RAMMSTEIN A-TÓL Z-IG

A - Albumok

Rammstein - Mutter
Nincs még egy olyan együttes a világon, amelyik úgy szólna, mint a Rammstein. Kelet-Németország kedvenc zenekara kiválóan elegyíti a metált, az industrial rockot, a techno-t és a klasszikus zenei elemeket, ezért az 1995-ös HERZELEID című bemutatkozó albumuk óta (ami sok európai országban platinalemez lett) népszerűségük töretlen. Ezt követte a SEHNSUCHT (külföldön 1997-ben, az USA-ban 1998 januárjában jelent meg), ami nem volt az előző lemez zenei irányvonalának egyenes folytatása, de mégis nagyobb sikert ért el. Számtalan platinalemezzel Európában és Amerikában a Rammstein bebiztosította helyét a rockzene történelemkönyvében - és harmadik nagylemezük, a MUTTER már csak a korona (megjelenés: 2001. Április 3.)

D - David Lynch

A Kék bársony, a Radírfej, a Twin Peaks és a Veszett a világ című filmek rendezője. Két Rammstein felvételt is kiválasztott a Lost Highway című filmjéhez, még mielőtt a zenekar egyetlen lemezt is megjelentetett volna az USA-ban!

E - Előadóművészet

A Rammstein tagjai igazi előadóművészek. Az együttes show-ja az egyik leglátványosabb, ezért nem kell csodálkoznunk azon, hogy a Kiss dél-amerikai turnéjának sztárvendégei voltak. Még a legszigorúbb kritikák alapján is a Rammstein a legjobb a színpadon. Robert Christgau például azt írta először az együttes "SENSUCHT" című albumáról, hogy "dögunalom", de látva az együttes színpadi teljesítményét ezt a véleményét később megváltoztatta.

É - Élő koncertek

USA, Japán, Ausztrália, Európa, Dél-Amerika - bárhol is járunk ezen a többszörösen megsebzett bolygón, a Rammstein sehol sem hagyta kikapcsolva a rakétáit. Ők napjaink kevés zenekarainak egyike, akik minden létező hatáselemet bedobnak a koncertjeiken, az egyik fő attrakciójuk a monumentális pirotechnika, a látványos kivitelezés már-már az operaszínpadokra kívánkozik. A Rammstein koncertjei egyszerűen felejthetetlenek.

F - Family Values turné

A Rammstein első Észak-Amerikában tett turnéjának végén, 1998 őszén érdekes közjáték történt Worchester-ben. A rendezők közbeléptek, amikor a "Bück Dich" című szám alatt Till és Flake egy hatalmas műanyag falloszt lóbált a színpadon. Talán azt gondolhatnánk, hogy ez egy tipikus Rammstein show-elem, de ez már túl sok volt a jóból a helyi közönségnek. "Közszeméremsértés" vádjával azonnal leparancsolták őket a színpadról, néhány órára letartóztatták őket, majd 100 dollár óvadék fejében feltételesen szabadlábra helyezték a zenekar tagjait.

Rammstein
F - "Fasza csávók"

A Rammstein tagjai nem szégyellik, hogy ők "fasza csávók"

G - Grammy

A német zenekarok közül elsőként a Rammstein-t 199-ben jelölték a díjra, a "Legjobb metal zenekar" kategóriában. ( A "Du Hast" című dalért)

H - Hivatalos Fan Club

A Rammstein és az ő rajongóik között különleges kapcsolat van. Előszeretettel mutatják meg a megjelenés előtt dalaikat a legkitartóbb rajongóknak. Előfordul az is, hogy még mielőtt a lemeztársaság emberei hallhatnák azokat...

H - Humor

A Rammstein tagjainak több van belőle, mint amennyit első ránézésre megítélnek az emberek. Gyakran élcelődnek és előszeretettel tárják elénk a világ sötétebbik oldalát, persze fekete humorba mártogatva. Ez gyakran félreértésekhez vezet.

J - Jacob Hellner

Győztes csapaton ne változtass. A MUTTER producere Jacob Hellner (Clawfinger, stb.) volt, aki már a HERZELEID és SEHNSUCHT felvételeinél is ott munkálkodott. Az együttes tagjai szerint: "Jacob az ideális producer a Rammstein számára, mert nem szól bele a dalok írásába. Amikor elkészültek, a felvételek alatt közös erővel tesszük azokat még feszesebbé. Egy másik dolog: ő az, aki tudja, hogyan kell egy zenészt magabiztossá tenni, mert így tudja a legjobbat kihozni belőle a felvétel alatt. Ezért és a kiváló ritmusérzékéért tiszteljük. Még a rengeteg stúdióban töltött nap ellenére is képes csak a munkájára összpontosítani, nem számít az sem, ha egy kicsit bepiál."

L - Listák/Lemezkritikák

Minden kis- és nagylemezük felkerült az európai listákra. A SEHNSUCHT már a megjelenés napján No.1. lett és nem mozdult onnan öt hétig!

A SEHNSUCHT az USA-ban is csak dicsérő kritikákat kapott, olyan kritikusok méltatták, mint Chuck Eddy a ROLLING STONE magazintól ("erősen melodramatikus hangulatú és nagyon jó") és a SPIN magazin (".szinte kibírhatatlan az a szomorkás hangulat, ami a Fekete Erdő-ből sugárzik a zenekar által írt operettes-romantikus industrial-metálos dalokban. (a RAMMSTEIN) viszont megmutatja, hogy lehet ezt ízléssel is csinálni"), Charles M. Young a PLAYBOY-ban (a Metallica a Rammstein-hez képest kismiska. Őrületes egyszólamú riffelés, könyörtelen ritmusszekció és visszafogott, de bizarr samplerek, a Rammstein több ötlettel és zenei kifinomultsággal rendelkezik, mint a Metallica.") és még a DETAILS, a LOS ANGELES TIMES, a WALL STREET JOURNAL és az MTV NEWS, ahonnan Kurt Loder készített interjút a zenekarral Németországban!

M - Megértés, félreértés

A Rammstein esetében lényeges. Az együttes provokatív szövegeket ír, a Gothic horror és a primitív fantáziák hatáselemeiből építkezik. A vita akkor robbant ki, amikor Leni Riefenstahl filmjeiből szemezgettek egyik videójukhoz, ami végül nagyon hasonlított a Depeche Mode "Stripped" c. munkájához. Az együttes később megmagyarázta, hogy őket csak a művészi értékek érdeklik, a politika teljesen hidegen hagyja őket.

M - MUTTER

Az új album. A Rammstein lemezről-lemezre fejlődik, anélkül, hogy saját identitásukat feláldoznák. A MUTTER láttatja velünk azt, amit ők a legjobban tudnak: pengeéles riffek, masszív dal-struktúra, lúdbőröztető Gothic horror és sírboltba való ének, ami csak a MUTTER című albumon igazán kiváló. Néhány új apró trükköt is bevetettek - mint például a dzsungel-stílusú beütések - és így együtt valami igazán különleges, de mégis a Rammstein-re jellemző anyag született. A MUTTER tiszta és tömény, semmi lacafacázás. Csak egy kicsit tökéletesebb. Meg sokkal felrázóbb. És sokkal izgalmasabb. És úgy általában az egész sokkal jobb. A MUTTER az a lemez, amelyik igazán jellemzi a zenekart.

N - Nemzet

Rammstein
A Rammstein németül énekel. A legtöbb pályatársukkal ellentétben ők nem is akartak más nyelven énekelni. "Már miért kellene?" - szól a kérdés. "A saját dolgunkat akartuk tenni, és azt azon a nyelven kell, ahonnan jöttünk. Mi Németországból jöttünk."

P - Politika

Ezzel nem foglalkozik a Rammstein.

Q - Quentin Tarantino

A Ponyvaregény, az Alkonyattól pirkadatig stb. című filmek rendezőjének Kutyaszorítóban c. munkájából használtak fel néhány képsort a "Du Hast" videójának elkészítésekor. Ezzel a dallal lettek világhírűek.

R - Remixek

Nagyon sokan szeretnének Rammstein remixeket készíteni. Pl.: Faith No More, Korn and Rob Zombie.

S - Siker

A Rammstein pályafutása sikerekben gazdag. 1998-ban Echo (ez a német Grammy) -díjat nyertek az "Engel" című videóval, ugyanebben az évben a Viva Comet-díj is az övék (a Viva a német nemzeti televíziós zenecsatorna). 1999-ben ők a külföldön legsikeresebb német zenekar (SEHNSUCHT) - ezért is besöpörnek egy Echo-díjat. A Kraftwerk óta ők az egyetlen német zenekar, akik nemzetközi hírnévre tettek szert és felkerültek az amerikai Billboard Top 100-ra és még számos alkalommal jelölték őket Grammy- és MTV Europe-díjra.

T - Technika, pirotechnika

Rammstein
Ami minden Rammstein koncerten van. Till Lindemann egy azbesztkabátban - ez az együttes egyik kedvenc emblémája. Till képzett pirotechnikus és így nyugodtan hódolhat kedvenc mániájának - a látványos pirotechnikai hatásoknak. A Rammstein rajongói egyetértenek az énekes panaszával: " A HERZELEID dalai túl nyugodtak. Mintha csak egy hangszerekkel zsúfolt folyosóban lennék. Csak fogom a mikrofonállványt, miközben az emberek körülöttem táncolnak és buliznak. De ez nem igazán turbózza fel a zenénket és rám sem jellemző. Aztán egy napon két petárdát vettem a kezembe. Felrobbantak és élettel töltöttek meg."

T - Tegnap

Elmúlt. De van jövő és nem is néz ki rosszul.

U - Utánzók

Nagyon sok van belőlük, a legtöbb külföldön. A HERZELEID és a SEHNSUCHT sikere óta egyre többen tűnnek fel. Abban reménykednek, hogy a Rammstein siker-tortájának legalább egy picinyke szeletét megkaparinthatják maguknak. Több-kevesebb sikerrel. Ki akar utánzatot venni, ha az eredeti is kéznél van és ugyanannyiba kerül?

V - Video/DVD

LIVE AUS BERLIN. 1998 augusztus 22-23-án rögzítették a berlini Wuhlheide-ben.

W - Web

www.rammstein.com

X - Szex

A szex a Rammstein dalainak központi témája. Nem egyszerűen arról szól, hogy mi történik, ha az emberek összebújnak. A Rammstein ironikusan adja elő a traveszti fantáziálásokat, ilyen a "Bück Dich" vagy a "Rein Raus" - ez néha félreértésekhez vezet.

Z - Zenekar

A Rammstein tagjai: Flake Lorenz (billentyűk), Oliver Riedel (basszusgitár), Christoph Schneider (dobok), Paul Landers (gitár), Richard Z. Kruspe-Bernstein (gitár) és Till Lindemann (ének). Tagcsere nem történt az együttes 1993-as megalakulása óta.


Kapcsolódó linkek:

http://www.rammstein.com/

2001. április 26.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster