A rocktörténet cikis koncertpillanatai

Az élet olyan mint egy nagy buli, baby - tele van groteszk, tragikus elemekkel,amelyet képtelenség teljes egészében kontrollálni.GG Allin szarás-show-jától Keith Moon szundításáig mindenről szó lesz most, miközben visszatekintünk azokra a koncertpillanatokra,mikor valami nem úgy ment, ahogy kellett volna.

 Morrissey és a bőrfejűek

A Madness sosem palástolta kapcsolatát a skinheadekkel,és amikor 1992-ben újra összeálltak koncertezni a londoni Finsbury Park-ban ,egy nagy csoport náci bőrfejű sietett London északi részébe.

Az öregedő őrült fiúk előzenekara Morrisey volt.Annak ellenére ,hogy Morrissey ugyanúgy rajongott a fekete pop kultúráért, mint a kvázi-homoerotikus skinhead kultúráért,ő és a jelenlévő bőrfejűek nem igazán jöttek ki egymással. Utóbbiak ezért elkezdték dobálni őt pénzérmékkel és üvegekkel, s ez a tevékenység a Glamorous Glue előadása közben hágott a tetőfokára,mikoris az énekes egy hatalmas Union Jack zászlót terített magára.Ez a húzás valóságos érmeesőt váltott ki a nézőkből,és az egyik érme úgy eltalálta az énekest ,hogy el kellett hagyja a színpadot.

Szegény fiú ráadásul a baloldaltól is kapott egy sor fülest a megmagyarázhatatlan gesztusért.Hát vannak emberek ,akiknek nincs irónia érzékük.És vannak emberek, akiknek abszolút nincs érzékük.

Pink Floyd az Earl's Court-ban

1994 október.Az első koncerten hét év után,senki sem várt semmi rosszat Gilmour-tól és társaitól.A Dark Side Of The Moon óta művészeti kómában lévő banda közönsége éppen szundítani kezdett ,mikor a nézőtér egyik része leszakadt és 1000 ember seggel érkezett az Earl's Court mélységeibe.

A másik oldalon lévő rajongó tábor hallotta a zajt és azt gondolták ,hogy ez is csak a műsorhoz tartozó hang-effekt.Szerencsére az együttes leállt és világossá vált ,hogy szószerint elvesztették hallgatóinak egy részét.Valami csoda folytán ,senki sem halt meg ,igaz nyolc embert kórházba szállítottak.E kis kaland után az együttes folytatta a 14-estés koncertsorozatát.

Einstürzende Neubauten feltalálja a Drill'n'Bass-t

 A korai 80-as években az Einstürzende Neubauten volt a poszt-punk "fém-ütögető" korszak fő megtestesítője.A legkirívóbb koncertjüket a londoni ICA-ben adták ,amelynek címe Concerto For Voice And Machinery ( Hangverseny és Gépzene ) volt .A műsoron szereplő hangszerek között szerepeltek mixerek ,elektromos fűrészek és fúrók.

Az ICA-ben adtak már unalmas koncerteket ,de még egy sem fúrta át magát annyira a színpadon mint a Neubauten aznap este.Az ICA rendezői leállították a koncertet ,azonban kb.30 megszállott nem akarta elhagyni a helyszínt.

Az együttes bejelentette ,hogy fúrnak egy nagy alagútat a színpadon át az út alá egészen a Buckingham Palotáig amely az utca másik végén helyezkedik el.Sikerült is néhány centit haladniuk ,mielőtt egy megerősített falba ütköztek.

1987-ben a Neubauten egy újabb falba ütközött.Az együttes menedzsere ,Stevo ,gondolta, hogy jó móka lenne ha a 70-es évek popsztárjait ,a Showaddywaddy-t hívnák meg előzenekarnak a Kilburn-i koncertre.Igaz a puska visszafele sült el.A Showaddywaddy tudta ,hogy megszívatták őket és egy olyan rock'n'roll koncertet nyomott le ,hogy simán letörölte a Neubauten elviselhetetlen színjátékát.

A Happy Mondays Hamburg-ban

 A Hamburg-Happy Mondays párosítás mindig jó szórakozást ígért ,de egy félreértés folytán minden rosszul sült el egy alkalommal.

A Happymobil-lal Hamburg felé tartva ,véletlenül ugyanazon a napon játszottak mikor a hamburgi diákok egy nagyméretű tüntetést szerveztek.A Mondays tagjai hirtelen egy nagyszámú rendőr kordonnal találták magukat szemben ,amelyet a tüntetés végett rendeltek ki a helyszínre.Megijedve a rendőri jelenléttől és feltételezve ,hogy miattuk jelentek meg a rend őrei ,a banda tagjai gyorsan a végére jártak az autóban található mindenféle kábító hatású anyagnak.

Jöhetett a koncert ,és a zenészek úgy érezték magukat ,mintha felnyitották volna koponyájukat és agyuk helyett valami ragasztót öntöttek volna fejükbe.Gépiesen lejátszották a műsort ,de a végére annyira magukba zuhantak ,hogy szószerint le kellett őket vezetni a színpadról mivel nem tudták merre van a kijárat.A koncert rendezői egyenként vitték le őket .

Lejárt az idő!A Fugees nyit a Lush-nak

 A kritikusok még mindig csodálkoznak ,hogy az igéretes Lush-nak miért nem sikerült betörni az amerikai zenei piacra.Talán a következő történet megmagyarázza ezt.A korai 90-es években felléptek a KROQ fesztiválon ,amelynek helyszíne a londoni Palladium-hoz hasonló forgó színpad volt.Az ötlet az volt ,hogy mindenik együttes végig játssza rövid műsorát ,majd a színpad fordul egyet és máris ott terem a következő előadó zenélésre készen.A Lush előtt a Fugees játszott ,és hát a kereskedelmi csúcspontján lévő banda egy kicsit túl ment a megadott időn.Épp a Killing Me Softly közepénél tartottak ,mikor az egyik rendező ránézett az órájára és automatikusan el kezdte forgatni a színpadot.Eltűnt a Fugees ,megjelent a Lush . a néző nem kis elégedetlenségére ,akik Mikit és társait egy óriási füttykoncerttel "üdvözölték."

Woodstock 94':három percnyi béke és szar zene

 Ez a próbálkozás a 69-es fesztivál felélesztésére talán a minden idők legszánalmasabbja volt.Amit sikerült rekonstruálni az csupán a sár lett.A rendezés rossz és represszív volt ,a fesztivál látogatóinak tokeneket kellett vásárolni ,amit később nem fogadtak el a rendezők.A biztonságiak vasárnapra virradóra eltűntek a helyszínről ,mintegy 130 000 embert hagyva mögöttük.Hivatalosan két halottat közöltek, habár a mentők állítják ,hogy még egynéhányan halálra fagytak az éjszakai esőzések alatt.A 98-as Glastonbury fesztivál ehhez képest egy oázis volt a Szaharában.

A Shamen leszerepel az Arsenal pályáján

 1991/1992 telén a Shamen kereskedelmi sikerének örvendett és az Arsenal FC-nek éppen gyenge szezonja volt.A szurkolók egyre türelmetlenebbek voltak.Otthoni pályán a Manchester City ellen, amelyet a Sky is közvetített ,alig tudták tartani magukat 45 percen keresztül.És a félidőben a Sky úgy döntött ,hogy megajándékozza a Highbury-be látogatókat egy kis ínyencséggel.Megjelent a Shamen a pálya közepén felállított színpadon és előadták az Ebenezer Goode című slágerüket.

A fogadtatás amiben részesültek hasonló volt ahhoz ,amit a román diktátor Nicolae Ceausescu kapott utolsó nyílvános felszólalásán.Füttykoncert és röpködő tárgyak közepette Mr C újjmutogatása eléggé provokációnak tűnt.

Később láttak egy helikoptert felemelkedni a stadionból ,később azonban elfogták az együttest ,a Haragos Népbíróság elé állították és kivégezték.

Hell's Bells: A Rolling Stones Altamont-ban

 1969 decembere volt és a 60-as évek nemsokára minden értelemben véget érnek.Hogy megünnepeljék ezt a pillanatot és hogy befejezzék amerikai turnéjukat ,a Stones úgy gondolta ,hogy jó ötlet lenne szabadtéri koncertet adni California északi részén.Ami még ennél is jobb ötlet volt ,úgy gondolták ,hogy a Hell's Angels-t bízzák meg a biztonsági feladatokkal.És ami a legjobb ötlet volt :ezeket a békeszerető embereket sörben fizették ki ,csak azért ,hogy még békésebbek legyenek.

Altamont-ban azonban nem igazán ment minden jól.Természetesen valami rossz lélek alkoholt csempészett az angyalok sörébe.Az egész napot a közönség verésével töltötték ,és mikor a Jefferson Airplane Marty Balin-ja felszólalt ez ellen ,belőle is kiverték a szart.

A Stones koncert közben azonban ,a fesztivál és a hippy álom elérte beteljesülését ,mikor a Hell's Angels néhány tagja halálra szúrkált egy Meredith Hunter nevű fekete bőrű fiatalembert ,aki azt a bűnt követte el ,hogy egy fehér lány társaságában volt.

Egy sötét nap, gondolná mindenki.Mick Jagger azonban ,a történtekre emlékezve ezt mondta:"Sok ember jól érezte magát Altamont-ban.Mindenki azt mondja ,hogy jó volt.Szerintem a két ember aki nem érezte akkor jól magát az én voltam és a pasi akit megöltek".

A The Fall egymást veri New York-ban

 1998 áprilisa és a The Fall karrierjük végén vannak ,ahol már 1978 óta.A banda adott néhány koncertet New York-ban.A Brownies Club-ban adott koncert alatt Mark E.Smith énekes szóba elegyedett barátnőjével ,a billentyűs Julia Nagle-lel.Miután egy kicsit elforrósodott a hangulat ,a dobos Karl Burns kilépett a dobok mögül és elkezdte verni a részeg Smith-t a koncert kellős közepén.

A show folytatódott a koncert után is ,mikor Smith meztelenül futkározott a szállodában.Kihívták a rendőrséget is mivel állítólag kiütötte a barátnőjét.Smith-t később hat hónap felügyeletre ítélték ,habár már másnap reggel úgy tűnt ,hogy nem emlékszik semmire.

GG Allin.

 GG Allin vitathatatlanul a rock történet legundorítóbb figurája.A 90-es évek grunge korszakának alján volt megtalálható Őelőkelősége.Show-jának fő része volt ,a színpadra üríteni ,majd saját maga és a közönség néhány tagja is -jelentkezők is éppen- megmártózott a székletben.Voltak groupiek is akik osztoztak örömében ,akiknek megvágták késsel a bőrüket majd forró viaszt csöpögtettek a sebre ,mindezt a Szent Művészetért.

Legutolsó fellépésén is meztelen volt a segge ,üvöltött a közönségre ,majd elmenekült az őt üldöző rendőrök elől.Másnap reggel holtan találták ,heroin túladagolás végzett vele.Elég jó kis show-t levágott.

A Black Sabbath a Stonehenge-t viszi turnéra

 A Sabbath körüli legendák főként Ozzy Osbourne énekes idején születtek ,-a leharapott fejű denevér ,a törpe akasztás minden este stb.

Az Ozzy nélküli Sabbath-nak is meg voltak azonban a pillanatai.

1983-ban ,mikor még Ian Gillan volt az énekes ,az együttes azon gondolkodott ,hogy mit használjanak háttérként.Geezer Butler azzal az ötlettel állt elő ,hogy egy életnagyságú Stonehenge biztos jó lenne.És a kellékesek munkához láttak.Baj csak akkor volt ,mikor egy kanadai koncert előtt ,a kő utánzatok nem fértek be a terem ajtaján.Még úgy is ,hogy a csapat levágott az ajtókból egy egy darabot ,úgy is csak kettő fért be ,mindkettő a földön fekve ,veszítve igy igazi nagyságából.

Nem mintha amugy is látható lett volna az egész ,mivel egy rosszul működő füst gép annyira beködösítette a termet ,hogy Ian Gillan majdnem megfulladt ,és az ördögi gyereknek öltözött törpés számból sem lehetett látni semmit.Nem ez volt a metál zene legjobb pillanata ,az biztos.

A Reading fesztivál

 A Reading fesztivál nyújtott már egy néhány babyloni pillanatot az utóbbi években:ki feledhetné Courtney Love egyszemélyes rohamát a Sebodah koncertjén 1994-ben ,vagy a Stone Roses-es Ian Brown gumi-kacsa mutatványát az 1996-os visszatérésen? Vagy mikor 1995-ben 60 000 ember megpróbált bezsúfolódni egy akkora sátorba ,ami a kiskertben sem fért volna el ,mindezt csak azért ,hogy láthassák a Foo Fighterst.

És természetesen ott volt a Manic Street Preachers is.1992-ben úgy próbálták felhergelni a közönséget ,hogy Nicky Wire azt mondta ,hogy szar mindenki a nézőtéren ,miközben egy rózsaszín boát tartott a kezében.A végső poén az volt ,hogy megpróbálta be dobni a basszusgitárt a közönségbe ,az viszont csak egy biztonsági emberig ért el ,akinek el is törte a karját.A Manics-esek gyorsan eltűntek ,mivel a sértett néhány kollégája azzal fenyegette ,hogy visszaadják a kölcsönkenyeret.

Jim Morrison bemutatja.

 Egyik legsajnálatosabb és leggyerekesebb sztori a 60-as évekből.1969-ben egy bebaszott Jim Morrison késve érkezett egy Miami-i koncertre.Miután kért még egy kis sört a közönségtől ,monológba kezdett a szabad szerelemről ,majd egy amolyan demonstráció képpen benyúlt bőrnadrágjába és úgy tett mintha elővenne onnan valamit.

Hogy a kis Jim előbukkant-e vagy sem ,nem lehet tudni.Az biztos ,hogy letartóztatták tisztességtelen viselkedésért ,amiért aztán a miamii média és az egész város tüntetett ,hogy zárják be.Szerencsére az emberi józanság megelőzte ezt és gyorsan elengedték.

Keith Moon szundít

 1973 ,és a The Who amerikai sikerük csúcsán vannak ,egyik teltház után a másik.

Sajnos dobosuk ,Keith Moon úgy döntött ,hogy inkább egyedül röpül a magasba és a színpadon eléggé kiszámíthatatlanná vált.

Egy bizonyos bulin riasztották a szervezőket ,hogy Moon dobolásának gyorsasága egyre változóbb ,és hogy az feje egyre-másra előre esik.Egy orvost küldtek fel ,aki megérintette Moon vállát ,ami feldobta egy kicsit a dobost ,azonban egy perc dobolás után ő ismét lefele kezdett bólogatni.A koncertet abbahagyták ,mivel Moon-t le kellett vinni.Egy 19 éves néző ugyan folytatta a dobolást ,de három szám után őt is levitték kimerültség miatt.Moon azt mondta ,hogy a repülő út miatt volt rosszul ,de mint később kiderült lónyugtatókat szedett be a koncert előtt.

Oasis

 Mihelyt elindultak turnéra ,elkezdődött a mánia ,a versengés és nagy tételekben vásárolták fel a jegyeket már előre a cirkuszba.Hogy az első európai utjuk során ,amelyen megbántották az alkalmazottakat ,akik azzal fenyegetőztek ,hogy megverik őket ,vagy a piás Liam gyakori kimaradásai és kirohanásai ,mint például tavaly Tokyo-ban ,mikor elment a hangja ,mennyire vitte előre az együttest nem lehet tudni.De valószínű ,hogy a nagy számban elfogyott jegyekből merítették az energiát.

A legkatasztrófálisabb mindenik közül az volt ,mikor a 96-os amerikai turné alatt Liam azért lépett ki ,mert állítólag Patsy-nek kellett segítenie költözni ,valamint Noel azért ,mert megunta a verekedést kisöccsével.Az az igazság ,hogy ez az egész szórakoztatóbb volt mint az egész zenei tevékenységük.

A Beatles a Shea stadionban

 A 60-as évek legteltházasabb Beatles koncertje. Amerika még nem szokott hozzá a stadionokban tartandó rock koncertekhez és a rendezők nem láttak semmi veszélyt abban ,ha a philadelphiai baseball stadionban rendezik meg a Beatles koncertjét.Nem gondoltak az ezer meg ezer fiatal fülsiketítő hisztériás sikoltozásaira.

És így is lett.A Beatles tagjai nem is dugták be hangszereiket és csak ők tudták.John Lennont az rázta meg ,hogy a sok rajongó úgy rajongott értük ,hogy nem is érdekelte őket ,hogy nem élőben szól a zene és ezért csak összevissza hablatyolt a mikrofonba.

Blur

Azt hittük ,hogy egy óriási kulturális hajtóerő vagyunk

A Best Of. című lemez kiadásának alkalmából ,a Blur két tagja ,Graham Coxon és Alex James karrierjük 10 legfontosabb pillanatáról beszél.

"Szerinted milyen hangot ad ki egy béka?"-kérdezi Graham Coxon ,és leüti a békát.Ekkor hirtelen megszólal egy mély sátáni hörgés."Szerinted milyen hangot ad ki egy csirke?"-kérdezi és leüti a csirkét.A csirke úgy szól ,mint egy csirke a csirke börtönben ,miután a tusolóban végig ment rajta egy csapat apu-csirke.Graham nevet."És ezt hallgasd ,a macska tényleg félelmetes".

Egy poros szobában ,a Coxon Tower-ben ,Camden-ben ,Graham és Alex épp egy gyerek játék felett üldögél amely Graham kislányát kellene megtanítsa arra ,hogy hogyan 'beszélnek' az állatok.Előkerülnek a kérdések a múltról és az emlékekről.

  • Ideges vagy Graham?

G:"Nem igazán.Már ismerem a múltomat."

 1.Az első Melody Maker címlap-fotózás (1991)

Ez alkalommal ,beszorult a Blur egy kis stúdióba és kényszerítve volt ,hogy levetkőzzön.Az eredmény:rémült gyerekek és kiskutyák Anglia szerte ,mivel Damon úgy meredt a címlapról mint egy tébolyult ,szőrös Brett Anderson (Suede) hasonmás.

Alex: "Nézd az a bundát.He-he-he."

Graham: "Nézd meg Damon-t.De Alex ,ki az a lány a háttérben?"

A: "Olyanok voltunk akkor mint valami élőhalottak és csak egy nadrágunk volt.Az ami most is rajtam van.Nem csoda tehát ,hogy le kellett venni a ruhákat.Érintetlen napok voltak ,de arrogáns kis fa.ok voltunk."

Azt mondtátok ,hogy ti majd tesztek a bő nadrágok ellen ,de ezek a fotók nem igazán ezt igazolják.

 G: "Hát itt eléggé bő cuccokban voltunk mi is .De csak azért mert soványak voltunk.Ezek amúgy is normál méretű ruhák."

A: Nagyon ambíciózusak voltunk.Mint minden újonc mi is meg akartuk változtatni az akkori struktúrákat."

G: Örültem ,hogy úgy nézhettem ki mint a My Bloody Valentine-os Colm.Ennyit akartam az élettől."

Ha vissza mehetnétek az időben ,mit mondanátok ezeknek a pólyásoknak?

A: "Menjetek el fodrászhoz ,úgy néztek ki mint valami csajok."

G: "Ne hagyjátok ,hogy a fa..ok fúvósokat tegyenek a zenétekbe."

 2.A Popscene kislemez (1992)

Az első alkalom ,hogy a fa..ok fúvósokat tesznek Graham zenéjére és eléggé el is találták.A baj csak az volt ,hogy mikor a Blur megjelenteti első kislemezét ,a világ szeme éppen valami seattle-i nyomorultakon volt.

G: "Nézd ezt.Nem látsz ilyet valami gyakran.Szerintem zseniális volt."

A: "Akkor éppen a Rollercoaster túrnén voltunk ,ami a világ legrészegebb embereinek találkozója volt."

G: "Nem számítottam arra ,hogy ennyire rock-os lesz."

A: "Beértünk a szállodába ,ott volt Jim és William ( The Jesus And Mary Chain) a bárban.Mi úszni mentünk ,és ők úgy néztek ránk mintha őrültek lennénk."

G: "Életem egyik kedvenc estéje volt az ,amikor a Valentine-os Debbie-vel és Bilinda-val tekéztünk ott."

A: "Jim Reid teljesen kikészült a vodkától ,és miután meglódította a golyót nem engedte el azt.Végig csúszott az egész pályán."

G: "Az volt a legjobb turnénk"

Sajnos abban az évben több szuper-fegyvert adtak el Iraknak mint példányt a Popscene-ből.

G: "Nem igazán érdekelt ,mert annyira jól éreztük magunkat zene csinálás közben."

A: "Igazi újjászületés volt."

 3.A Starshaped videóklipp (1993)

Sztároknak érezték magukat ,de minden reggel úgy néztek ki mint a mosott szar.Egy nagyon beba..ott koncert után Londonban ,és az amerikai turnéval hátuk mögött ,a Blur kiadta a Modern Life Is Rubbish című mesterművet.

G: "Az egész egy nagy parti volt ,amelynek minden percét imádtuk.Azért volt jó ,mert lángoltunk mint az őrültek.Elég fiatalok voltunk ahhoz ,hogy megrontsuk magunkat minden este és mégis tudjunk ugrálni és játszani másnap."

A: "Határtalan lelkesedés."

G: "Mivel Damon sokat ugrált ,eléggé hűlyén nézett ki.Mint egy panda."

 Elsőre mindenki csalódott a Modern Life.-ban.

G: "Nem tudom mi a franc történt akkor ,mert azt gondoltam a For Tomorrow bejön majd mindenkinek.Bementünk a stúdióba és csináltunk hat számot egy nap.Szerintem ezek a lemez legjobb számai ,mert akkor nem volt ott producer."

A:"Nem volt semmi pénzünk és azért nem volt."

 4.A Girls & Boys kislemez (1994)

Az éhhalálból a sztárságba.Mivel a grunge szétlőtte az agyát a garázsban ,a lehangolt népség elhúzott Görögországba a Blur-ös fiúkkal ahol kaptak egy dózis komoly britpop-ot.

A: "Elég hamar kijött a Modern.után ,tehát tudtuk ,hogy kib..ott nagy siker lesz.Eléggé hittünk benne ,mert tudtuk merre haladunk.Valami fotózáson voltunk aznap mikor első lett a sikerlistán és kaptunk is egyből egy üveg pezsgőt."

G: "Azon a héten hagyta abba Dave az ivást."

A: "Akkor volt az ,hogy Portugáliában a Siouxsie And The Banshees-esekkel táncolt az asztalon.Akkor telt be a pohár."

 Gondoltatok arra ,hogy mekkora kulturális ütés lesz a Parklife?

A: "Azt hittük ,hogy kulturális húzóerő vagyunk az első naptól.Saját szemünkben nagyon arrogánsak voltunk.De a siker soha nem meglepetés.A bukás az bosszantó ,de a siker az mindig jól jön."

 5.Az Alexander Palace és a Blur Bingo-kártya (1994)

A: "Elmentünk az Alexander Palace-be és belülről nagyon nagy volt.Rajtunk kívül ott volt még a Pulp és a Supergrass ,tehát elég jó dolognak ígérkezett.Úgy éreztük nagy dolgok történnek majd."

G: "Nagyon kétséges volt számomra ,mert azt gondoltam ,hogy nem fogjuk megtölteni a helyet.De a végén jól sült el a dolog.

Ez volt a britpop hajnala: a mozgalom.

A: "Szerintem az volt a 90-es évek kezdete."

G: "Akkoriban mindig a Blow Up-ba jártam.Észrevettem ,hogy az emberek keverik az utcai öltözéket a "mod" stílussal.Adidas és szövetnadrág.Olyan együttesek léptek föl mint az Echobelly és a Menswear."

És a Weekenders ,a Sleeper és a Catch -sok szar együttes lépett ott még föl.

G: "Igen ,de hát erről szól a britpop ,egy csomó szarságról."

A: "Emlékszem mikor bementünk a kiadónk irodájába ,és lejátszottuk neki a Girls & Boys-ot ,az új Suede kislemezt és az új Primal Scream kislemezt és megkérdeztük melyik tetszik neki a legjobban.Nem tudta ,de azt mondta : "OK ,de itt van egy együttes amelyet szerződtetni fogok "és lejátszotta az Oasis demóját.Mi pedig:"Neeee !Hogy néznek ki ? " És ő azt mondta :"Hát egyikük jóképű."

 6.A Mile End és a Blur söralátét (1995)

A Mile End jelentette a Blur felemelkedését a szuperligába és a britpop berobbanását :a jelenség.

G: "Nézd azt a söralátétet.A sört ünnepeltük.Borzasztó.És hány szám volt a listán? 23 számot játszottunk ?!!"

A: "Nagyon nagy volt.Sok embernek az volt az első koncertje.Hihetetlen napok voltak."

G: "Emlékszem ,hogy úgy néztem ki mint egy darts játékos.Valaki lefényképezett egy magazinnak és azt írták ,hogy én nézek ki a leghülyébben az egész pop szakmában."

A: "Abban az időben egyfolytában letámadtak az utcán.Elég hülye helyzet volt ,az biztos."

G: "Királyoknak éreztük magunkat."

A: "De utána Amerikába kellett mennünk játszani."

 7.A Blur filofax (1995)

Egy hihetetlen vastag napló-punci-címek filofax ,amely után a Blur vs.Oasis meccs következett.

G: "Ez volt az ász.Van még egyáltalán hely benne? Ja igen ,Dave részében és az enyémben .Játék babákat kellett volna csináltassunk magunkról.Teljesen Boyzone ."

 A Country House nyálasságát tükrözi.

G: "A tengerparti turné.Akkoriban tengerpartokon turnéztunk ,jégkrémet zabáltunk és olyan helyeken voltunk amelyek igazándiból nagyon unalmasak voltak."

A: "Megállítottuk a buszt valami furcsa kis városban kiszálltunk és mindenki kiélte magát.De hogy miért jártuk a Country House-zal Amerikát ,azt nem tudom.Teljesen idiótaság volt.Vak optimizmus."

Emlékeztek arra ,amikor Damon el kezdte szítani az egész Blur/Oasis konkurrenciát?

A: "Hát valamit kellett kezdeni az ellenséggel.Jó volt -"Gyerünk ,kezdjünk el egy lemezháborút.!"

G: "Egy csomó régi hűlyeség az egész.Szerintem a 'Roll With It 'jó volt.És annak ellenére ,hogy a Country House lemezszinten tetszett ,sosem akartam ,hogy kislemez legyen belőle.Szerintem az Oasis teljesen rendben volt."

Ezek egy kicsit arrogánsak voltak.

G: "Megkérdezték tőlük ,hogy ki volt a Stones és a ki a Beatles.Erre ők azt mondták ,hogy ők a Stones is és a Beatles is.Hahaha!!Na persze!"

 8.A Blur beveszi Amerikát (1997)

Miután eltorlaszolták a stúdiót a fúvósok elől ,Graham grung-ra és ordítozásra váltott a Blur című lemez elkészítésekor.Egész Anglia felkiáltott: 'Mi ez a .?"

G: "Pontosan ezt akartuk .Nem akartam ,hogy tetszen az embereknek amit csinálunk.Azt akartam ,hogy békén hagyjanak ,hogy csinálhassuk amit akarunk.A gitárom rajongókat akart veszíteni."

És erre ,a Song 2 nagyobbá tesz mint valaha voltatok.Milyen szar ügy ,hm?

G: "Sokkal jobb popszám ,mint a Country House ,mert ugrálhatsz fel és le."

A: "Fontos volt ,hogy elérjünk valamit Amerikában is .Nem mintha a Country House nem jött volna be ,de a Beetlebum és az On Your Own is nagyszerű kislemezek voltak."

Most mit gondoltok ezekről?

A: "Hááát."

 9.Reading (1999)

Félmillió ember a koncerten és mégis az új lemezről játszottak inkább ,ráadásul Damon azzal ijesztgetett ,hogy a Blur fel fog oszlani.Tetszett ez a közönségnek?

G: "Szerintem Damon elég stresszes két szám közt ,mert a közönséget akkor is vibráltatni kell.Mond valami hülyeséget ,majd ki akar bújni belőle ,de csak rosszabb lesz."

A: "A feloszlás csak spekuláció volt.Jó nyár volt a tavalyi.1991-ben még verekedtünk.Egyszerre volt mindkét szemem bekékülve."

G: "Az amerikai hostess-ünk egy 18 éves lány volt.Mi veszekedtünk ő meg szétválasztott és beszálltunk az autóba. Ott tovább ment a vita .Nagyon meg volt ijedve szegény.Aztán a koncert után leöntöttünk egy csomó piát és megbántuk amit tettünk.Szegény lány! Bocsánat!

A 13 című lemezt sokan a leggyengébb lemeznek tartották.

G: "William Orbit azt mondta ,hogy mikor ki jött a Tender című kislemez ,Robbie Williams örjöngött ,hogy ő is ilyet kellett volna csináljon.Álomba sírta magát."

A: "Saját koncertjein játszotta a 'Song 2'-t.Előttünk játszott és azzal fejezte be a koncertjét.Hülye f..!!"

G:"Lehet ,hogy az a leggyengébb lemezünk ,de szerintem nagyon is jó."

 10.A Best Of album (2000)

Elérkeztünk a jelenhez ,a Best Of .lemez és a funkadelikus' Music Is My Radar ' kislemez. Radiohead-es dolgokat csináltok?

G: "Úgy volt ,de ők megelőztek.Egy kicsit meguntuk azt ,hogy sorba rakjuk a dolgokat.Most felveszünk valamit és kész."

 Soha ne becsüljék le egy olyan ember képességeit ,aki egy békát pszichopataként szólaltat meg!!

2000. október 21.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster