Beszámoló: Joplin emlékest a Blues Alley-ben

Janis Joplin, a hippy-korszak egyik meghatározó művész alakja január 19-én lett volna 60 éves. A blues-ra termett hangján kívül az alkohol és drogfogyasztásban is jeleskedő énekesnő 27 évesen hunyt el. Rövid életműve azonban a mai napig gazdagítja kultúránkat. A tiszteletére rendezett emlékestnek a Blues Alley adott otthont, mely „sajnos” kicsinek bizonyult ehhez a rendezvényhez. Az összes jegy elkelt. A közel 300 „rajongó” közt minden korosztály képviselte magát, még gyerekek is.

Csillag Endre (ex-Edda, ex-Hobo Blues Band) gitáros, Mihalik Viktor (Bikini) dobos, Kós László basszusgitáros és Kovács Gábor billentyűs kíséretében elsőként Garda Zsuzsa ragadta meg a mikrofont. A felettébb tehetséges énekesnőről eddig még csak kevesen hallhattak, de ezen az estén itt volt a helye. Nem túlzás állítani, hogy torkából egyenesen a blues istennőjének szelleme tört fel, miközben előadta a „Half Moon”-t és az eredetileg ugyan nem J.Joplin szerzeményt a „Summertime”-t, melyet annak idején a „békeharcos” is előszeretettel énekelt.

Rocky Mountain, a Disco Express énekesnője sajnos ínszalagszakadása miatt személyesen nem tudott megjelenni a koncerten, de „készített” egy videofelvételt, így az összetéveszthetőségig „Joplin hangú” énekesnőt is figyelemmel kísérhette a vetítővásznon a közönség.

A kedves perui Sonia már sokszor énekelte nekünk a „Mercedes Benz”-t és más Joplin dalokat, így ennek az estnek ő is nélkülözhetetlen szereplője volt. Igazi hippy hangulattal és a „Piece of my heart”, „Try” című szerzeményekkel töltötte meg a termet.

Keresztes Ildikó pályafutását szintén - mint megannyi énekesnőét- Janis Joplin indította el, így természetesen ő is megtisztelte a publikumot jelenlétével és sokak számára példakép értékű hangjával.

A fináléban a három hölgy közösen előadta - meghangszerelt változatban - a „Mercedes Benz”-t.

A koncert után sokan elmentek, de a legelszántabb „mag” még ottmaradt és megnézte a „Janis” című 90 perces filmet, mely Joplin pályafutásának csúcsán készült, tele koncertrészletekkel, lemezfelvétel pillanataival és interjúkkal.

A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel várható, hogy a közeljövőben megismétlik a rendezvényt mindazok kedvéért, akik nem jutottak be és akik újra szeretnék látni és hallani az emlékkoncertet.

F.M.

2003. február 8.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster