Manic Street Preachers - Know Your Enemy

A Manic Street Preachers hatodik albuma bombaként robbant a zenészek szülőhazájában, Nagy-Britanniában, s a detonáció hullámai lassan végigsöpörtek Európa más országain is. A szaklapok felsőfokban cikkeznek a lemezről, s akadnak olyan vélemények is, melyek a produkciót egyenesen a Beatles "Fehér Albumához" hasonlítják.

Az összehasonlítás jogos: a Manic Street Preachers az új ezredév egyik jelentős albumát tette le az asztalra, amelynek a története is megér egy misét.

James Dean Bradfield a 98-as This Is My Truth, Tell Me Yours után tartott egy kis alkotói szünetet, s többek között szülei lakásában is hosszabb időt eltöltött. Így sikerült felfedeznie gyerekkora kincsei között - többek között a hetvenes-nyolcvanas évek régi lemezeit, amelyek elementáris erővel hatottak rá, s a régi dalokat hallgatva nagyon kimódoltnak, sterilnek érezte a Manic korábbi hangzását. Így születtek meg az album vad, nyers, őszinte, életrajzi ihletésű, rockos dalai (Found That Soul), amelyek igazi adrenalinként hatolnaka tudatig. Az album másik ihlető forrása egy személyes tragédia volt. Bradfield édesanyja 2000 nyarán halt meg, s fia végig ott ült a betegágyánál, s az utolsó pillanatig reménykedett, hogy van gyógyszer az elmúlás ellen. Érzéseit, gondolatait később csodaszép dalokba komponálta bele, amelyeket Sean Moore trombitaszólói tesznek lúdbőröztetővé.

Az önismeret bugyraiba való alászállást sugallja az album címe is: az "ellenség" kifejezés ebben az esetben magukra a zenekari tagokra vonatkozik, s mindazt igyekszik e gyűjtőnév alá venni, amivé az elmúlt évek során lettek. A Manic-nál az Ismerd meg önmagad! klasszikus jelmondata így alakult át a lemezcímmé azt sugallva a hallgatónak,hogy kövesse a zenészek példáját.

Az album előkészületei során a Manic 27 dalt rögzített Spanyolországban, amelyekből 16 + egy feldolgozás került fel végül a lemezre, hogy igazi meglepetést szerezzen a hallgatóknak. Ez az album nemcsak a Manic Street Preachers rajongóinak szól, hanem mindazoknak "kötelező feladat", akik még odafigyelnek arra, hogy hol folyik a folyó, és hol tenyészik a rockmocsár? A Manic a Know Your Enemy-vel nagyon feladta a leckét a konkurenciának. Év elején ekkorát dobni, igencsak bénító érzés lehet a riválisoknak!

2001. szeptember 7.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster