Janis Joplinra emlékezünk

Emlékkoncert a Blues Alley-ben

A január 25-n megrendezett nagysikerű és nem várt látogatottságú emlékkoncert után a szervezők úgy döntöttek, hogy mind azoknak, akik már nem tudtak bejutni a koncertre és azoknak a vendégeknek, akiknek nagyon tetszett az est és ismét szeretnék megtekinteni, azok március 22-n ezt megtehetik.

A koncerten ismét fellép Keresztes Ildikó és Sonia, valamint az óriási sikert aratott tehetség, Garda Zsuzsa. A zenekarban is fellelhetünk néhány ismerős zenészt: többek között a külföldön is elismert briliáns gitárost, Csillag Endrét (Hobo Blues Band, Edda), Mihalik Viktort, aki a Bikini zenekarban dobol, Kovács Gábor billentyűst és Kós László basszusgitárost. Néhány dal a repertoárból: „Piece of my heart”, „Try”, „Down on me”, „Summertime”, „Mercedes Benz”. Koncertet időnként egy-egy Joplin-film bejátszás színesíti majd.

„THE ESSENTIAL JANIS JOPLIN”

Dupla album Janis Joplin születésének 60. évfordulója alkalmából

/Sony, Columbia/

Janis Joplin 31 felvételt felvonultató dupla válogatásalbumán 3 különlegesség is helyet kapott. A Mercedes Benz című számból készített vadonatúj remix és 2 woodstock-i koncertfelvétel ezen az albumon kerül először kereskedelmi forgalomba. A kiadvány apropóját Janis Joplin születésének 60. évfordulója adja.

Biográfia:

Janis Joplin (szül. 1943. jan. 19) volt a legnagyobb blues énekesnő, aki fehér létére olyan tökélyre fejlesztette a stílust, mint még fekete elődei sohasem. Későbbi jelmondatához híven - "élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon" - elszökött otthonról, ahol jól de unalmasan élt átlagos családja körében. 1961-től 66-ig végigjárta az országot, alkalmi munkákból élt, egy ideig még egyetemre is járt. 1966-ban eljutott San Franciscóba, tagja lett a Big Brother And The Holding Company-nak. 1967-ben Monterey-ben tűnt ki különleges, rekedt blueshangjával, és ettől kezdve figyeltek fel rá igazán. Albumuk, a Cheap Thrills hatalmas siker volt. Zenéjük alapzene, amelyben kiválóan ötvöződött a soul, a blues és a korai hard zene. A népszerűség ellenére Joplin kivált az együttesből és önállóan próbálkozott tovább. 1968-ban Bob Dylan menedzsere, Albert Gross, vette pártfogásába Joplint. Fellépésein gyakran tett nyárspolgár idegborzoló kijelentéseket. Például amikor két férfival jelent meg a színpadon, és a nagyérdemű tudomására hozta, hogy ő egyszerre akár két férfit is képes szeretni. A második rocktörténeti jelentőségű albumának megjelenését már nem érte meg. Az életmódjával együttjáró napi több mint egy üveg whisky és drogok 1970. október 4-én végleg elszólították a mikrofon mögül a 27 éves amerikai énekesnőt, aki éppen előző nap énekelte szalagra élete utolsó számát, Kriss Kristofferson „Me And Bobby McGee”-t. Másik nagy siker a felejthetetlen blues volt, a Mercedes Benz:

Váratlan halála után visszamaradó csekély vagyonából, 2000 dollárból - végrendelete értelmében - zenésztársai partit rendeztek emlékére. Kívánságához híven temetés helyett hamvait a Csendes-óceánba szórták. Halála után zenei örökségét megkímélték. Egy dupla koncertalbum, néhány válogatás, és a róla készült "Janis" című film zenéje jelent meg hivatalosan, emlékét idézve. Ő volt a hippikultúra csodálatos és csodált nőalakja, a legenda, ami halála után végleg ennek az életformának a szimbólumává vált.

A koncert időpontja: március 22. 20h

Fellép:

Keresztes Ildikó

Sonia

Garda Zsuzsa (Hetedik Nap zenekar)

Koncert után Medvegy László kedvencei digitális bakelitről.

Helyszín: Henry J. Beans pub és étterem Blues Alley klubjában, Bp., V. Szent I. körút 13.

Belépő: 1.000.- Ft, amely elővételben is váltható csak a helyszínen.

2003. március 20.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster