E-mailek Brian Eno-nak

Brian Eno
Világhírű popsztárok e-mailjébe belekukkantani nem mindennapi élmény. A Q magazin jóvoltából ezuttal a Brian Eno címére érkezett levelekből, kérdésekből szemezgetünk.

"Hallom, hogy az első felvételed nem volt más, mint "egy lelassított acél lámpa csapkodása és egy eközben elszavalt vers." Ez igaz-e egyáltalán, és ha igen, jó volt?"

Andrew Souter, Wolverhampton

Igen, igaz. Tulajdonképpen nagyon is hasonlított arra a zenére, amit ma játszom.

"Te. Bowie. Kokain. Szex?"

TS Saxon, email

Soha semmilyen dolog nem keveredett bele a Bowie-val kapcsolatos munkába. És nem, soha sem volt szexuális kapcsolatom vele. Bocsánat, de nem szeretem a drogot a stúdióban - csak arra lenne jó, hogy minden ötször hosszabb ideig tartson.

"Igaz, hogy neked van az egyik legnagyobb pornográf gyűjteményed az egész világegyetemben?"

John Payling, email

Ugyan van néhány rajzolt pornó képregényem, de igazán nem nagy a gyűjtemény. A rajzokat egyébként ebben a pillanatban a legextrémebb és legérdekesebb dolognak tartom.

"Karrieretek csúcsán a Roxy Music-kal ki volt a nagyobb strici, te, vagy Bryan Ferry?"

Peter Fors, Stockholm

Stricinek azokat az embereket nevezzük, akik a prostituáltjaik fizetéséből élnek. Talán inkább azt akartad kérdezni, hogy "buzi", vagy "páva". Igazából én inkább pávatyúk voltam, Bryan pedig Rhode Island-i vörös tyúk, ha-ha!

"Mi a legbizarrabb zene, amit valaha hallottál?"

Peter fors, Stokholm

A legdurvább darab, amit valaha hallottam Eric Satie Vexations-ja volt a londoni Roundhouse-ban, egy 18 órás maraton. Amikor Thaiföldön éltem szintén fejtörést okozott a helyi klasszikus zene. Az emberek nagyon lelkesedtek a különböző művek bizonyos részleteiért, amik nekem azonban teljesen hasonlítottak száz másik ilyen részlethez. Nagyon furcsa.

"1974-ben lemondtál egy Barnsley Civic Hall-béli fellépést- állítólag valamilyen tüdő probléma miatt. Hogy van a tüdőd, van rá esély, hogy ebben az évben játszol Barnsley-ban?"

Cliff Frogget, email

Igaz. Tényleg problémám volt a tüdőmmel. Sőt, egy teljes koncertet végigcsináltam betegen. Egy Croydon-i show közben ment tönkre. Így találtam magam egy szörnyű sarlatánnál, aki azt mondta, hogy meghúzódott egy izom a mellkasomban és hülye izomlazítókat írt fel. Így, ezt követően, fél tüdővel játszottam végig egy teljes koncertet. A koncert közben ilyen gondolataim voltak, hogy "Apám, ez igazán fáj", ezen kívül egyetlen hangot sem tudtam kitartani. Most már jól vagyok. Ennek ellenére nem hinném, hogy játszok Barnsley-ban az idén.

"Van-e olyan repülőtér, ahol a Music For Airports (Zene repülőtereknek) volt hallható a hangszórókból?"

Fletcher Harrington, Lemon Hill, California

Igen. Eddig körülbelül öt. A legrosszabb Sao Paulo-ban, Brazíliában volt. Egy kiállításon egy tárgyam volt kiállítva és különleges fogadtatást szerveztek nekem. Leszálltam a repülőgépről és besétáltam egy hallba és ekkor megszólalt a hangszórókból a Music For Airports, de igazán fülsértő hangerővel. Olyan volt, mint a torzított heavy metal. Szóval ez nem tarozik életem legkellemesebb élményei közé.

"Tényleg Rod Stewart hallható az Apollo három számában?"

Andrew Tuttle, Dulwich

(Eno zavartan néz és megkér egy asszisztens, hogy rakja be a szóban forgó művet a lejátszóba.) Ha-ha-ha. Rod, a Mod. És a Small Faces-ből mindenki hallható a lemezen. Próbáltak betörni az ambient zene piacára, he-he. Valójában, a már majdnem emberinek mondható hang egy lelassított okarina hangja.

"Tudod hogy hány pontot ér a neved a Scrabble-ben (leszámítva a bónusz pontokat etc. .)?"

Mike Richmond, Huddersfield

Nem, nem tudom. Bár nagyon szeretem a Scrabble-t. A legtöbb pontot egy igen különös melléknévvel szereztem úgy, hogy három triplázó mezőre sikerült leraknom. Ha jól emlékszem 292 pontot ért.

"A te érdemed, hogy a Genesis együttes The Lamb Lies Down On Broadway c. albuma "Eno-sra" sikeredett. Milyen hőstettet vittél véghez, hogy kiérdemeld ezt?"

Richard Burrows, Amersham

Hogy őszinte legyek, nem emlékszem már. Valószínűleg valamilyen feldolgozásnak kellett lennie. Létező hangszereket vezettem át különböző szerkezeteken, hogy "felturbózzam" őket. Ez nem éppen olyasvalami volt, amit akkoriban műveltek az emberek. Viszont manapság már mást sem tesznek.

"A zene jövője a generatív zene. Fejtsd ki!"

Zappa Minor, email

(A generatív zene egy Eno névjegyével ellátott zenekészítő rendszer. A számítógép egyedülálló és megismételhetetlen zenei részeket termel a kezelő aktuális művészi igényei alapján.) Szerintem ez a jövő zenéjének egy fontos része. 100 olyan zenei év van mögöttünk, amikor a dolgok statikusak és megismételhetőek voltak. Lényegében a lemezkészítés teljes korszaka. Ez egy teljesen egyedülálló dolog az zenehallgatás történetében és az is lehet, hogy csak időszakos lesz. Lehet, hogy hamarosan rájövünk majd, hogy semmivel sem érdekesebb, mint zenedobozokat hallgatni. Én azonban még mindig szeretném meggyőzni az embereket a generatív zenével kapcsolatban, annak ellenére, hogy eddig nem igen terjedt el. Technikai szempontból ugyanis még mindig túl bonyolult. Bár 10 éven belül lesz otthoni használatra is alkalmas formátum, jegyezd csak meg a szavaimat.

"Szereted a focit?"

Daniel Barnett, London

Egyre nagyobb ütemben kezdek "antisport" lenni. Szerintem a sportot a kormányok ösztönzik, hogy az energiát, ami egyébként forradalmi férfi-energia lenne, kordában tudják tartani. Így ebből az energiából csak értelmetlen cselekvés lesz. A sport nem más, mint egyfajta technika a társadalom kontrolálására. Az olimpiát viszont mindig nézem.

"Oroszországi tartózkodásod alatt a '90-es években készítettél néhány felvételt a Pet Shop Boys-zal, de soha semmilyen lemez nem jelent meg. Nem sikerült megegyeznetek?"

Bruce Horrell, London

Igaz, készítettem velük felvételeket, de nem Oroszországban. Egy londoni stúdióban töltöttünk el egy délutánt. Csupán azzal kísérleteztek, hogy milyen lenne, ha ritmus zenészekkel játszanának ritmusgépek helyett. Csak egy kísérlet volt.

"Számíthatunk újabb vokális Eno-albumra?"

Andrew Burns, Liverpool

Igen! (Győzedelmesen a levegőbe üt.) Hamarosan. Ebben az évben. remélem.

"Igaz, hogy John Cale rajtakapott miközben "szervizelted a szerszámod" a konyhaasztalon?"

Andrew Brown, email

Ez bizony egy "válogatott" darab John könyvéből (furcsa önéletrajzából /What's Welsh For Zen?/). Nem igaz. Sok olyan része van annak a könyvnek, ami nem feltétlenül igaz. Bár meg kell hagynom, hogy nagyon jó barátok vagyunk. Semmi gyűlölködés.

"Mennyire bosszant, hogy újra összeállt a Roxy Music? Vajon csak azért, mert egy biztosan jövedelmező vállalkozás?"

Mark Yon, email

Részemről teljesen rendben van. Én nem csináltam volna, mivel nem nagyon szeretek koncertezni, továbbá nem szeretek újra olyan dolgokba kezdeni, amiket már régebben csináltam. Biztos vagyok benne, hogy a pénz az egyik buzdító ok, de talán nem az egyetlen. Hatalmas katalógusnyi anyaguk van és rengeteg idejükbe telt míg kifejlesztették. Ez már önmagában elegendő ok arra, hogy ismét összeálljanak. Igazán jó lenne, ha mernének egy kicsit kockáztatni és valami újat csinálnának. Mondjuk hat új dalt. Nem túl valószínű, de jó lenne.

"Lennél producere egy újabb Roxy-albumnak?"

Chris Heggie, Mid Lothian

Kicsit szüneteltetni szeretném, hogy mások producere legyek, mert új Brian Eno lemezt akarok kiadni. A produceri munka elkötelezettséget jelent, legalábbis olyan értelemben, hogy lehetetlen visszatartani a legjobb ötleteidet. Nem gondolhatsz arra, hogy ezt, vagy azt az ötletet majd megtartod magadnak és a szóló lemezeden használod fel. Egészen egyszerűen ez így nem működik. Ezen kívül a hatékonysághoz tartozik, hogy képes légy megfogalmazni a zenekarral kapcsolatos érzéseidet, anélkül, hogy ezt a zenekarnak saját magának kellene megtennie. Nem hinném, hogy bármikor képes lennék erre a Roxy csapat tagjaival, komolyan mondom.

"A késői '70-es években egy Vincent Eno nevű zenetanár tanított, aki azt állította, hogy a testvére a Roxy Music egyik tagjának. Ez igaz?"

Mariotta J, email

Ő az unokatestvérem. A testvéremet Roger Eno-nak hívják, bár igaz, ő is volt egy kis ideig zongoratanár. Vincent, az unokatestvérem, a mai napig tanít Manchesterben.

"A versenyben te mindig évekkel előbbre jársz. Valami jóslat a jövő zenéjét illetően?"

Jane Reece, Cardiff

Több lesz a részlet. Organikus, finom őrlésű zene. Furcsának tűnhet esetleg, hogy úgy tekintsünk a zenére, mint különálló művészeti ág. Más területekbe fog beágyazódni. A költészet a művészetek egy kisebbséget alkotó része, de ugyanakkor egy pop dalszöveg, vagy egy hirdetés szövege elkerülhetetlenek a mindennapokban. A művészet természete, hogy különböző ágazatok az idő múlásával egybeolvadnak.

"Marcel Duchamp egyszer kiállított egy hírhedt piszoárt és azt hallottam, hogy te eredeti rendeltetése szerint használtad. Ez igaz?"

Dace Hefford, Northampton

Igen. Felkértek, hogy tartsak beszédet a Modern Művészetek Múzeumában New Yorkban és ez a piszoár a "alacsony" és "magas színtű" művészeti kiállításnak egy darabja volt. A kiállítási darab biztosítási díja $30.000 volt, ami igazán nevetségesnek tűnt. A piszoár lényege az volt, hogy egy találomra kiválasztott darab volt, amit bármikor ki lehetett cserélni. Úgy gondoltam, hogy ez a darab annyira fennkölt példája az ürítési eszközöknek, hogy elhatároztam: csinálok valamit, amit én "újra-ürítési eszközzé avatásnak" neveztem. A bemutató üvegen volt egy repedés, amin keresztül egy vékony cső vezetett ki a piszoárból. Pisi került bele.

"Igaz, hogy már félig készen volt egy album, amit Scott Walkerrel készítettél, de ő a meglévő anyagot később egyszerűen a Temzébe hajította?"

Stephen Lyall, New Zealand

A zenei alapokat vettük fel körülbelül hat számhoz. Nem hinném, hogy Scott a folyóba dobta volna ezeket, túlzott drámai körítés lett volna tőle. Bár meg kell hagyni, hogy nem volt teljesen ép elmeállapotban abban az időben.

"Mivel vett rá a U2, hogy a The Unforgettable Fire-on dolgozz?"

Mathew Armstrong, email

Nem emlékszem rá! Csak egy bizonyos mennyiségű múlttal vagyok képes megbirkózni. Ha nincs benne elég elmélet, könnyen elfelejtem. Bocs!

"Jól eső önelégültséggel töltött el a U2 Eno nélkül készített "Pop" c. albumának relatív bukása?"

Andisheh Nouraee, Atlanta, Georgia

Nem. Ez egy kísérlet volt nekik. Az, hogy egy zenekar, mely olyan hatalmas és olyan pozícióban van, mint a U2 és mégis képes kísérletezni, igazán csodálatra méltó.

"Felhasználtad-e az összes technikai ördöngösségedet, hogy saját mobiltelfonod csörgését megkomponáld?"

Steve Gibbs, email

El sem tudom hinni, hogy vannak olyan emberek, akiket EZ foglalkoztat.

"Elkezdtek az Eno albumok unalmasak lenni amint unalmas zenekaroknak kellett érdekes hangzást kreálni?"

David Michaels, email

Hmm, ez egyfajta "unalmasság átviteli elmélet" lenne, ha-ha! Ez érdekes. Köszönöm, hogy megosztottad ezt az ötletet velem David, elgondolkodok rajta.

"Te és David Byrne fedeztétek fel a sampling-ot - és megbántad?"

Narsha Smith, London

Nem, már volt múltja. Például (a Can basszistája) Holger Czuckay kísérletezett IBM diktafonokkal, rövid hullámú rádiókkal és így tovább. A különbség, gondolom, az volt, hogy én ezt vezető vokállá próbáltam tenni a My Life In The Bush Of Ghosts c. albumon. A Public Enemy annak idején egyébként ösztönzőként emlegette ezt az albumot.

"Van egy-két gyenge sláger-gyáros producer mostanában. Kiket becsülsz?"

Ben How, Lincoln

A kedvenc producerem valószínűleg olyasvalaki, aki nem ebbe a kategóriába tartozik, és ez Prince. Ő ennek a producernek a producere.

"Mit mond a két fiatal gyereked, amikor arról faggatják őket az iskolában, hogy mit csinál a papájuk?"

Alan Kerr, Warwickshire

Egyszer tényleg megkérdeztem őket erről. Egyikük még nagyon pici volt és összekeveredtek a szavai. Azt kérdezte, hogy varázsló vagyok-e, ha-ha. Manapság valószínűleg ezt mondják: "Más embereknek segít lemezeket készíteni", vagy legalábbis valami ilyesmit.

"Tényleg úgy tettél mintha te lennél Quincy Jones a The Unforgettable Fire felvétele alatt?"

Ross McConnel, Glasgow

A felvétel alatt nem, bár (Bono-tól) egy darabig kiérdemeltem a Quincy nevet. Ennek a történetnek a legérdekesebb része egy tokiói bárban történt. Néhány újságíró volt jelen, villogtak a fényképezőgépek vakui így valaki odajött hozzám, hogy autogramot kérjen, annak ellenére, hogy egyértelmű volt, hogy nem tudta ki vagyok. Így azt írtam alá, hogy Quincy Jones. Ezt követően egy hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy autogramot kérjen, így mindegyiket Quincy Jones-ként írtam alá.

"Lennél valaha Oasis-album producer?"

Brian Adkins, Berlin, Connecticut

Nem igazán tekintem magam producernek. Amikor producerként dolgozok nem része annak a profi munkának, amit a megélhetésért végzek. Én inkább úgy mondanám, hogy szoros kapcsolatban állok a zenekar tagjaival, a résztvevőkkel. Egyre jobban élvezem ezeknek a kapcsolatoknak a fejlődését. Mint pl. a fiúkkal a James-ből. Nem keresgélek, hogy producerként dolgozhassak. Egész egyszerűen szeretek olyan lemezeket készíteni, amilyeneket szeretnék hallani. Soha nem lennék képes a hagyományos produceri szerep betöltésére, túlságosan makacs vagyok!

"Lesz valamikor újra hoszzú hajad?"

Michael Miller, Love Park, Illinois

Ha-ha-ha! Igazán rosszul festene, ha megnöveszteném.

2001. július 5.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster