U2

2003 márciusában 25 éves a legendás ír csapat!

A U2 története a dublini Mount Temple Középiskolában kezdődött 1976 őszén, amikor a 15 éves Larry Mullen tagokat toborzott leendő zenekarához. Öt ambíciókkal teli fiú jelentkezett az iskola hírdetőtábláján megjelent felhívásra: Paul Hewson, Adam Clayton, Dave és Dick Evans valamint Nick McCormic. Larry és Dave tudtak játszani, Dick házilagos gitárja nem adott ki hangokat, Neil pedig hamar felszívódott. FEEDBACK (összegerjedés, visszacsatolás) névre keresztelték magukat. Larry dobos, Adam pedig basszusgitáros lett, és mivel Paul hangja jobb volt, mint gitárjátéka, így őt nevezték ki énekesnek.

Paul egy csomó más tizenévessel együtt a The Village (A Falu) nevezetű bandával lógott, melynek tagjai úgy gondolták, a név egy olyan dolog, amit nem lehet születéskor meghatározni, mert nem biztos, hogy tükrözni fogja hordozója egyéniségét. Úgy döntöttek, beceneveket aggatnak egymásra. Pault BONO VOX-nak, vagyis Jó Hang-nak (latin) keresztelték, ami sokkal inkább utalt állandó jókedvére, mint énekhangjára. Dave - bár ő nem volt hivatalosan tagja ennek a bandának - a THE EDGE (él, szélsőség) nevet kapta, ami gitárjátékát és arcélét egyaránt jellemezte.

A FEEDBACK első hivatalos fellépése a Mount Temple Középiskola tehetségkutató versenyén volt, ahol annak ellenére, hogy díjat nem nyertek, bekerültek a legnépszerűbb diákok körébe, és ez elég lelkesedést adott nekik a folytatáshoz.

A debütálás után az első összejövetelen megváltoztatták nevüket HYPE-ra (felhajtás). Főleg helyi kocsmákban és klubokban léptek fel, olyan klasszikusok dalaival, mint a Rolling Stones. 1978 elején Dick Evans kilépett a HYPE-ból és néhány sráccal megalapította a Virgin Prunes (Szűz Aszaltszilvák) együttesét.

Adam Clayton basszusgitáros, mint az együttes első menedzsere 1978-ban találkozott Steve Rapiddal, a Radiators énekesével, akinek javaslatára változtatták meg a nevüket HYPE-ról U2-ra, hiszen a HYPE túl harsány, nem elég rejtélyes. Steve rukkolt elő a U2 névvel, ami Adamnak már elsőre tetszett, azonban a többiek eleinte nem lelkesedtek.

A U2 több dolgot is jelent, ezért kellően rejtélyesnek bizonyult: volt ilyen nevű tengeralattjáró és kémrepülőgép is, valamint egyben szójáték is: You too (Te is, Ti is), You two (Ti ketten).

És íme egy újabb megközelítés a U2 név magyarázatára: állítólag a fiúk a szokásos Jó hétvégét! köszönésre válaszoltak úgy, hogy You too, azaz neked is.

Az Evening Press-Harper Lager tehetségkutató versenyen léptek fel először U2 néven. A versenyt megnyerték, hazavittek 500 angol Fontot és annak ígéretét, hogy egy napot eltölthetnek a CBS stúdiójában egy demo lemez elkészítésével.

Egyre inkább világossá vált számukra, hogy ahhoz, hogy komolyan vegyék őket, szükség van egy igazi menedzsere is. Ekkor találkoztak Bill Graham ajánlására PAUL McGUINESS-szel, akivel azóta is együtt dolgoznak.

1979 szeptemberében adták ki első kislemezüket U2:3 címmel, ami mindössze 1000 példányban jelent meg, felkerült az ír slágerlistákra és minden megjelent darab elkelt a boltokban.

Decemberben Londonba utaztak, ez volt az első fellépésük Írországon kívül. A turné nem hozta azt, amit vártak tőle, de útban visszafelé Dublinban hallottak a rádióban egy interjút Jake Burnsszel, aki azt mondta, hogy van itt egy együtte, amely MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB ZENEKARA lehet, ez pedig nem más, mint a U2! Ez kellően feldobta a fiúkat.

1980 januárjában a U2 öt kategóriában nyert díjat az ír Hot Press Magazin olvasóinak szavazatai alapján. Márciusban leszerződtek az Island Records Lemezkiadóval és októberben megjelent első nagylemezük a BOY.

Az album kritikája meglepő volt, minden idők legjobb bemutatkozó albumának nevezték. Az első borítón Bono barátjának, Gugginak a kisöccse Peter volt derékig meztelenül. Sehol a U2 neve vagy az album címe, ami nagy marketing lutri volt, de bejött.

1981 januárjában a U2 kilenc kategóriában volt első a Hot Press Magazinban. Az év elején Nagy-Britanniában turnéztak, és februárban már minden jegy elkelt a Lyceum Ballroom-beli koncerten Londonban. A U2 brilliáns volt élőben.

Márciusban a BOY megjelent az Egyesült Államokban is. Első jelentős amerikai turnéjukat 1981 márciusában kezdték Washingtonban. Májusban Steve Lillywhite producerrel már az új albumon dolgoztak, melynek az OCTOBER címet adták.

Ekkortájt csatlakozott Bono, Larry és Edge egy Shalom nevű keresztény vallási csoporthoz, melynek hatására mindhármuk megkérdőjelezte, hogy a vallásosság és a rock and roll életstílus összeegyeztethető-e. Bár komoly kétségek között gyötrődtek és felmerült bennük, hogy kiszállnak az együttesből, a végén mégis úgy döntöttek, hogy hitüket nem befolyásolhatja semmi, ezért nem hagyták el a zenei világot.

1982 januárjában a U2 Írországban turnézott, nyáron Európa szerte koncerteztek, együtt játszottak a Police-szal Angliában. Sztárok voltak Írországban, nagyok Angliában és a Rolling Stone magazin, mint a következő nagyokról írt róluk.

A WAR album 1983 márciusában jelent meg, az Írországban folyó háborúról, szerelemről, gyűlöletről és a fiúkat foglalkoztató vallási problémákról szól.

A negyedik album címét - THE UNFORGETTABLE FIRE - egy, a hirosimai és nagasaki atomtámadásról szóló kiállítás ihlette. Ez az album a U2-t egy új oldaláról mutatta be, megmaradt benne a WAR erőteljessége és mély politikai és társadalmi üzeneteket hordozott (pl. Pride, amit Martin Luther King Jr-nak írtak vagy a Bad, amit Bono kábítószer túladagolásban elhunyt barátjának ajánlottak).

1984 őszén turnéra indulta, mely Ausztráliában debütált. Az angliai és európai turnét, és a két hónapos amerikai koncertsorozatot követően ismét Amerikába mentek, ahol teltházas koncertet adtak a Madison Square Garden-ben. Írországban a magazinok nemzeti hőst csináltak belőlük.

Júliusban a Webmley Stadionban léptek fel a LIVE AID koncerten, melyet Bob Geldof és Midge Ure szervezett az afrikai éhezők megsegítésére. Az egész világ figyelmét felkeltette, amikor Bono leugrott a színpadról a közönség közé és egy lánnyal táncolt a Bad zenéjére.

Néhány hónap múlva Bono találkozott Mick Jagger-rel és Kaith Richard-dal egy new yorki stúdióban, ahol megírta számukra a SILVER AND GOLD című dalt, a "művészek a faji elkülönítés ellen" című projekt keretében

1987-ben jelent meg az ötödik U2 album, ami a THE JOSUHA TREE címet kapta. Az USA-ban a Time magazin címlapfotót közölt az együttesről, és mint a "legnagyobb rockdurranásról" beszélt róluk. (A U2 volt a világon a harmadik együttes, akiről címlapfotó jelent meg a Time magazinban - a Beatles és a The Who együttesek után).

Ez az album volt minden idők legsikeresebb U2 albuma, az összes koncert teltházas előadás volt. 8 hónapon át egyfolytában turnéztak, több mint 100 fellépésük volt.

1988 októberében adták ki RATTLE AND HUM dupla albumot, mely élő és stúdió felvételeket tartalmazott. A hanganyaggal egy időben jelent meg az azonos című koncertfilm is, melyet két Grammy-díjjal is jutalmaztak.

1989 szeptemberében a U2 - BB King társaságában - megkezdte a Love Town turnéját, melynek során Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban is felléptek.

A nyolcvanas évek utolsó U2 koncertjén, melyet több tévétársaság is közvetített Bono bejelentette, hogy az együttes most visszavonul és "újraálmodja az egészet".

Az egy éves teljes csend után 1990 őszén a fiúk megújult erővel vonultak a berlini Hansa Stúdióba, és elkészítették az ACHTUNG BABY albumot, mely 1991 novemberében látott napvilágot.

A "tavaszi szünet" alatt felvették a ZOOROPA album hanganyagát, mely a világturné közepén tartó együttes életében uralkodó káoszról és túlterheltségről adott hű képet. Az album keverési munkálatait a turné folyamán fejezték be, és az anyag végül 1993 júliusában jelent meg.

Az 1992-es ZooTv turné valószínüleg az egyik legambíciózusabb koncertsorozatuk volt. Először európai és amerikai fedett csarnokokban, majd szabadtéri stadionokban játszottak - összesen több, mint 5 millió néző előtt.

A Zooropa turné minden egyes koncertjének fináléjában Bono arany öltönyben lépett a színpadra, arcát fehérre meszelték és ördögszarvakat viselt. Mr. MacPhistonak, az Utolsó Rocksztárnak nevezte magát, és minden este élő telefonhívásokat bonyolított le a színpadról. Olaszországban felhívta Mussolini unokahúgát, Pavarottinak pedig elénekelte az I just called to say I love You-t. Graham Taylornak a hírhedt angol futballmenedzsernek a Wembley Stadion közönségével énekeltette le a You'll never walk alone-t.

1993-ban a Q Magazin ismét a világ jelenlegi legjobb együttesévé választotta a U2-t, a Zooropával négy éven belül harmadszor is elnyerték a legjob produkcióban járó díjat, és a legjobb live produkció kategóriájában megkapták negyedik Brit Award elismerésüket is.

1995-ben a U2 remixeket tartalmazó MELON című kislemezzel állt elő, amit kizárólag a U2 FanClub tagjai között terjesztettek. A lemez példányait ingyen osztották szét és mellékelték hozzá a klub PROPAGANDA című magazinját is.

A U2 elkészítette a BATMAN FOREVER című betétdalt, majd egyesítve erejét Pavarottival, Howie B-vel, Brian Eno-val és Holival PASSENGER álnéven rögzítették az avantharde jellegű Original Soundtrack Volume 1-et.

Ezután Bono és Edge megírta Tina Turnernek a GOLDENEYE című filmzene főtémáját. Egy évvel később Adam Clayton és Larry Mullen pedig elkészítette a MISSION: IMPOSIBLE film címzenéjét.

1993-ban Bono elénekelte Frank Sinatrával az I've got you under my skin duett feldolgozását, és szintén Bonot érte a megtiszteltetés, hogy személyesen adja át Neki 1994-ben a Grammy Életmű-díjat.

1994-ben a U2 az Egyesült Államokban megkapta a MARTIN LUTHER-díjat.

Az 1997-ben kiadott POP című album ismét egy megújult U2-t jelenített meg, több mint 7 millió példányban kelt el. A lemezhez kapcsolódó turné a POPMART nevet viselte, és még a ZooTv-nél is monumentálisabb volt.

1998-ban - annak ellenére, hogy az együttes történetének elején a fiúk azt nyilatkozták, hogy nekik soha nem fog megjelenni válogatás albumuk - a rajongók nagy örömére kiadták a BEST OF 1980-1990 című nagylemezüket, mely limitált példányban dupla albumként is megjelent.

2000 februárjában Bono új szerepben debütált: a MILLION DOLLARS HOTEL című film címzenéje mellett apró szerepet kapott a filmben is, melynek főszereplői Milla Jobovich és Mel Gibson voltak.

2000 novemberében megjelent az ALL THAT YOU CAN'T LEAVE BEHIND című nagylemezük, mellyel 2001 tavaszán világkörüli turnéra indultak.


Kapcsolódó linkek:

Koncert ajánlatunk: U2 Est
A magyar U2 fanclub weboldala

2003. március 26.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster