Másfél

A MÁSFÉL olyan instrumentális muzsika, melyben a zene egésze kap főszerepet és nem az énekest pótolandó hangszerszólók. Kedveli az erős, dinamikus megszólalást, a váratlan váltásokat, az energikus ritmusokat, de a "pszihedelikus utazást", vagy a jókedvű gúnyolódást is. Zenéjükben természetes módon keverednek különféle irányzatok, elmosva a zenei stílusok közötti merev határokat.

Letagadhatatlanul hat az együttesre a funkrock, az acid jazz, a trash, a techno, a disco, a csárdás, a new wave, a no wave, sőt a villamos monoton kattogása vagy egy náthás kínai ritmikus tüsszögése a buszmegállóban. Ha valakinek továbbra is gondot okoz a műfaj meghatározása, javasoljuk a fenti fogalmak ötletszerű összevonását.

A zenekar 1991-ben alakult, 1998 óta a felállás a következő:

Salamon Eszter - cselló

Barnabás - gitár

Hegedüs János - basszusgitár

Ujj Zoltán - dob

Lukács Levente - szaxofon

A zenekar rendszeresen turnézik külföldön. Eleinte fő bázisa Franciaország volt, de mára zenéjük Belgium, Hollandia, Németország, Szlovákia, stb. közönsége számára sem ismeretlen. A MÁSFÉL szívesen működik együtt más művészeti ágakkal, legyen az film, tánc, mozgásművészet vagy színház. A zenekar készített zenét színdarabhoz (Caligula helytartója), rövidfilmhez (Villamos, Lamm), reklámfilmhez, számítógépes játékhoz, kiállítás megnyitóhoz. 2000-ben az Angyaltojás című lemezt Aranyzsiráfra jelölték a modern-rock kategóriában. 2001-ben, a Franciaországban rendezett Magyar-év (MAGYART) egyik fellépője.

Quadro-koncertek

Nagyon fontos a koncertek, előadások hangulata, a színpadról érezhető plusz energia a közönséggel való kapcsolat és kölcsönhatás, hiszen a koncerteken dől el, hogy a MÁSFÉL zenei gondolatait közvetlenül át tudja-e adni az embereknek.

A koncerteken táncosokkal, színházi díszletekkel is dolgozik a zenekar, amit vetítések és speciális fényeffektusok egészítenek ki. A nagyobb koncerthelyek lehetőséget adtak újszerű, egyedi hangulatú előadásokra, így került sor az Almássy téri quadro-koncert sorozatra. A quadro-előadás izgalmas kaland, mert a teremben szimmetrikusan elhelyezett négy színpad körbe veszi a forgolódó nézőt, aki hirtelen a produkció "belsejében" találja magát, így aktív részévé válik a produkciónak.

A Másfél eddig megjelent hanghordozói:

2001 - Moni- remix CD + CDROM

2000 - Rádióbarátnő- remix maxi CD

2000 - Angyaltojás - CD + CDROM, MC

1998 - Katasztrófamámor - CD + CDROM, MC

1997 - Villamos -maxi CD + CDROM

1996 - Viperagarzon - CD, MC

1994 - Kínai nátha - CD, MC

1993 - Mese - MC

Angyaltojás (2000)

"A Másfél zenekar 2000. februárját Franciaország ipari völgyében, az "Angyalszög"

(Clouange) nevű városkában töltötte. Itt rögzítette Angyaltojás című albumát, amely hét vadonatúj szerzeményt tartalmaz.

Abban, hogy a Másfél külföldi stúdiót választott egyaránt fontos szerepet játszott a jó francia bor és sajt, valamint az egészségesebb és dinamikusabb megszólalás lehetősége. Az új számokban elnyújtott, ismétlődő alaptémákba ágyazott, keserédes motívumok váltakoznak, azonosítatlan, sosemvolt tánczenei elemekkel. Az Angyaltojáson hallható zene agresszív és meditatív, kiegyensúlyozott és elvágyódó, akár a konyhaasztalon felejtett rokfort körül zümmögő, megigézett légy."

Rádióbarátnő (2000)

2000 végén a zenekar a remix lemezt készített az Angyaltojás című lemezének számaiból. Ezen a lemezen Dj Cadikkal, Dj Titusszal és a Neo zenekarral együtt működve születtek a számok.

"…Másfél menni Rádió, Rádió szeretni Másfél, de mondani:

- Ti nem férni bele arculat! Kell csinálni rádióbarát verzió!

Mi menni kérdezni barát, ismerős, sok-sok bölcs ember, de senki nem érteni mitől lesz a zene barátja Rádiónak. Mi menni DJ-k, kiknek lenni sok sámán barát.

- Mi se nem érteni, mondja DJ-k,de mi tudjuk csinálni barátnőjét Rádiónak!

Megörült Másfél, létesített nagy-nagy viszonyt, hét nap, hét éjjel tartott a nagy ünnep, evés, ivás, zeneszó, szerelmének gyermeke a borítón..."

"...persze a kísérletező kedv is motiválta a zenekart, kíváncsiak voltunk mi történik

a zenénkkel, ha az általunk kedvelt DJ-k újra komponálják, mitől lesz majd lazább, dögösebb, okosabb, barátnőbb vagy egyszerűen csak más a Másfél…"

Katasztrófamámor (1998)

'98 telén a Másfél együttes a 2oo. koncertjére készült, az Almássy téri Szabadidő

Központban. Az előkészületek során a teljes csapat beszorult a liftbe és zuhant egy emeletet. Ez a szörnyű baleset felidézte a nagy előd: Buddy Holly sorsát Eszterben, aki ettől visító kacagásra --fakadt. Ezekben a napokban egy francia fotós egy szigorúan őrzött szeméttelepen, a biztonsági őrök felajzott éberségét kijátszva, sikeresen rögzítette a tornyokká, hegyekké magasló bevásárlókocsi roncsokat. Így lett a katasztrófa mámoros és a mámor katasztrofális.

A Másfél zenéjében mindig is domináltak az ellentétpárok. Erőszakos, sulykoló alapokon, keserédes dallamok tekergőznek. Monoton, repetitív indításból, vidám tavaszi menetelés lesz. "Elmerülni, lebegni, és rögtön tovább lépni." Ezek jellemzik a Katasztrófamámort, valamint a Viperagarzonon elkezdett szélesen hömpölygő, egyenletesen lüktető témák és a Kínai Nátháról ismert váratlan váltások.

Villamos (1997)

Nyitrai Márton Villamos c. rövidfilmje az alapja annak a munkának, amelyet 1997-ben azonos címmel készített a MÁSFÉL. A CD audió része 14 percnyi zenét tartalmaz. Az első szám a filmzene motívumait bontja ki teljes kompozícióként, a második hasonló hangulatban fogant, független darab. A CD-ROM részen - a multimédiás lehetőségeket kihasználva - megtekinthető a film, képek, infók a stábról, fotók, plakátok, cikkek a zenekarról és a Menetmetsző c. klip.

Viperagarzon (1996)

A Viperagarzon koncerteken lecsiszolódott, kiforrott számokat tartalmaz. A megszólalás előző lemezeknél keményebb és koncentráltabb. Ezen a lemezen játszik először Salamon

Eszter, mint vendég a Hold című számban, aki - mivel a cselló olyan jól ellensúlyozta a

MÁSFÉL erős ritmusait - állandó tagja lett a zenekarnak. Az ő jelmezterveit láthatjuk ennek a számnak a videóklipjében, melyet Cs. Nagy Sándor rendezett a Menetmetszővel egyetemben

(mindkettő igen erős filmes hatásról árulkodik). E klipek forgatásain merült fel az ötlet és kedv egy leendő filmzene elkészítéséhez. Az együttes gyakran kapja a "mozis - filmes -vizuális" jelzőket, ami nem csoda, hiszen ez a fajta instrumentalitás bárkiben elindíthat egy személyes mozigépet.

Kínai Nátha (1994)

A zenekar második anyaga koncertfelvétel. "Tilos az Á"-ban, az azóta kultusszá vált koncerthelyen lett rögzítve, ahol a zenekar akkoriban sokat játszott. Szigorúbb, keményebb zenei világot mutat. Nincs hiánya zenei fantáziának, gondolatai széles határok között mozognak, kialakítva a zenekar egyedi, össze nem téveszthető ritmus- és dallamvilágát.

Mese (1993)

"A zenekar bemutatkozó lemeze. Őszinte, visszafogott, csendes, kerüli a túlzásokat. Kaotikusnak tűnő zenei ösvényeken keresi sajátos karakterét, de az ígéret jól hallható."


Kapcsolódó linkek:

Másfél - Almássy tér, október 12
Másfél-Moni, az új remix CD
http://masfel.bahia.hu

2001. október 4.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster