Sting - ... All this time

Sting azzal a koncepcióval kezdett neki 15 esztendő után egy újabb koncertalbumnak, hogy azon valami igazán személyes, közvetlen szólaljon meg, éppen az ellentéte a legtöbb koncertlemeznek. Inkább egy levélként gondolta megvalósítani ezt, mintegy köszönetként a rajongói felé.

A tervek szerint azok a dalok kerültek volna szalagra, amelyeket Sting és zenekara az elmúlt két esztendő során játszott a koncerteken. Mindezt néhány új muzsikussal kiegészítve. "Ismerjük az összes dalt, álmunkból felkeltve is képesek volnánk eljátszani őket. Éppen ezért másképpen akartam felvenni a számokat, friss hangzásokkal, anélkül, hogy bármiféle technikai segítséget igénybe vennénk.", mondta a felvételekről Sting. A tervek úgy szóltak, hogy a zenekar Sting olaszországi házában készülne fel a nagy felvételre. (Ebben a házban készült a Brand New Day című Sting album nagy része is.) Nyolc napnyi gyakorlás és próbák után pedig szeptember 11-én léptek volna fel egy aprócska helyszínen, mindössze néhány tucatnyi ismerős és rajongó előtt. Azt tervezték, hogy rögzítik a koncertet, amelyet élőben sugároztak volna az Interneten is, valamint a próbák alatt és a fellépés alatt készült videófelvételekből később egy egész estés filmet is összevágtak volna. Sting abban reménykedett, hogy az idilli toszkán környezet és az összeszokott csapat segíti majd a társaságot, hogy a rövid idő ellenére is nagyszerűt alkosson.

A felvétel napján, ahogyan a számok listáját véglegesítették és a kamerákat a megfelelő pozícióba helyezték, majd minden utolsó pillanatban felmerülő problémát megoldottak, érték el a zenekart a tragikus new york-i támadás hírei. Sting azonnal érezte, hogy az este nem történhet a tervek szerint. Egyszerűen képtelen lett volna énekelni. Összezavartan, mérgesen és rosszkedvűen beszélték meg a zenekarral, hogy mégis csak megpróbálják eljátszani a dalokat a tervek szerint. A csapat minden tagja úgy érezte, hogy a zenélés az egyetlen dolog, amivel önmagukat is megnyugtathatják, valamint a 200 ember, aki eljött megnézni a koncertet is megérdemelte, hogy Sting és zenekara fellépjen. Úgy döntöttek, hogy az Internetes közvetítés elmarad, illetve mindössze egyetlen dal kerül fel a világhálóra, az pedig a Fragile című szám, amelyet kegyeletből játszott a társaság. Azt is megbeszélték, hogy ezen dal lejátszása után, a közönség hangulatát is figyelembe véve, döntenek a folytatásról.

A Fragile című gyönyörű balladát így ajánlotta Sting a közönségnek. "Ezt a dalt azoknak játsszuk ma, akik életüket vesztették." Ezt követően a nézők biztatására a zenekar folytatta a koncertet és az est hihetetlen érzelmei, amelyek végig áthatották a fellépést, töltik meg az ...All This Time címre keresztelt albumot is. Az albumon, amelyet az áldozatok emlékének szenteltek, Sting régi kísérőcsapata játszik. Manu Katche, dobos, Dominic Miller, Gitáros, Chris Botti, trombitás, Jason Rebello, zongorista és Mark "Kipper" Eldridge, billentyűs. Rajtuk kívül szerepelt még a felvételeken Christian McBride basszusgitáros, Marcos Suzano, ütős, Jaques Morlenbaum, csellista, Clark Clayton pozános, valamint Janice Pendarvis, Katreese Barnes és Jeff Young, háttérénekesek.

A koncerten a zenekar egyszerűen sziporkázott. A Fragile, amely új zenei aláfestéssel szól, a Dienda, amelynek zenéjét a nemrégiben elhunyt, nagyszerű zenész, Kenny Kirkland szerezte, a Roxanne, amit a szokásosnál is szomorúbbá tesz Morlenbaum csellójátéka, vagy a When We Dance, amelyen Sting és a vokalisták szinte már templomi kórusként működnek és óriási vokális teljesítményt nyújtanak. Ez a lemez egy felejthetetlen mestermű.

Az ...All This Time bemutatja Sting 25 éves, lenyűgöző, karrierjét és ugyanakkor megörökíti a szeptemberi este, intim, hangulatát, amely gyógyírként szolgált nemcsak a zenekarnak, de a jelenlévő nézőknek is. A lemez Sting zenei ünezenetét közvetíti, a szeretet, a zene, a kapcsolatok, az elkötelezettség és a lélek albuma. És az életé. Abból merit, annak szelleméből táplálkozik, hogy azután szárnyalhasson.


Kapcsolódó linkek:

www.universalmusic.hu

2001. november 9.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster