Puddle of Mudd - a XXI. század grunge-rockja?

Azt gondolná az ember, hogy a hosszú hajúakkal szembeni előítéletek a vízöntő korával egy időben megszűntek, ám a Puddle of Mudd énekese, Wes Scantlin szerint szülőföldjén, Missouri államban ez nem így működik.

„Az emberek úgy néznek rád, mint egy lehetséges bűnözőre. – mondja. – Az éttermek vezetői nem akarnak hosszúhajú hippiket foglalkoztatni, az egyetlen munkakör, amit betölthetsz anélkül, hogy levágatnád a hajad, a házak körüli fűnyírás, vagy az ácsmunka.”

Szerencsére Scantlin talált más megoldást is, belőle rockzenész lett. Zenekarának neve a nagy Missouri áradás emlékét őrzi, amikor a környék egy nagy büdös mocsár volt.

A Puddle of Mudd első dala, a Control óriási rádiós siker, a videóklipet pedig gyakran játssza az MTV is, mindez azonban hajszálon múlott: 1999-ben a gitáros-énekes Wes ejtette akkori társait, és New Orleansba költözött, ahol a sztriptíztáncos barátnőjét kívánta menedzselni. Egy haverja azonban elcibálta őt a Family Values Turnéra, ahol a Limp Bizkit-tel együtt egy csomó kiváló csapat játszott.

„Hamis backstage-pass lógott a nyakamban, - meséli, miközben kényelmesen hátradől a hatalmas fehér bőrfotelben, a New York-i Paramount Hotel előkelő lakosztályában – de nem találkoztam Fred Durst-tel.”

Összefutott viszont Durst testőrével, és a kezébe nyomta a Puddle of Mudd demókazettájának utolsó példányát. Három hét sem telt el, amikor csengett a telefon, a vonal túlsó végén a Limp Bizkit énekesével, aki rögtön Los Angelesbe reptette Wes-t, ahol leszerződtette őt saját labeljéhez, a Flawless-hez, és segített neki, hogy újraszervezhesse csapatát.

„Ők a legjobb barátaim.” – mondja Scantlin.

A zenekar tagjai évek óta kallódtak a zeneiparban. A dobos, Greg Upchurch az Eleven-ben játszott, ők voltak Chris Cornell háttérzenekara egy klubturnén. Ő volt az, aki ha Cornell gyorsan meg akart szabadulni az autogrammért sorbanálló rajongóktól, részegnek tetette magát, így gyorsan el tudtak tűnni a turnébuszban. A basszusgitáros Doug Ardito gyerekkora óta rockzenész akart lenni, és amikor megnézte Peter Wolf-ot, aki egy hatalmas vörös folttal (melyet egy minden bizonnyal forró nő ejtett) a nyakán zenélt, megpecsételődött a sorsa.

A több éves kemény munka mindannyiukat megedzette, és tisztában vannak azzal, mennyire szerencsések, hogy egymásra találtak. A Puddle of Mudd első albuma, a Come Clean erőtől duzzadó, némi grunge hatást felvonultató rock and roll korong. Scantlin szövegeivel a „fejeseket”, majd’ az összes ex-barátnőt, és saját magát is megcélozza.

„Hullámokban jelentkeznek nálam a dalok. Írok egy csomót, megmutatom őket a többieknek, aztán pihenek. Megint furcsa helyzeteket élek át, és újra írni kezdek.”

Úgy tűnik, jól működik, hiszen lassan nálunk is népszerűek lesznek. Egyes kritikusok szerint a Puddle of Mudd játssza a 2002-es év grunge-rockját, érdemes lesz tehát odafigyelni rájuk.

2002. január 28.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster