Mit kíván a művész - három kívánság, zenész módra

A nyári fesztiválszezon előkészületeinek egyik legfontosabb része, amikor a szervezők sorra veszik a fellépő művészek kívánságlistáit, és sokszor a szívükhöz kapva fuldokolnak. Persze a helyzet többnyire nem ennyire súlyos, ám a népszerűséggel arányosan nőnek a kérések is.

A riderek két-három részből állnak. Elsőként a technikai hátteret, másodrészt a körítést foglalják magukban, és butaság lenne azt gondolni, hogy az egyik jelentősége kevesebb lenne a másinál. Nagyon fontos lehet, hogy a zenész kellemesen tölthesse el a koncert előtti néhány órát, hogy az öltözőben minden adott legyen ahhoz, hogy nyugodtan készülhessen, és hogy a színpadon mindig ott legyen a művész szokásos torok-öblögetője és törölközője.

Fred Durst és csapata például ragaszkodik ahhoz, hogy öltözőjük egy lakás nappalijának hangulatát tükrözze, és hogy a világítás fényereje is változtatható legyen. Nem ritka elem a riderekben az sem, hogy a zenészek azt kérik, hogy ha már egy hagyományos öltözőben kell tengetniük az életüket, legalább a csempézett falakat takarják el színes, mintás drapériákkal, és a berendezés álljon tiszta és kényelmes fotelekből és kanapékból.

Az Aerosmith például a kelet-indiai stílusú dizájnt kultiválja, a cateringben pedig ragaszkodnak a kizárólag alkoholmentes italokhoz. Az okok a csapat biográfiájában tökéletesen dokumentáltak, a "a kloffolt húsok használata kerülendő" pont miértjét viszont homály fedi. Valaki szólhatna Tylernek, hogy akkor már nem fáj a csirkének…

Moby viszont kissé túllőhetett a célon, amikor 10-10 pár pamut zoknit és boxeralsót is kért a promóterektől. A Red Hot Chili Peppers szintén igényt tart tiszta, fehér sportzoknikra. Ugye azt is mindannyian tudjuk már, hogy hová fogják felhúzni?

A Korn tagjai szeretik, ha előkelő társaságban készülhetnek a bulira, és ha van kéznél egy "rock-kedvelő" ügyvéd, orvos, fogorvos, masszőr és csontkovács. Az már bizonyára a menedzsment számára fontosabb, hogy a szakemberek telefonszámát és címét is kérik a szervezőktől, jól jöhet még az ilyesmi később. Feltételül szabják továbbá, hogy a koncert előtt és után semmiféle dance/rave party-t nem tarthatnak, és miután lejöttek a színpadról, a rendezőknek 15 percen belül ki kell üríteniük a termet, hogy a technikai személyzet elkezdhesse a munkát.

Azon lassan már senki sem lepődik meg, ha a sztár speciális étrendre hivatkozva különleges vacsorát kér. Beck például puffasztott rizs szeleteket és humuszt eszik, szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel, a stábnak pedig a mexikói, a thai és az olasz konyha specialitásait kell tálalni.

Bon Jovinak saját "étkezési tanácsadója" van, aki állandó tagja a stábnak. A séf felügyeli mind a koncert előtt, mind az utána felszolgált étkeket, ám egy dolog még ettől is jobban feltűnik, a rockerek riderét olvasva: a hamburgerektől elrugaszkodva Samboráék inkább a sushi-t értik a fast-food szó alatt.

Az archívumból a Guns N' Roses listája került a kezünkbe, amelyből kiderül, hogy bár Axl Rose és kicsiny csapata nem volt egy egyszerű eset, mégsem voltak teljesíthetetlen igényeik. A legkirívóbb kívánságok közé csak a friss, ropogós pornót sorolhatnánk, az alkohol és a cigaretta magától értetődően van úgyis jelen minden rock bulin.

A rock dinoszaurusza, a Rolling Stones saját bútorait hordozza magával mindenfelé, és ezekkel rendeztetik be öltözőjüket, amelybe a promóterek kötelesek egy snooker (kiemelten nem biliárd, hanem SNOOKER!) asztalt is elhelyezni, valamint videojátékokat is kérnek, amelyek között lenniük kell korhatár nélkülieknek is. Most vagy Mick gyermekei is utaznak, vagy a sokéves folyamatos szeszelés hatásai ütköznek itt ki.

Ozzy "étlapján" szerepel némi B12 vitamin is, amelyet nem tabletta, hanem injekció formájában kér. Hiába, túl sok minden van már a Sötétség Hercege mögött…

A Pearl Jam ridere is furcsán fest: 6 db alma, 12 db narancs, 2 db grapefruit, 12 darab banán, 3 db egész paradicsom, 1 db gyömbér, 1 db apró ginseng gyökér, 1 karton piros Marlboro, 1 karton Camel lights… Ugye, hogy a végére egész elromlott a fitt rocksztárról kialakulóban lévő kép? Ugggyan kérem, ezek a srácok Seattle-ből jöttek! (És hogy még jobban összezavarjunk mindenkit, eláruljuk, hogy Vedderék mindenhová a saját gyümi-centrifugájukat viszik…)

Sting egy nagyon szimpatikus fickó. 2000-es turnéjának ridere ekképpen kezdődik: "Megértjük, hogy egyes helyszíneken a rendelkezésre álló darabokból kell gazdálkodnuk, bár ideális esetben az alábbi feltételek meglétére számítanánk…"

Az étkezés terén sem válogatós a Police egykori tagja. Szívesen kipróbálja a helyi specialitásokat, és a szakács is szabad kezet kap, de a tablettás bort nem tartja elfogadhatónak. Vajon miért?

Sajnos már a múlté az ausztrál Savage Garden, mi mégis előbányásztunk egy ridert 2000 nyaráról, amelyben feltűnően kivételeznek a stáb egyik tagjával, akinek kilétét azóta is homály fedi. Az illetőnek külön "eheti - nem eheti" listája van, és nem szívesen lennénk a bőrébe, ugyanis liszt-érzékenységén kívül allergiás még a szezámmagra, az árpára, a rozsra, a búzára, minden tejtermékre (beleértve a sajtot, a tejet, a tejfölt, a joghurtot, a kefirt, és minden egyéb laktóz tartalmú élelmiszert), és ha mindez még nem volt elég, ráadásul még vegetáriánus is!

Az ifjú sztárok közül Britney Spears riderét sikerült elcsennünk. Az ifjú hölgy öltözőjében kábeltévének kell lennie, valamint egy olyan telefonnak, amely bejövő hívásokat nem fogadhat, és amelynek számát titkosították. Abban a borzalmas esetben, ha a telefon mégis váratlanul megcsörren, a rendező 5000 dolláros büntetést kénytelen fizetni.

Britney esetében egyébként "felnőttes" fejlődés is tapasztalható, a korábbi listájához képest például eltűntek a nyalókák, a cukorkák és hasonló édességek, valamint a chips is.

A boybandák sem teljesen egyszerűek. Az N'syncnél szintén követelmény a szupertitkos telefon, a nyugalom és a rendőri kíséret, valamint fiúkról lévén szó, a Sega videojáték is fontos. Összeszámoltuk: a srácokat (a színpad előtt szolgálatot teljesítő biztonsági embereken kívül) 33 testőr védi egy-egy buli alkalmával.

A Backstreet Boys imádja a mogyoróvajas szendvicset, mindjárt 24 darabot kérnek belőle, és rövid matematika után kiderül, hogy az egyik szerencsétlenül járt fiú csak négyet kap. Listájukon aláhúzva, meg-csillagozva jelölik a következő mondatot: "Kérjük, semmiféle csokoládét, cukorkát, chipset vagy gyorséttermi ételt ne szolgáljanak fel."

Jólvanna!

A rapperek közül P. Diddy riderét vettük górcső alá. A pasasnak valószínűleg borzalmas tapasztalatai lehetnek, hiszen külön kikötötte, hogy a kiszolgáló személyzetnek hajhálót kell viselnie, és az ételeket, jeget és italokat tüzetesen át kell vizsgálni, hogy egyetlen szál haj (katasztrofális esetben: szőr) se kerülhessen bele. Friss jégnek a koncert napján állandóan lennie kell az öltözőben, és az italokat legalább 20 perccel Diddy érkezése előtt nylonnal bélelt jeges konténerekben kell hűteni.

Ami még nagyon bökte a szemünket, az az igényelt törölközők mennyisége: "9 tucat fürdőlepedő a stábnak, 8 tucat kisebb méretű törölköző a művészeknek."

Hogy a magyar zenészek mit kérnek? Többnyire semmit, illetve kérnének, de csak a legritkább esetben van lehetőségük arra, hogy követeléseiket érvényesíteni is tudják. Hazánk kicsiny sztárjai örülnek, ha a hétvégi bulin van egy apró hely, ahová elvonulhatnak, a személyenként 1000 Ft-tól kb. 4000 Ft-ig terjedő fogyasztáson túl nem igen kívánhatnak mást.

Természetesen az átlagtól eltérnek a magyar szuperprodukciók, amelyekből sajnos egyre kevesebb akad. A "nagyok" komplett és nagy gonddal megfogalmazott riderrel dolgoznak, ám itthon ők sem engedhetik meg maguknak, hogy az utolsó részletig behajtsák követeléseiket.

A cikk szerzőjének lehetősége volt egy élvonalbeli, gyakran koncertező zenekarral végigjárni Magyarország klubjainak nagy részét, valamint a nyári fesztiválokat is. A tapasztalatokat inkább a "siralmas" jelzővel lehetne illetni. A helyi tulajdonosok jóindulata többnyire megvolt, ám lehetőségeik igencsak korlátozottak, és aki azt hiszi, a magyar pop-rockzenekarok élete maga a Kánaán, nagyot téved.

2003. június 12.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster