DOG EAT DOG

Feltalálták a rock-rap zenét!

Dog Eat Dog
Amikor a jelenlegi hip-hop rock sztárcsapat, a Limp Bizkit, még csak a képzeletben létezett, akkor kúsztak elő New York csatornáiból azok a srácok, akik elsőként mutatták be a világnak a hibrid rock-rap zenét. Az említett banda a Dog Eat Dog volt.

Az életvitelük fő elemeit a sör, a bulizás és a zene képezte. Azt hiszem, hogy jogosan nevezhetjük ezt a csapatot a rap-rock jelenség úttörőinek. Az együttes akkor alakult meg, amikor Dave Neaborn gitáros és Sean Kilkenny basszista kiléptek előző zenekarukból, a Mucky Pup-ból, és beszervezték John Connor énekest és Dave Maltby dobost (őt azóta már Brandon Finley-re cserélték).

A debütáló számukat, a ’Warrant’-ot az angol kritikusok a földbe döngölték, ám a helyzet megváltozott, amikor a kutya társulat új klipje, a ’No Fronts’ (amely az első albumon, az ’All Boro Kingsen’, található) óriási sikernek örvendett az MTV-n.

A 10.000 dolláros videoklip a legjobbak közé emelte a New York-i fiúkat, sőt a szám remix változata is bekerült a UK Top 10-be.

Dog Eat Dog
John Connor így emlékszik vissza: "Furcsa volt. Nem vártunk sikert az első albumtól, mégis nagyon izgalmasan alakultak a dolgok, főleg azért, mert mi csak buliból álltunk össze. Sose okozott gondot, hogy elénekeljem a ’No Fronts’-ot, mivel szerintem ez egy nagyon őszinte szám, amely segített abban, hogy a világ megismerje a nevünket.”

A csapat azzal büszkélkedik, hogy sok a móka és a vidámság a koncerteken is. Nagyon szeretnek görkorizni és snowboardozni, ennek a két sportnak az összeolvasztása az elhíresült ’szörfdeszka epizóddal’ végződött, amit a Dynamo Fesztiválon mutattak be még 1994-ben. Akkor és ott, 100 000 rajongó szeme láttára, Connor elővett egy óriási szörfdeszkát, majd lemászott a színpadról, és szó szerint elkezdett szörfözni a tömeg tetején!

"Láttam egyszer egy bandát, ahol az énekes rátett egy snowboardot a tömeg tetejére, majd rámászott, és szörfözött egyet. Hihetetlen volt.” - magyarázza - "Nagyon félelmetes volt, mert az emberek úgy estek össze a deszka alatt, mint a dominó. De amikor befejeztem a rajongók szinte őrjöngtek. Szerintem nagyon egyedi volt, nagyon sok újság címlapjára is felkerültem e miatt. Azt hiszem az emberek sokáig fognak még erre az esetre emlékezni!”

Ettől függetlenül a fiúkra óriási nyomás nehezedett, a következő album elkészítésekor. John maga is elismeri, hogy az elkészült új album, a ’Play Games’, nem tudott megfelelni az elvárásoknak. Annak ellenére, hogy az ’Isms’ című szám majdnem sikeres volt, az egész albumról elmondható, hogy túlságosan ellentmondásosra sikeredett. Még az olyan vendégszereplők, mint Rainbow, vagy a Black Sabbath énekese Ronnie James Dio (a ’Games’ című számban) sem tudtak lendíteni a dolgon.

Dog Eat Dog
"Először nevetséges volt az egész.” - nevet a frontember - "Szeretjük a klasszikus metált, amit a Sabbath, a Priest vagy a Maiden játszik. Én írtam néhány számot és azt gondoltam, hogy megkérhetnénk Dio-t, hogy énekelje el. Kapcsolatba léptünk vele ő pedig azt mondta, ’Igazából sosem hallottam még rólatok, de küldjetek egy demót és majd meggondolom.’ Meghallgatta és beleegyezett. Csodálatos volt, csak jó dolgokat tudok mondani róla. Nagyon klassz élmény volt.”

Annak ellenére, hogy a Dog Eat Dog visszanyerte a régi formáját, a harmadik albumot, az ’Amped’ meglehetősen semmibe vették a kritikusok és a rajongók is. A bandát ezek után ejtette a Roadrunner kiadó, de azt mondják, hogy már több nagyobb céggel is tárgyalnak.

Connor optimista a jövővel kapcsolatban. Igaz, bevallása szerint ő sem tudott semmit arról, a Roadrunner által összeállított és nem rég kiadott egy ’Best of’ lemezt. Évek múltak el, de a Dog Eat Dog még mindig ugyan olyan fontos, mint egykor volt, még akkor is ha az olyan bandák, mint a Limp Bizkit vagy a Kid Rock beárnyékolják.

"Őszintén megvallom, nem kesergek azon, hogy mi minden történhetett volna velünk, vagy hogy más bandák mit csinálnak.” - szögezi le - " Igazából örülök, hogy a Limp Bizkitnek ilyen sikere van azzal a stílussal, amit mi találtunk ki. Mindenki számára van hely.”

"Ami a jövőt illeti, hát az szebb, mint valaha. A legutóbbi albumunk (’Amped’) volt a legjobb munkánk. Sajnos elkerülte a közönség figyelmét, de ha fel akartunk volna bomlani, akkor ezt akkor tettük volna meg. Mostanra már mindannyian túltettük magunkat a csalódáson.”

"Most valahogy tetszik is, hogy az emberek leírtak minket, így könnyebb lesz meglepni őket. Akkor lehet őket a legjobban sokkolni, amikor nem túl magasak az elvárások. Tudom, hogy amikor majd kijön az új számunk, akkor nagyon sok ember azt fogja gondolni, hogy ez egy vadonatúj banda. Mára már nagyon sok csapatnak megadatott az a lehetőség és siker, amit mi is valamikor átéltünk, és az hogy mi még egyszer megpróbálkozhatunk, hát az csodálatos érzés.”

Dog Eat Dog

Használati útmutató

Zenei stílus dióhéjban: Bulizós punk rock egy kis funk-kal, hip-hop-pal, rövidnadrággal és szaxofonnal fűszerezve.

Melegen ajánljuk: ’In The Dog House…’ (2000) és az ’All Boro Kings’ (1994) albumokat.

Utolsó fellépésük Angliában: 1999. novemberében együtt turnéztak az ’A’-val. Nem mintha bárki is észrevette volna őket. Sajnos.

Ha találkozol a Dog Eat Dog tagjaival, a következőt mond: "Milyen érzés, hogy a Limp Bizkit kisajátította a ti stílusotokat, és sokkal sikeresebbek mint ti?”

A következőt ne mond: "Nagyon tetszik a ’No Fronts’ dalotok. Mikor adjátok már ki a következő dalt?”

Sose keverd őket össze: a Snoop Doggy Dogg-gal és a Crufts-al.

2001. február 1.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster