Szeptember 11. - muzsikus szemmel

Aki hallott a 2001 szeptember 11-i tragédiáról, soha sem fogja elfelejteni. Még azok sem, akik életükben nem jártak a Nagy Almában, soha sem látták Manhattan felhőkarcolóit, és repülőn sem utaztak még. A terrortámadás az egész világot sokkolta, és egyáltalán nem csoda, hogy még most, egy évvel a történtek után sem tudja kiverni az ember a fejéből azokat a borzalmas képeket, amelyeket a CNN és a többi televíziós társaság elő egyenes adásban szórt szét az éterben. A Rolling Stone a világ legnépszerűbb művészeit kérdezte:

Bruce Springsteen:

Július 1-én elvittem a gyerekeimet a Ground Zero-hoz. Azelőtt még én sem láttam. Elsétáltunk arra a helyre, amelyet bárki megnézhet. Ami nagyon megindító, hogy még most is tele van fotókkal és emlék-feliratokkal. Mosolygós arcok minden képen. Emberek, akik családjukkal együtt vannak lefényképezve, napos délutánokon a házuk kertjében. Egyenruhás férfiak és nők. Mind mind arra emlékeztetnek, hogy az élet múlandó pillanat csak. Az egész nagyon meghatott, ahogy ott álltam, és arra a sok mocsokra gondoltam, amivel manapság tele vannak a hírek. Bűnözők szabadon járnak-kelnek. Azt hiszem, ami a legjobban megdöbbentette az embereket, az az áldozat nagysága volt, amellyel aznap adózott a nemzet. Erre képtelenség felkészülni, akármennyit is fizetnek a rendőröknek, orvosoknak és tűzoltóknak. Ha visszanézünk az elmúlt évtizedekre, talán úgy tűnhet, hogy az önfeláldozás és a kötelességtudat kiveszett az amerikai népből, de ha jobban megfigyeljük, ott van az, és mindennap felfedezhető.

Moby:

Az első néhány hónapban inkább politikai szempontokból néztünk az eseményekre, sokkal szenvedélyesebbek voltunk a történtekkel kapcsolatban. Mára mindezt felváltotta a patriotizmus és a félelem. Amit én kifejezetten irritálónak találtam, hogy a tragédiát a szélsőjobb és a szélsőbal is felhasználta a saját ideológiájának népszerűsítésére. A bal az amerikai hegemóniát hibáztatta, míg a jobb azt mondta, a morális szakadék miatt történt minden. Számomra azt eredményezte, hogy ezentúl óvakodni fogok a szélsőségektől.

Sinead O'Connor:

Óriási veszteség, és biztos vagyok benne, hogy hosszú évekig fog tartani, hogy kiheverjük. Írországban is történnek borzalmas dolgok, de soha sem tapasztaltunk ehhez foghatót. Mi, írek sokáig háborúban éltünk, amíg Amerika meg nem tanította nekünk, hogy hogyan teremtsünk békét. Ha valaki az én családomat bántotta volna, valószínűleg visszavágtam volna, de talán amit tavaly tapasztaltam, rávezetett arra, hogy a békét keressem és ne az ellentéteket szítsam.

Aaron Carter:

Közel voltam, néhány mérföldre az ikertornyoktól, Newarkban, és a repülő a fejem felett szállt el. Azelőtt sohasem voltak rémálmaim, de szeptember óta vannak. Még mindig sokkolóan hat rám, ami történt. Csodálatos dolog, hogy a világ újra talpra állt. A múlt éjjel egy dokumentumfilmet néztem, és úgy gondolom, hogy George Bush nagyon jól kezelte az egészet. Tudom, hogy csak egy kissrác vagyok, de értettem, hogy mit és miért tett.

Chris Martin, Coldplay:

Szerencsések vagyunk, hogy a legkomolyabb dolog, ami miatt aggódunk az, hogy a basszus vagy a dob elég hangos-e. Egy védett léggömbben élünk, ahol a lemezeinkkel molyolunk. Nem támad meg senki és mi sem bántunk másokat. Egyrészről nagyon boldognak kellene lennünk, másrészről viszont figyelmeztetést kaptunk, hogy bármikor bármi megtörténhet.

Stone Gossard, Pearl Jam:

09.11. minden egyes ember figyelmét felkeltette. Mindenki arra gondolt, hogy a világ nem is olyan, mint amilyennek elképzelte. Vannak erők, amelyek felett nincsen kontrollunk, és vannak, amelyek a normális létezéssel ellentétesen működnek. Mindenkire hatással van a tragédia. A Pearl Jam dalaiban nem fog megjelenni, de természetesen biztosan érződni fog a mondanivalónkban, valahol mélyen.

Chris Robinson, Black Crowes:

Megtanította nekem, hogy ragaszkodjak azokhoz a dolgokhoz, amelyek fontosak számomra, hogy zenét csináljak, amely érzelemdús és megőrzi integritását. Visszapillantottam a felhajtásra, a pénzre és a sokszor túlszínezett kultúrára, amely körülvesz bennünket, és arra késztetett mindez, hogy mélyebbre ássak, és megkeressem azt, ami engem motivál, hogy művész legyek. Segített abban, hogy megnyíljak és ne moderáljam magam, hogy ne bujkáljak maszkok mögé, hanem önmagamat adjam.

Adam Yauch, Beastie Boys:

Az emberek először megrémültek és féltek, keresték, hogy hogyan segíthetnének azokon, akiket a legsúlyosabban érintett az egész, és gyászolták az elveszetteket. Aztán a félelmet felváltotta a düh és az utálat, majd a bosszú iránti vágy. Nekünk vannak a leggyorsabb repülőink és a leggyilkosabb bombáink, de a modern korban nem ezekre van szükség, hogy megvédjen bennünket. Bush azt szeretné, ha a "terror ellenes háború'" folytatódna és kiszélesedne, mert ez megnöveli a védelmi büdzsét és elvonná a figyelmet a sántikáló iparunkról, de nagyon óvatosnak kell lennünk, mielőtt Amerika muszklijait mutogatnánk a tengerentúlon. A legjobb mód arra, hogy a biztonságunkat megnöveljük, hogy kevesebb ellenséget hagyunk magunknak.

Yoko Ono:

Azthiszem, még mindig a sokk hatása alatt vagyok. Nagyon szomorú, ami történt, és időre van szükségünk, hogy a sebeink begyógyuljanak, még akkor is, ha nem hagyjuk, hogy eluralkodjanak rajtunk az érzelmeink, és próbálunk visszatérni a hétköznapi kerékvágásba. Abban az időben mindannyian azon gondolkodtunk, hogy elhagyjuk a várost. Ez volt az első hetek reakciója, de nem szaladhatunk el, úgyhogy még mindig itt vagyunk.

David Draiman, Disturbed:

Azthiszem, Bush elnök a legfelelőtlenebb dolgot tette, amit valaha elnök megtett: azt mondta, menjünk el vásárolni, ne álljunk meg egy pillanatra sem, hogy elgondolkodjunk azon, ami történt. Biztosítsuk, hogy az ipar nem áll le, vegyünk egy amerikai zászlós pólót, és ezzel fejezzük ki hazafiságunkat. Mindeközben a gyűlöletből elkövetett bűntények megsokszorozódtak. Hol van ebben a patriotizmus?

Kris Novoselic, Nirvana/Eyes Adrift:

Nem nagyon változtatta meg az életmódomat a terrortámadás, de az tény, hogy sokkal kevesebbet utazok repülőn. Sokszor vittem magammal a komputerem ZIP drive-ját, és a reptereken minden egyes alkalommal tüzetesen átvizsgálták a biztonságiak. Egy kicsit idegesítő volt néha, de szükséges volt így elfogadtam. Mostanában már inkább otthon hagyom.


Kapcsolódó linkek:

"Szeptember 11" - emlékkoncert a Petőfi Csarnokban

2002. szeptember 11.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster