Amerikai elnökválasztások - rock jóslatok

A rock és popsztárok az elmúlt évtizedekben egyre aktívabban kapcsolódtak be az amerikai választási küzdelmekbe. Számos előadó dalokkal is igyekezett „hangot” adni politikai meggyőződésének. Ezekből válogattunk egy csokorra valót.

B-Movie - Gil Scott-Heron

„Amerika felnézett az olyan emberekre, mint John Wayne, de mivel akkor ő nem volt éppen ott, ezért megmaradtak Ronald Ray-Gun-nál (Ronald Reagan). ”Egy kitűnő funk-alapú rap szám a politikusról, aki ellen „az ezer arcú Lon Chaney nem volt ellenfél”.

The First Family - Vaughn Meader

Azon az estén, mikor John F. Kennedy megtartotta híres beszédét a Kubai Krízisről, a komikus és kiváló Kennedy-utánzó, Meader, rögzítette a The First Family című albumot. A szókimondó elnököt, a First Lady-t és más politikusokat fikázó album 12 hétig vezette az amerikai slágerlistákat.

Eisenhower Blues - J.B.Lenoir

1954-ben J.B., aki képtelen volt kifizetni a lakbérét, egyeneses Eisenhower ajtaja elé tette le kérelmét, egy proto-lázadó blues szám formájában.Később Elvis Costello a King of America című albumán is megjelent ez a szám.

Hark, When Gerald Ford Was King- The Washington Steps

Az új album címe It’s Not Over Til The First Lady Sings (Addig nincs vége, amíg a First Lady nem énekel) .Néhány éve ez a néhány kiváló szatirista ezt állította :”Hark, mikor Gerald Ford volt a király, minden untatott, hat százalékos volt a munkanélküliség, mennyire unalmas elnök, nem akadt semmi dolga, ezért Richard Nixonnak megbocsátott”.

Franklin D.Roosevelt Jones - Judy Garland

Egy olyan emberről szól a dal, aki a fiát az elnök után nevezte el: „Hogy lehet ő egy haver, vagy egy bot a sárban, ha Franklin D.Roosevelt Jones-nak hívják?”-énekelte Garland a Babes On Broadway-ben, ez volt a Crazy Gang’s Flanagan And Allen egyetlen sikeres száma.

Harry Truman - Chicago

A szám bekerült az amerikai Top 20-ba. A zenekar azonban hibát követett el akkor, amikor Japánban is megjelentették a lemezt, hisz nem nagyon szerették az emberek azt az elnököt, aki lebombáztatta Hiroshimát.”Szerintem ez elég hosszú időre tönkretette a karrierünket.”-mondta az együttes egyik tagja.

White House Blues - Bill Monroe

Egy bluegrass-kedvenc William McKinley-ről, a 25. amerikai elnökről.”Az a sorsod, hogy meghalj!”-énekli Monroe, és McKinley meg is tette.1901-ben megölték Buffalo-ban.

President Garfield’s Hornpipe - Norman Blake

Ahhoz képest, hogy Garfield elnököt négy havi elnökösködés után lelőtték az irodájában, Blake-n kivül még Tom McConville is írt egy dalt President Garfield’s Reel címmel. Zenei szempontból legalább kedvelt elnök volt.

Tricky Dicky - Country Joe McDonald

Country Joe, számtalan politikai himnusz szerzője, minden bizonnyal Nixon elnököt pocskondiázta, mint az USA első számú „malackódóját”.

History Repeats Itself - Buddy Starcher

A legkisértetiesebb a slágerlistás dalban az, amint Starcher hasonlóságokat hoz fel Abraham Lincoln és J.F.Kennedy közt. Lincoln titkárát Kennedy-nek, Kennedy-ét Lincoln-nak hívták. Lincoln-t 1860-ban, Kennedy-t 1960-ban választották meg.Gyilkosaik, John Wilkes Booth és Harvey Lee Oswald, 1839 illetve 1939-ben születtek. Mindkét gyilkossal végeztek, mielőtt bíróság elé álltak volna. Mindkét elnököt egy Johnson nevű elnök követte. Andrew Johnson 1808-ban, Lyndon Johnson 1908-ban született. Ahogy mondtam, halálosan kísérteties.

Az eltűntek visszatérnek avagy Kult Hősök

? & The Mysterians

A tagok: Egy mexikói imigránsokból álló kvintett, akik nevüket az 50-es évek sci-fi filmjéből vették. Vezetőjük a kérdőjel, egy igazi showman volt, akiben úgy meg volt James Brown mint Little Richard.Csak ne hívnák Rudy Martineznek.

A zene:1966-ban első az amerikai slágerlistán a 96 Tears számmal, amelyben a Vox Continental orgona és a hörgő hang játssza a legfontosabb szerepet.Millióan feldolgozták, köztük furcsa módon Aretha Franklin is.A folytatás is ugyanilyen megfogó számokból állt, de nagyobb számú eladásokra nem került sor.

Hol van most?1997-ben újra összejött az eredeti felállás.A közönség még mindig a magas-oktávos garázs rock-ra hullámozhatott.1998-ban eljutottak Európába is.Nem szabad kihagyni.

Info: www.geocities.com/SunsetStrip/Palladium/1306/qpress.htm

 

Count Five

A tagok:Egy 60-as évekbeli gimibanda San Jose-ből :Kenn Ellner (ének), Sean Byrne (ének,ritmikus gitár), Craig Atkinson (dobok), John ’Mouse’Michorski (gitár) és Roy Chaney (basszusgitár).1966-ban bekerültek a Top 10-be, az azóta klasszikussá vált garázs-punk himnusszal, a Psychotic Reaction-nel.Amerikában turnéztak a The Hollies-szal, a The Doors-szal, a Beach Boys-szal, a The Radicals-szal, a The Byrds-szel, mielőtt visszatértek volna a suliba.

A zene:Annak ellenére, hogy csak egy számuk ismert, kiadtak egy albumot is Psychotic Reaction (Double Shot) címmel, amelyet később újra kiadtak plussz számokkal.Van még egy élő album 1987-ből amelynek címe Psychotic Reaction Live (Performance).Más megnemjelent számok az 1987-es Edsel kompiláción találhatóak meg, amelynek címe (…?) Psychotic Reaction.

Hol van most?Az énekes-gitáros Sean Byrne zenélt többek közt a Public Foot The Roman nevű együttesben.

Infó: Vernon Joynson Fuzz, Acid And Flowers című könyve.

The Sleepers

A tagok:A 70-es évek San Francisco-i punk korszak úttörői.Ricky Williams eszméletlen éneke és Michael Belfer balkezes sience fiction gitározása keveredik az izmos ritmikus szekció mellett.

A zene:A The Less An Object kompiláció tartalmazza az erőteljes She’s Fun EP-t, az eredeti felállásban, beleértve az elsöprő Linda-t.A banda második felállása nem volt képes ugyanennek a sötét és sűrű élő hangzás visszaadására.Az ő művűk a The Theory/Mirror 45 és a Painless Nights LP is, valamint néhány élő darab.

Hol van most? Ricky Williams elment 1994-ben.Michael Belfer a Black Lab-ben gitározik és billentyűzik.

Tom Rapp/Pearls Before Swine

A tagok:1966-ban alakította Tom Rapp, és utána sokat változott a felállás.Többek közt felesége is tagja volt az első bandának. Egyszer így írták le „egy őrült szent, aki a szanatórium együttesét vezeti egy viharos időszakban”.

A zene: A hat PBS album repertoárja az 1967-es One Nation Underground pszichedelikus folk zenéjétől az 1968-as Balaklava kriptikus háborúellenes horror zenéjéig terjed.A többi lemez főként a mély vallási szimbolizmusokba tett kirándulások és a Nashville-i session-zenészek kemény country kiállásaira alapozódnak.

Hol van most? Rapp, most egy Wall Street-i ügyvéd, néha vállal szóló fellépéseket.A legújabb, A Journal Of The Plague Year című lemezt a Woronzow kiadó jelentette meg.

Infó: www.cybercomm.nl/-keeslely/pearls/rapptalk.html

David Ackles

A személy:Illinois államban született énekes-dalszerző.Showbiz/zenei családban nőtt fel, gyerekszínészként sok B-kategóriás filmben játszott, többek közt a Rusty, a kutya címűben, majd volt magándetektív és biztonsági őr egy WC-papír gyárban, mielőtt leszerződött az Elektra Records-nál dalszerzőként.Elegáns dalai egyéni sajátossággal bírtak, és talán ezért voltak elfogadhatatlanok a nagyközönség számára.

A zene:Négy brilliáns album, a David Ackles (1968) címűtől a Five and Dime (1973) címűig.Az American Gothic a mestermű, de a többi sincs igazán lemaradva ettől.Elvis Costello és Phil Collins is rajongói voltak.

Hol van most? 1999-ben, 62 évesen tüdőrákban hunyt el, Los Angeles melletti Tujunga-i otthonában.

Infó: www.mathie.demon.co.uk/da/

Alan ’Blind Owl’ Wilson

A személy: Massachusetts államban született zenetudós és blues rajongó instrumentalista. A híres Skip James és Son House újrafelfedezője.1965-ben megalapította a Canned Heat nevű együttest, fanatikus barátjával Bob’The Bear’Hite-tal. A környezetvédelem és a country blues megszállotjaként, Wilson érzékeny, rövidlátó és könyvmoly volt.Innen kapta a Vak Bagoly elnevezést amit utált.

A zene:Megtanította Son House-nak a blues klasszikusokat.John Lee Hooker is tisztelője volt.A Canned Heat jellegzetessége a slide gitár, harmonika és a légies ének .

Hol van most? Egy viharos lélek, a depresszió hatalmában: miután kiengedték az elmegyógyintézetből, ahol Bob Hite-tal együtt lakott, gyógyszer túladagolás okozta halál végzett vele.Hite kertjében találtak rá egy hálózsákban.Sokan megoldatlannak tartják halálát.A Canned Heat-et elkapta a boogie-láz.

Infó: www.dirtywater.com

Chocolate Watch Band

A tagok:Dave Aguilar-ének, Mark Loomis- gitár, ének, Bill Flores-basszusgitár, és Gary Andrijasevich- dobok.1966-ban fedezte fel a Standells producere, Ed Cobb.Az együttes egy kemény metálos R&B-t fejlesztett ki, kiegészítve Dave Aguilar Jagger-hangzású szemeteskuka hangjával.Kiadói és személyes viták következtében Aguilar még az 1968-as The Inner Mystique című lemez kiadása előtt ott hagyta a bandát.Az együttes 1970-ben oszlott fel.

A zene:Három album:No Way Out- 1967, amely lejátsza a Rolling Stones-ot.The Inner Mystique- 1968 és a One Step Beyond –1969.Az első két nagylemezen Aguilar énekel és több R&B feldolgozás található rajta.

Hol van most? Aguilar csillagász professzor lett.Az együttes 1996-ban újra összeállt egy Cavestomp-i koncert erejéig.

Infó:Richie Unterberger Unknown Legends Of Rock And Roll című könyve.

David Lindley

A személy:Az év minden évszakában poliészter nadrágban.A nagyon tehetséges zenei géniusz, játszott Terry Reid-nek, hegedült és gitározott Jackson Browne-nak (az ő fejhangja a Browne 1977-es Running On Empty albumának fénypontja).Amerika egyik legtitokzatosabb zenésze.

A zene:A tragikusan figyelembe nem vett Lindley 70-es és 80-as évekbeli albumai mini mesterművek, főként a Very Greasy és az El Rayo-X Live, amely minden idők egyik legjobb albuma.

Hol van most? Nemrég Madagaszkár és a norvég fjordok környékén látták, ahol a vadon hangjait és kultúráját tanulmányozta.Lindley még mindig főként élő lemezeket vesz fel:Official Bootlegs #1 (1997) és a Twango Bango Delux (1998).

Infó: www.wellwell.UK.com

Eddie Hinton

A személy:A fehér Otis Redding.Hinton gitárjátékával, dalszerzésével és keverési technikájájáva a legjobb soul albumokat kápráztatta el, amelyek valaha is kijöttek a Muscle Shoals kiadóból.Mint a legfeketébb fehér hang tulajdonosa, Hinton kiváló szóló művész is volt.Könnyen lehetett volna a következő nagy valami, ha a szerrel való visszaélése és a személyes démonok nem űzik el a kultság legtávolabbi zugaiba.

A zene:A Capricorn kiadó által kiadott Very Extremely Dangerous (1978) és a Hard Luck Guy (1999) című albumai Hinton déli country lelkének fennkölt darabjai.A Letters from Mississippi című albuma is alapvető darab- egyféle dixie-hangzású Blood On The Tracks.A tavaly kiadott Dear Y’All tartalmaz 19 kiadatlan eredeti Hinton számot és az aztán tényleg lényeges alkotás.

Hol van most? Túlsúlyosan és elzárkózottan hunyt el 1995-ben egy szívroham következtében.

Infó: www.zanerecords.com/hinton/indexb.html

Ardal Cravan

A személy: Magányos San Francisco-i folk énekes, akinek első és egyedüli albuma, Ardal Kravan címmel, 1970-ben jelenik meg.Később bújkált és több mint 10 évig nem látta senki.

A zene:Cravan Kravan egy hippi kommúnában élt San Francisco-ban, míg ki nem adott egy 9 számot tartalmazó, egyéni sajátosságú psycho-folk albumot saját kiadójánál (akkor még csak 17 éves volt).A saját magáról elnevezett album a világ egyik legnehezebben beszerezhető lemeze, mivel Cravan az összes 500 példányt ismeretleneknek ajándékozta oda.

Hol van most? Azt rebesgették, hogy Cravan 15 év után kiadja első lemezét az angliai Cat Art kiadón keresztül.Néhány lemez kering Ardal Cravan and The Third Eye Colossus címen az angol pszichedelikus DJ-k köreiben.

Infó:(nem igazán nyerő, de megér egy próbát) http://members.aol.com/somna1/Lloyd.html

’Harmonica’ Frank Floyd

A személy:Az 1908-ban, a Mississippi állambeli Toccoopola-ban született Floyd 14 évesen hagyta el otthonát, hogy az utcán és utazó varázsló showkban lépjen fel.Első felvételeit 1951-ben vette fel, amely mintha egyféle bepiázott Huck Finn zenéje lett volna, ha beszaladt volna a Sun stúdióba.Később is folytatta a felvételeket és a fellépéseket, de a primitív stílusa megakadályozta, hogy a hírnév nevű vén dög megkaparintsa magának.

A zene:Korai felvételei megtalálhatóak a The Sun Country Years (Bear Family) című lemezen.A Rock A Little Baby számos rockabilly válogatáslemezen rajta van.

Hol van most? A cukorbetegsége, majd egyik lába elvesztése 1984-ben megkövetelték áldozatát.Szelleme még állítólag ott lebeg Hasil Adkins és Tom Waits hangjában.

Infó:Colin Escott és Martin Hawkins: Good Rockin’ Tonight című könyve.

Emmit Rhodes

A személy:14 évesen kezdte el zenei karrierjét, a Hullabaloo TV saját zenekarában.A 60-as évek pszicho-pop zenekar, a The Merry Go Round,egyik tagja, szóló előadóként az ABC Dunhill-nek szerzett alulbecsült drágaköveket.

A zene:Az Emmit Rhodes című, 1970-es debütálása az ABC Dunhill-lel klasszikussá vált, amelyről sokan azt mondták, hogy minden meg van benne, ami Paul McCartney első szóló albumában nincs.Minden hangszeren ő játszott és ismeretes volt hangzásának és stílusának hasonlósága McCartney-hoz: beatles-es harmóniák, buja melódiák és a pop tisztelete a rock’n’roll-on belül.A Mirror és a Farewell To Paradise nem volt nagy hatással senkire.Első albuma megvásárolható CD-n, és a The Best Of Emmit Rhodes (Varese Sarabande) is megtalálható a boltokban.

Hol van most? Los Angeles-ben él, új demókon dolgozik és nagyritkán játszik is.Még mindig él és virul, szerencsére.

Infó: www.audities.com/audities/mag/reviews/i11/rhodes.htm

Ed Askew

A személy: A Connecticut-i szépművészeti egyetemen végzett és a pszichedelikus folk banda, a Gandalf And The Motor Picle tagja.Sajátos 10 húros pengetése akkor volt a leghatásosabb, ha szólóban játszott, és Ed sajátos kanyargós hangja és stílusa vezette az ESP kiadót, hogy kiadja a mostanság nagyon keresett Ask The Unicorn című lemezt. Egy finom, szégyenlős, egyszerű, alulbecsült dalnok.

A zene: A második, Lilt Eyes című lemezét nem adták ki, és ennek a titokzatos trubadúrnak érzelmes munkája elvészett a promóciós munka hiányában.Angliában a Fontana kiadó forgalmazta az ESP lemezeit, de soha nem jöttek rá , hogy milyen tehetség van a tarsolyukban. A német ZYX kiadó 1993-ban újra kiadta az Ask The Unicorn-ot: ezt érdemes keresni.

Hol van most? Los Angeles-ben él.Festeget, egyetemi rádiókban vendégeskedik és otthonában demókat készít az elhivatott rajongók számára.Egy balesete következtében a „kis gitárjáról” hárfára tért át.Hangja már nem törékeny annyira, de dalszerzői adottságai még mindig verhetetlenek.

Dino Valente

A személy: Titokzatos Greenwich-Village-béli énekes-dalszerző.A Quicksilver Messenger Service nevű együttes társalapítójaként, egy hajót bérelet San Francisco-ban David Crosby-val.Chris Hillman a ’Byrds’ becenevet találta ki rá, Dino csodálatos ’64-es Birdses című művének következtében.

A zene: Miután megalapította a Quicksilver-t, Valente-t letartóztatták drog birtoklásért és börtönbe zárták.Feltételes szabadlábra helyezése után, 1968-ban felvett egy elliptikus folk-jazz albumot, Dino Valente címmel, amelyet 12 húros, furcsán hangolt gitárjának mágikus hangzása jellemzett.

Hol van most? 1970-ben Valente beszállt a Quicksilverbe, de törekvése a bandával szóló munkája kárára ment.1974-ben aláírt a Warner Brothers-nál, de nem adott ki több lemezt.1994-ben hunyt el.

Infó: www.penncen.com/quicksilver/

Howard Tate

A személy: Egy sokáig hiányolt énekes Sam Cooke, Marvin Gaye és Johnnie Taylor osztályából, hihetetlen hanggal és még hihetetlenebb frizurával.

A zene: Hírneve a kései ’60-as években kezdődik és fejeződik be, mikor is Jerry Ragovay dalszerző/producerrel közösen felvesz néhány számot.Az összes gospel-soul-blues szám, többek közt az Ain’t Nobody Home, a Look At Granny Run, Run, a Get It While You Can és az I Learned It All The Hard Way is megjelent 1995-ben egy CD-n.Ez a soul zene legalapvetőbb műve.

Hol van most? Holléte ismeretlen.Remélhetőleg jól van, és élvezi 50-es éveit.

John Fahey

A személy: Őszülő akusztikus gitár varázsló, furcsán szép instrumentális számokkal, érthetetlen szöveggel, (főként teknősbékákról és szülővárosáról) valamint szürreális címekkel:Dance Of The Inhabitants Of The Invisible City Of Bladensburg.

A zene: 36 albuma a blues által befolyásolt akusztikus szemezgetéstől, egészen a karácsonyi himnuszokig és a mai musique concrete-ig terjed.(Blind Joe Death,1959; Womblife, 1997)

Hol van most? Betegségekkel küszküdve (cukorbetegség, Epstein-Barr vírus) és sikertelen házasságok után, Woodburn-ben él ,Oregon államban. Két újabb albuma valamiféle tesztet jelentett rajongói tűrőképességére.

Infó: www.john-fahey.com

Hatfield And The North

A tagok: Egy útjelző tábláról elnevezve, a Hatfield… egy progresszív-jazz excentrikusokból álló banda volt: Richard Sinclair, Dave Stewart-billentyűs és ex-Gong dobos Pip Pyle.

A zene: Két albumuk jelent meg: Hatfield And The North (1973) és The Rotters’ Club (1975).Sokszor a Canterbury-i bandákhoz sorolják,mint a Caravan vagy a Soft Machine, ám Sinclair sziporkája és Stewart valamint Phil Miller gitáros életlen játéka megnyerően más hangzást adott a bandának.Az első lemezen vendégszerepel Robert Wyatt.

Hol van most? Sinclair volt tagja a Camel-nek és a Caravan Of Dreams-nek, most azonban asztalosként dolgozik Hollandiában.Stewart játszott a National Healt-ben, és a 80-as években volt néhány slágere Colin Blunstone-nal és Barbara Gaskinnel.A többiek még mindig jazzelnek valahol.

Infó: http://musart.co.uk/welcome.htm

Plush

A személy: A chicagói Liam Hayes személyesen. Brian Wilson, Jimmy Webb és Burt Bacharach zenéjének szerelmese.Lélegzetelállító adottságai közé tartoztak fortélyos dallamai és hangszerelése.

A zene: Karcsú alkotásainak csúcspontja az 1994-es 7-inches Three Quarters Blind Eyes, amelyen szerepel még a világ legjobb B-oldala, a kisérteties Found A Little Baby.A két másik kiadványnak- a No Education című single, és a More You Becomes You című album- eléggé befejezetlen, demó szaga van, amelyekről Hayes nem ismerte el, hogy hanyagolható, eldobható darabok.Csak a hírnév maradjon!

Hol van most? Chicagóban.Nagyon ritkán fellép, teljes együttessel. A nem erőltetett csillogás emlékeztet arra, hogy a géniusza még eléggé érintetlen. Ami a jövőt illet, már az 4 évbe tellett,hogy eldöntse, hogy egyáltalán lesz új album.

Infó: www.dragcity.com/bands/plush.html

Larry Davis

A személy:Arkansas-i bluesman, akire mindenki úgy emlékszik, mint a Texas Flood szerzője, amely Stevie Ray Vaughan nagy sikere volt.

A zene:Nagyszerű énekes első naptól kezdve, stílusos gitáros.Davis 1958-ban vette fel a Texas Flood végleges változatát, de azóta is hanyagolták dalainak felvételét.Megtalálható a Funny Stuff című lemeze, amelyet a Rooster kiadó adott ki 1982-ben.Utolsó albuma, a Sooner Or Later egy vitathatatlan klasszikus.

Hol van most? 1994-ben, 54 évesen hunyt el rákban.

Les Wilson

A személy: Miután elnökjelöltként 1976-ban programjába belefoglalta a drog és a prostitució legalizálását, (amelyet adóztatni kellene, és az innen bejövő összeget iskola alapítványoknak felajánlani), Les áttárt a zenére.Mikor átadott egy felvételt Todd Chatalas audio technikusnak Portlandben, az ezt mondta: „10 másodperc kellett ahhoz, hogy először azt mondjam ’Ez szőrnyű!’ majd ,hogy utána azt, hogy ’Várjunk csak, ez nagyszerű’!.”

A zene: Les 1995-ös Take Me Home című lemeze nyolc country klasszikus feldolgozásból áll.Az eredmény hátborzongató.”Hangja hallatára, a zenehallgató bujócskázik az eredeti dallammal”-mondta egy kritikus. Egészében, a Take Me Home egy amerikai klasszikus- igazi country muzsika és igazi fájdalom.

Hol van most? Egy törött csigolya okozta betegség, és egy fertőzés okozta lábujj elvesztés.

Mellow Candle

A tagok: Clodagh Simonds és Alison O’Donnel által alapított ír folk-rock együttes.Eredetileg egy pszichedelikus pop-trió, kiadtak egy kislemezt Feeling High/Tea With The Sun címmel 1968-ban, mielőtt 1970-ben újra alakultak a következő felállásban: O’Donnel-ének, Simonds-billentyű,ének, David Williams- gitár,ének, Frank Boylan-basszusgitár és William Murray-dobok.1973-ban oszlottak fel Londonban.

A zene:Éteri folk rock Pentangle formában.1972-es Swaddling Songs majdnem egy példányban sem kelt el, majd a 90-es évek elején a gyűjtők újra felfedezték, egy jobb minőségű példányért olykor 350 Fontot is kínálva.1994-ben újra kiadta a See For Miles.1996-ban megjelent még egy kiadatlan számokat tartalmazó kollekció The Virgin Prophet címen.

Hol van most? O’Donnell Dél-Afrikába ment David Williams-szel és megalapítottak egy Flibbertigibbet nevű együttest.Williams dolgozott a Dél-Afrikai TV Társaságban, mint a zenei főnök.Most egy Shanty nevű együttes tagja.Clodagh Simonds Mike Oldfield-del és Carter Burwell-lel zenélt, most West Cork-ban él.William Murray Sandy Denny-vel és a Richard And Linda Thompson’s Sour Grapes nevű zenekarban is játszott.Áttelepült USA-ba, ahol a Playboy fényképészeként dolgozott.1998 szeptemberébne hunyt el Dublin-ban.

The Television Personalities

A tagok: A TVP Chelsea-ben kezdett, mikor a Daniel Treacy frontember összeállt Ed Ball-lel ,hogy érzelemes és egyben a 60-as évek egyvelegét keverje a do-it-yourself punk etikájával.A banda 19 éves és 10 albumos karierrje során, sok ember fordult meg az együttesben:Joe Foster, Mark Flunder és az ex-Swell Maps basszerja Jowe Head- az egyedüli állandó tag Treacy mellett, akit sokak Pete Townshend-hez hasonlítanak.

A zene: A saját kiadású 14th Floor, egy fantasztikus D.I.Y. punk szelet volt, miután a Where’s Bill Grundy Now? című nagylemezen szerepel a híres Part Time Punks, amely a londoni punk szcéna szatírája.Jelenleg Dan Treacy saját kiadót működtet.

Hol van most? Dan Treacy eltűnt, miután kiadta az I Was A Mod Before You Was A Mod című albumot, és a remélhetőleg nem előrelátó Now That I’m A Junkie (Most, hogy egy junkie vagyok) kislemezt 1996-ban.

Os Mutantes

A tagok: Brazília legelőkelőbb pszichedelikus zenekara- Rita Lee és a Baptista testvérek Sergio és Arnaldo vezérletével.

A zene: Lemezeik úgy szólnak, mintha a Beatles és Burt Bacharach jammelne a The Stooges-szel.Három nagy lemezük alapvető pszichedelikus mű.David Byrne nemrég kiadott egy kompilációt a Luaka Bop kiadónak, amelynek Everything Is Possible!címet adta.Figyelemre méltó még Arnaldo Baptista 1973-as Loki című lemeze, amely Skip Spence Oar című lemezének tropikáliás megfelelője.

Hol vannak most? Arnaldo szóló zenészként folytatta, majd állítólag öngyilkosságot követett el, azonban egy Sao Paulo-i ruhaboltot vezet.Rita Lee nagy karriert futott be a brazil pop zenében.

Infó: www.furious.com/perfect/osmutantes.html

Kaleidoscope (US)

A tagok: 1966-ban alakult.David Linley, Chris Darrow és a török születésű Soloman ’Saul’Feldthouse énekes voltak az akkori tagok.Mindent játszottak a Byrds-es pop-tól a pszichedelikus zenén keresztül az R&B, a country, az indiai raga és a régi jazz-en keresztül egésyen a blues standardokig.Feldthouse minden stílusban tudott énekelni.

A zene:1967 és 1970 között négy albumot adtak ki a CBS-nél.Az első album, Side Trips, country és jazz befolyású pop klasszikus volt.Az A Beacon From Mars méginkább.Az 1969-es Incredible Kaleidoscope-ot is érdemes meghallgatni.

Hol vannak most? A banda megpróbált újra összeállni 1976-ban, kevés sikerrel, majd 1990-ben is a Greeting From Kartoonistan című lemezzel, azonban az sem volt elég.Lindley karierrje tovább bűvöl mindenkit, Feldthouse pedig elismert new age zenésszé vált.

Infó: www.vcn.bc.ca/sig/htmlsig/psychome.htm

Minutemen

A tagok: Eklektikus San Pedro-i punk úttörők, a 80-as évek elejei jazz, punk, költészet és politika elvont keveredésével.Nemgyakori start-stop ritmussal Mike Watt basszusgitárostól, George Hurley dobossal és D.Boon gitárossal.

A zene: Az 1984-es ambíciózus Double Nickle On The Dime gyors sikert hozott Watt agyas lelkesedéséből és Boon halandzsájából fakadóan.1985-ben úgy tűnt, hogy a banda új vizekre evez, azonban Boon meghalt egy koncert utáni autóbalesetben.

Hol vannak most? Watt és Hurley a fIREHOSE-ban zenéltek, amíg az 1994-ben fel nem oszlott.Watt most a J.Mascis And The Fog-gal játszik.

Infó:Mike Watt oldala: http://hootpage.com/

Rhinoceros

A tagok: Az Elektra Records project-szuperbandája, a Buffalo Springfield, az Iron Butterfly, a Mothers Of Invention, a The Electric Flag és Toronto elsőszámú R&B előadója, Jon And Lee And The Checkmates tagjainak egyvelege.

A zene: Egy nagyon eredeti R&B, funk és soul keverék.Az 1968-ban induló banda élő lemezeit nem szabad kihagyni.Ők zenéltek David Ackles első lemezén.

Hol vannak most? Michael Fonfara billentyűs Lou Reed bandájában volt a kései 70-es években.John Finlay és Alan Gerber énekesek még mindig aktívak, Duke Edwards dobos a Louis Armstrong Foundation vezetője.

Infó: www.secondwave.co.uk/rhinoceros

Royal Trux

A tagok: Az egykori junkie pár Jennifer Herrema és Neil Hagerty, nagy hajú,panda szemű, sovány mint a piszkavas (Jennifer), hosszú haj, komor arc és sovány mint a piszkavas (Neil)

A zene: Nyers hard rock, kis költségvetésű pszichedelia, csavaros popzene, avantgárd punk és nagyon furcsa akusztikus balladák.A korai dolgok egy kicsit nehezek, de az 1993-as Cats And Dogs-ot megéri meghallgatni.Ki más tudná jobban játszani Dire Straits Money For Nothing-ját ennyire nyersen és jól?

Hol vannak most? A Domino Records-nál.Az 1999-es Veterans Of Disorder egyik legjobb lemezük, selymes és eklektikus egyben.Amúgy ugyanúgy hanyagolva vannak mint régen.

Infó: www.royaltrux.com

The Sound

A tagok: 80-as évekbeli poszt-punk banda, az egykori Outsiders frontember Adrian Borland számai és erőteljes hangjára építve.

A zene: Ütős rockzene, amely megérdemelte, hogy a Bunnymen és a U2 mellett létezzenek.Számos lemez ellenére, az áttörés nem igazán jött be.Borland számai, romantikus érzelmek sötét környezetben, az élet vivódásaira utaltak és valószínüleg nem voltak emészthetőek a nagyobb közönség számára. Az 1984-es élő koncert, a Shock Of Daylight a banda talán legjobb portréja.

Hol vannak most? A 80-as évek végére eltűntek, miután Borland szóló karierrbe kezdett, majd 1999 áprilisában öngyilkos lett.

Infó: Adrian Borland honlapja : www.brittleheaven.com

Radio Birdman

Ausztrál punk rock legendák.1974-ben alapította Deniz Tek-gitár, Rob Younger-ének, Chris Masuak- gitár, Ron Keeley-dobok és Pip Hoyle-billentyű.A Radios Appear és a Living Eyes nagylemezek, a detroiti garázs-punk és a Stones-os és Blue Öyster Club-os grooveok keveréke.Miután harcipilóta lett az amerikai tengerészetnél, Tek megalapította a Deniz Tek Group-ot.96 és 97-ben a Radio Birdman újra összeállt két ausztráliai turné erejéig.1998-ban megjelent egy élő nagylemez, Ritualism címmel.

Infó: www.divinerites.com/dr_birdm.htm

Hound Dog Taylor

Egy chicagói együttes, amelyet a rajongók és a többi blues zenész is szeretett, Theodore Roosevelt ‘Hound Dog’ Taylor, a House Rockers kiséretében nyers blues-t játszott Chicago Déli és Nyugati oldalain, akinek hangos stílusát a non-stop energia, a humor és a szakadtság jellemzte.Zenéje vágott, mint forró kés a vajban, és egészen 30 évig vágott.Taylor 1916-ban született a mississippi-i Greenville-ben, azonban első lemezét 55 évesen 1971-ben adta ki.1975-ben elhunyt, de maga után hagyott számtalan albumot az Alligator Records-nál.A zenekara úgy játszott, mintha patkány mérget és dinamitot ettek volna.Hound Dog-ot 1984-ben bevették a Blues Foundation Hírességek Csarnokába.

Infó: www.alligator.com

Mudhoney

A seattle-i grunge istenek, Mark Arm-ének, gitár ,és Steve Turner-gitár ,a Green River-ben játszottak, míg a basszer Matt Lukin a The Melvins tagja volt.Dan Peters-szel együtt megalakították a Mudhoney-t és garázs-hardcore-t kezdtek játszani.Lemezük a SuperFuzzBigMuff úgy szól, mint a Stooges, a Blue Cheer, a Black Flag és egy kis blues keverve.Lukin 99-ben otthagyta a bandát, de Arm és Turner idén kiad egy új Monkeywrench nagylemezt.Egy 2 CD-s “best of” is várható.

Infó: www.ocf.berkeley.edu/~ptn/mudhoney/

Judy Henske

A beatnikek Királynőjeként,Henske egy San Diego-i kávéházban kezdett,ahol bluest és gyilkos balladákat énekelt lángszóró hangjával és vad humorával.Woody Allen-nel, Lenny Bruce-szal és Herbie Hancock-kal lépett fel New York-i klubokban.1963-ban aláírt az Elektra Records-nál, “Felejtsd el a vékony kristály poharak széttörését, Judy egy szélvédőt szét tudott törni a hangjával”-mondta a kiadó főnöke, Jac Holzman.Négy albumot vett fel, saját számait mixelve Billie Holliday, Fred Neil és mások számaival.Az akkori férjével, Jerry Yester-rel készített egy pszichedelikus klasszikust, a Farewell Aldebaran-t, mielőtt visszavonult otthonába, ahol dalokat írt.Ma Pasadena-ban él, és nagyritkán fellép mostani férjével, Craig Doerge-dzsel.Egy elképesztő új albumot adott ki tavaly, amelyet a következő címen meg lehet rendelni: Fair Star Music, PO Box 326, Plaza Station, Pasadena, CA91102, USA.

Infó: www.judyhenske.com

Terry Dene

A személy: Egy őrült gyerek, az 50-es évek brit zenei élet része.Dene a 21’s kávézóban kezdett el játszani (a Soho-ban - itt játszott Tommy Steele, Hank Marvin, Jet Harris és Bruce Welch).Nagyobb slágerei a Marty Wilde A White Sport Coat és Sal Mineo Start Movin’ című számainak feldolgozásai voltak.A brit Elvis bevonult a hadseregbe, ahonnan két hónap múlva pszichológiai okokból elbocsátották.Terry ezután beállt Larry Parnes bandájába, akik a Beatles előzenekarjaként zenéltek 1960-ban a liverpooli Top Ten Club-ban.Ezután beállt az Üdvhadseregbe, és három vallási lemez után Svédországba költözött.1974-ben megpróbálta a comeback-et az I Thought Terry Dene Was Dead (Azt hittem Terry Dene halott) című lemezével, de ez sem segített.Nik Cohn szerint ez azért volt, mert mindig balhézott.

A zene: Három kisebb sikerű kislemez 1957-ben és 58-ban: A White Sport Coat, Start Movin’ és a Stairway Of Love (mind feldolgozás), valamint az I Thought Terry Dene Was Dead.De nem csak a zene számít, hanem a durranás és ami vele jön.

Hol van most? A Rollercoaster Records újra felkarolta, újraalakította a DeneAces-t, amely korai Elvis feldolgozásokat és más 50-es évekbeli klasszikusokat játszik turnéra készen.

Wild Man Fischer

Egy utcai beatnik és paranoiás skizofréniában szenvedő ember, akit Frank Zappa a Sunset Strip-en fedezett fel, miközben dalait ruhákért árulta, és szerződést ajánlott neki a Bizarre kiadónál.A szórakoztató, szomorú és elborzasztó dupla nagylemez, az An Evening With Wild Man Fischer (1968) mostanra már gyűjtő darab lett.A Rhino készített egy internetes kompilációt The Fischer King címmel, három nagylemez és kiadatlan darabok találhatóak meg rajta, mint például a tavalyi Rosemary Clooney-val előadott duett. Ma remeteként él Hollywood-ban.

Infó: www.wildmanfischer.com

2001. március 24.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster