 2000 májusában jelent meg. A cím arra utal, hogy az együttes nem akarja, hogy különböző skatulyákba tegyék őket. Az album komplexitása igazolja, hogy nem hajlandók egyetlen adott stílus korlátai között sem maradni, és a saját útjukat járják, megalkuvás mentesen.

A lemez dinamikus, energia dús, minden bizonnyal korunk rockzenéjének fontos részévé fog válni, már megjelenése első hetében a listák első helyén debütált, és egy hét alatt bearanyozódott.

A 2001-es Pepsi Sziget Fesztiválon ez az album képezte gerincét műsoruknak, és aki szereti a kemény, zúzós zenét, nem csalódott bennük.


Kapcsolódó linkek:

www.guanoapes.com
www.sziget.hu

2001. augusztus 9.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster