A hatvanas évek - Igazi csoda volt

A hatvanas évek elején, "az ötvenes évek szűk levegője után" a magyar szellemi éskulturális élet a béklyókat levető, felvillanyozó teljesítményektől és a tisztázó vitáktól volt élénk, mert a "modernek" nyíltan hadat üzentek a konzervativizmusnak, az életidegen ál- és sültrealista műveknek, helyet követelve a legújabb, sokszor avantgarde törekvéseknek is.

A nagy indulások, az új hitek, és kisérletezések a lázas szárnyalások idejevoltez. Egymás után születtek az új alkotóműhelyek (Balázs Béla Stúdió, Pécsi Balett, Universitas) a közönség Sartre, Ionesco, Beckett, Camus, Hemingway és mások nevével, a francia"új hullám"és "új regény", az egzisztencializmus, elidegenedés, beatek, dühös fiatalok nevével illetve fogalmával ismerkedett meg, új író- és filmrendező nemzedék ( Fejes, Moldova, Sánta, Kovács, Jancsó, Gál, Sára, Kardos, stb) mutatkozik be az első műveivel, új folyóiratokat (Kortárs, Valóság, Új Írás) alapítanak, és olyan korábban kitagadott művészek, mint Csontváry vagy Kondor műveiből rendeznek kiállításokat.

Az egyetemeken is mozdul az élet. A fiatal értelmiségeiek és egyetemisták törzshelye - a Dália Presszó mellett - az Egyetem Szinpad a Pesti Barnabás utcában. Az egykori piarista gimnázium kápolnájának rossz akusztikájú helyiségében is "mindig történt valami és ez a valami többnyire izgalmas volt." A világra eszmélő, helyét kereső, újat akaró fiatalság gyülekezőhelye volt ez a színpad, ahol a "hét szabad művészet" mindegyike helyet kapott. Az Egyetemi Színpad a hatvanas években a"legprogresszívebb" helynek számított Budapesten, ahol az új kezdeményezések, a modern törekvések mindig fórumra találtak. Nagyon sok színész, rendező, és beatzenész kezdte itt a pályafutását.Itt mutatták be - vérre menő viták kiséretében a hatavnas évek első híres filmjeit(Így jöttem, Oldás és kötés, Sodrásban), itt állították színpadra az első zenés produkciókat (Twistelő nebulók, Dülöngő ifjúság) és az új zene népszerűsödésével egyidőben előbb a dzsessz, majd a születő beatzene képviselői is otthonra találtak itt.

Az Universitas együttes szinházi bemutatóihoz például a Benkó Dixieland Band szolgáltatta a zenét, akik "botrányos" múltjuk miatt 1963-ban Syrius néven kisérték a társulatot. Később a zenekarból kilépett Baronits Zsolt a nevet megtartva alapított új együttest, a legendás "nagy" Syrius ősét. De korán kapcsolatba került az amatőr színjátszókkal az Omega együttes is,amelynek tagjai ugyancsak közreműködtek például Sándor György első szerzői estjének összeállításánál.

Mindez egyben arra is utal, hogy ezekben az években nemcsak a szellemi műhelyekben pezsdült megaz élet. Az utcán, az iskolákban, a szórakozóhelyeken is számos jele volt a változásnak.Valami új láz kerítette hatalmába a fiatalokat. Mindenki nyüzsög, rohan, szervez, keres... Az iskolában mindennaposak a botrányok, a családi fegyelem meglazul, a felnőttek és fiatalok kapcsolatában apró jelek tanúsítják a mind nagyobb feszültségeket, a régi tabuk, tekintélyek hatalma, mitosza szétfoszlóban.- Ahogy Granasztói György írta a Valóságban közölt visszaemlékezéseiben: "Mint aféle tini, szinte fájdalmat éreztem, annyira szenvedtem, ha felcsendült Lantos Olivér vagy Nicolette Darrieux hangja, szalonzenekari kísérettel. A Cseresznyevirágzás című slágert annyira utáltuk, hogy egy szünetben macsakazenét adtunk belőle az iskolaudvaron és pillanatokon belül mintegy háromszázan ordítottuk. Spontán megmozdulás volt. Ebbe az űrbe nyomult be a beat...."

Az a beat-zene, az az új ifjúsági zene, amelyet évekkel korábban még mint rock and rollt adminisztratív eszközökkel - tiltással, fenyegetéssel -próbáltakmegállítani a határnál, nehogy tovább mérgezze az amúgy is "coca cola mámorban fetrengő" ifjúság lázadó egyedeit. 1958-ban sikerült is a föld alá szorítani, a nyilvánosságtól távol tartani ezt a zenét, de a kulktúra kitagadott mostohagyereke 1962-re a föld alatt is felcseperedett, megerősődött, terjedt, népszerűsödött és a hatvanas évek elején a szakadó gátakon áthömpölyögtek az új zenei divathullámok is.

S az, ami az ötvenes években"tiltott gyümölcsként" még csak egy szerencsés réteg szórakozása, élvezete volt, most egyszerre szabaddá, tömegessé vált, és a zene egy születő új ifjúsági kultura bázisa lett.

2001. május 24.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster