Nagy visszatérők: Simple Minds

A skóciai Simple Minds négy és fél éves kihagyás után ismét aktív korszakát éli, sorra készítik magas színvonalú lemezeiket, és visszatértek az intenzív koncertezéshez is.

Az 1977-ben Glasgow-ból induló csapatról, a new wave egyik legnagyobb sikereket elérő zenekaráról az 1998-as Néapolis album után nem sokat lehetett hallani. A lemez kísérletező hangzásvilága miatt nem nyerte el a kiadó Chrysalis Records tetszését, így az album szinte nulla promócióval látott napvilágot. Nem csoda, hogy lemez és az azt követő turné nem kerül bele a zenekar sikeres korszakait bemutató albumba. (Hihetetlen, de az anyavállalat EMI nem volt hajlandó megjelentetni a lemezt Amerikában.)

Pedig nagy reménnyel vágtak bele a dolgokba, hosszú évek után az állandó tagok, Jim Kerr énekes és Charlie Burchill gitáros mellé visszatért Mel Gaynor dobos és Derek Forbes basszusgitáros, akik a Simple Minds legendás időszakában, a ’80-as évek második felében is tagjai voltak a zenekarnak. (Az 1989-ben kivált Michael McNeil billentyűs helyét vendégzenész töltötte be.)

1998-ban a Néapolis mellett a saját tulajdonú lemezkiadójuknál megjelentettek egy korai demofelvételeket tartalmazó albumot is, de a Chrysalis tiltakozása miatt két hét után be kellett vonni az üzletekből a lemezt, amelyet azóta sem lehet kapni. Ez sem javított a zenekar és a kiadó kapcsolatán.

1999-ben kezdték el felvenni új albumukat, mely az Our Secrets Are The Same munkacímet kapta. A kiadó ügyetlenkedései folytán 2000 elején a félkész lemez egy maszterelés előtt álló kópiája egy spanyol rádiós DJ-hez került, aki heteken át játszotta azokat a műsorában. A dalok felkerültek az Internetre, és ezt a blamát már nem bírta el a kiadó és a zenekar kapcsolata, akik ekkor megváltak egymástól. (A lemez azóta sem látott napvilágot, mert a jogok a régi kiadónál vannak, míg a zenekar már mással kötött szerződést.)

2001-ben aztán szinte a semmiből robbant be a Simple Minds a köztudatba, és a független Eagle Records-nál megjelentették a Neon Lights című feldolgozáslemezüket. Az albumon olyan előadók dalait dolgozták fel David Bowie-tól a Joy Division-ön keresztül egészen a Velvet Underground-ig, akik hatással voltak a zenekar hangzásvilágának kialakításában. A lemez érdekessége, hogy több olasz DJ-team is dolgozott a felvételeken.

Velük készült a 2002-ben megjelent, vadonatúj dalokat tartalmazó Cry című lemez is, melyre ismét ötfősre bővült a zenekar: Eddie Duffy basszusgitáros és Andy Gillespie csatlakozott a a három régi taghoz – hangsúlyozottan nem vendégzenészként, hanem állandó tagként, tehát a dalok felvételei során aktívan részt vesznek azok hangszerelésében, megalkotásában. Az ismeretlenségből előkerülő zenészek jövetele jót tett a zenekarnak, a 2002-es európai és észak-amerikai helyszíneket érintő Floating World Tour során mindenhol teltház előtt léptek fel. (Érdekesség, hogy nem állandó műsorral léptek színpadra, a turné 71 koncertjén 47 különböző setlistet játszottak.) A turné során legendás koncertet adtak a taorminai (Szicília) ókori görög amfiteátrumban is .

Mindeközben sok más projektben benne volt a zenekar, több DJ-vel dolgoztak együtt, egyik leghíresebb ilyen munkájuk a 2002-es klubélet legnagyobb sikere, a Raven Maize féle Real Life volt, melyhez a zenei alapot a Simple Minds 1981-es Theme For Great Cities című dala szolgáltatta.

A 2003-as év sem telt eseménytelenül, a Virgin Records megjelentette az összes korábbi album újramaszterelt változatát, a korai évek sikerdalaiból júliusban megjelent az Early Gold válogatáslemez, és még a nyáron újabb európai turnéra indultak – ezúttal fesztiválokon adtak nagysikerű koncerteket.

November elején megjelent a várva várt első DVD kiadvány is, amely egyből két koronot is tartalmaz. A Seen The Lights – A Visual History első lemezén a 26 éves életmű videoklipjei – összesen 32 (!) darab – kapott helyet, míg a másodikon a ma már legendásnak mondható 1989-es veronai koncertről készült film kiegészítve ritka TV fellépések anyagaival.

November elején megújult koncertprogrammal ismét útra keltek egy európai turné erejéig, ezúttal a nagyobb városok kisebb, 2-3 ezer fős koncerttermeit látogatják végig. Az évet egy angliai turnéval búcsúztatják.

Mindeközben a zenekar tagjai egyéb hóbortjaiknak is élnek – Jim Kerr megvásárolta a taorminai futballcsapatot, és mivel ideje nagy részét itt tölti, ő maga is igazolt játékosa az immáron Taormina Celtics névre hallgató klubnak.

Jim Kerr és Charlie Burchill 1997 és 2001 után ismét csatlakozott a Night Of The Proms koncertsorozathoz, melynek során rockzenészek szimfonikus nagyzenekarral adnak koncertet európai nagyvárosok stadionjaiban, a bevételt pedig jótékony célokra ajánlják fel.

És ha mindez még nem lenne elég, a közeljövőben megjelenhet az Our Secrets Are The Same lemez végleges változata is – igaz nem önmagában, hanem egy 4 CD-t tartalmazó díszdoboz részeként. A boksz tartalma igazi csemegéket rejteget a rajongóknak, a már említett albumon kívül ritka koncertfelvételeket, demofelvételeket, és kiadatlan remixeket fog tartalmazni. 2004 első felében pedig megjelenhet az új stúdióalbum.

Hazánkhoz legközelebb 2003. november 15-én, a bécsi Bank Austria Halle-ban fognak koncertezni.

2003. november 4.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster