Napi 500000 látogató

U2 - Irány a csillagos ég

U2
Három évvel a "Pop" című album után új lemezzel jelentkezett a U2, s már megkezdődtek a márciusban kezdődő világkörüli turné előkészületei. A cél ezuttal sem lehet más, mint a csillagos ég.

Az aktuális U2-történet egy augusztusi napon kezdődött, amikor Jonas Akerlund svéd filmes a párizsi Charles de Gaulle reptér érkezési csarnokában elkezdte forgatni a zenekar legujabb videoklipjét. Több hónapos tervezés, koncepció-kidolgozás után két nap alatt váltották valóra a megálmodottakat, ami többnyire abból állt, hogy a megbízók is ott találták ki, mit is csináljanak konkrétan.

"Ez egy csodálatos nap ." - énekli a napszemüveges ír a repülőtér várótermében és a kifutópályán - ,miközben az éppen landoló repülőgépek szinte súrolják a zenekar tagjainak a fejét. A fickóknak eközben a szemük sem rebbent. Igaz, a U2-tól már megszoktuk a szokatlant, és most sem várhattuk, hogy minden őrület nélkül forgatják le az "újrakezdő" videóklipet.

Végül az október 30-án megjelent új album /All That You Can Leave Behind/ első slágere beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a Beautiful Day a sikerlisták élére lendült. "Ez a dal a legjobb az új lemezen lévő összes közül - tiszta Rock and Roll, egy olyan zenekartól, amely előrehalad és egyben nagyon sok újítást is vállal. Ez a hangzás semmihez nem hasonlítható, amit eddig csináltunk", - véli The Edge, a gitáros, és még hozzáfűzi: "Megvan benne az egymástól eltérő, nem harmonizáló dolgok közötti feszültség, ami véleményem szerint mindig rendkívüli hangzást eredményez."

A dal szövegét Bono írta, és egy olyan fickóról szól, aki mindent elveszít, a gyerekeitől kezdve egészen a barátaiig. Sőt, még a kedvenc focicsapata meccseire szóló örökös bérletét is, ám ennek ellenére még soha ilyen jól nem érezte magát. "Hiszen a gödör legalján lenni mindig is magába rejti a sikeres újrakezdés lehetőségét." - kommentálja a szerző sorait: "The sky falls and you feel like it's a beautiful day ." (a teljes szövegek egyébként az interneten megtalálhatók a www.U2.com oldalon, azon belül is a "Green Room"-ban.)

A Beautiful Day-nek a U2 emlékezetes nagy slágerei között a helye, aligha véletlen, hogy a német televízió az olimpia hivatalos dalaként játszotta a játékok idején. Választásukat azzal indokolták, hogy "fantasztikus és emocionális aláfestése a sport nagy pillanatainak, amelyeket mind a sportolók, mind a nézők átélnek". Az amerikaiak tovább fűzték a dolgot: az NBC a napi 30 másodperces klipjének háttérzenéjévé választotta a számot, mert "szövege ideálisan ötvözi a versenyszellemet a játék gondolatával". A legszenvedélyesebb rajongók pedig már két példányban is polcukon tudják a dalt, hiszen a U2 egyidejűleg két kislemezt is kiadott. Az egyiken két bónusz-szám hallható ("Summer Rain" és "Always"), a másikon pedig két régi szám koncertfelvétele ("Discotheque" és "If You Wear That Velvet Dress"). Az utóbbi anyagot egy mexikói koncerten vették föl. A különlegességeket kedvelőknek pedig még egy hír: a Propaganda című dalt a U2 - Magazin olvasói már korábban - ingyen -megkapták "Hasta La Vista Baby" címmel.

Az All That You Can Leave Behind albumra összesen 20 dalt írt a U2, amelyek közül végül 11 talált helyet a lemezen. Ugyanaz a csapat vett részt az alkotásban, mint az 1997-es Pop albumon: Bono és fivérei, a régi, hűséges kísérők, mint Brian Eno (David Bowie, Talking Heads) ill. Daniel Lanois. A mixelés Steve Lillywhite-ot dicséri, aki egyébként az első három U2 lemez - "Boy", "October" és "War" - technikai műveleteinél is bábáskodott.

Egészen biztosan két változat készül majd az "All that ."-ből is. Paul McGuinness, menedzser már korábban egy rádióműsorban elárulta, hogy mind az Egyesült Királyságban, mind a Japánban megjelenő CD tartalmaz majd egy plusz számot ("The Ground Beneath Her Feet"), amelynek különlegessége, hogy a Khomeini - rezsim által száműzött Salman Rushdie, a "Sátáni versek" írója, a dal társszerzőjeként szerepel. Eredetileg a Bono egy történetéből készített Wim Wenders-film, "The Million Dollar Hotel" zenéjének albumán volt megtalálható a dal. Az akció mögött pedig az áll, hogy így akarják vásárlásra ösztönözni a brit rajongókat, mert egyébként a kontinensen kapható lemez valamivel olcsóbb lesz, mint a brit változat.

Aki pedig a tizedik albumról egy körülbelüli képet szeretne kapni, annak a U2 internet-oldalait ajánljuk. Kíváncsi szörfösök megerősíthetik, hogy a "U2.com" valóban ízléses összeállítást nyújt a 80-as, 90-es évek egyik vezető zenekaráról. Bono és társai itt is gazdag kínálatot nyújtanak , nem csoda, hogy volt olyan nap, amikor több mint 500000 látogatót regisztráltak.

A kvartett nem fél az számítógép-korszaktól. The Edge: "Mindenhol számítógépeket látni, és én zenét akarok velük csinálni, mert úgy gondolom, hasznára válnak a zenének." "Az Internet a rock and roll egy új formáját hozza létre." - teszi hozzá Sebastian Clayton, a web-mester, Adam Claytonnak, a U2 basszusgitárosának az öccse, aki egy olyan dublini székhelyű cégnek a vezetője, amelyik már a Cranberries internetes fellépését is megvalósította. Meglátása szerint a U2 négy tagja egyébként egytől-egyig internet-őrültek, különböző kedvenc témákkal, de mindannyian hozzátesznek ahhoz, hogy a zenekar a világhálón is megvesse lábát.

Az új album keményebb - kétségtelen - mint a Pop. Ezt már tavaly hallhattuk az MTV-n Bonótól, habár enyhítőleg rögtön hozzátette, hogy "klasszikus U2-lemez" lesz. The Edge szinte eufóriában nyilatkozott róla: "Ami ezen a lemezen van, az mindennél jobb, mint amit eddig csináltunk!" Friss hangzásra törekedtek, és sokáig gondolkodtak a címen, míg megszületett a kívánt végső változat..

.Alkalmanként a zenekar tagjai számukra új vizekre is merészkedtek, mint például a "Stuck In A Moment"-tel. Ez már most jelölt a második kislemezre, amely állítólag 2001 januárjában kerül piacra. The Edge szerint ez a szám egyfajta klasszikus, mégis valahogy új módon az. "Az alapötlet a gospel irányába megy, de Bono teljesen másfelé vitte tovább a dolgot." Brian Eno mindenesetre meg van győződve arról, hogy ez lesz a lemez legnagyobb slágere. Ha igaza lesz, kerek 100 angol fonttal lesz gazdagabb - ennyiben fogadtak ugyanis Bonóval.

Arra is nyugodtan fogadhatunk, hogy a jövő évi U2-koncertekre pillanatok alatt elfogynak majd a jegyek. Most azonban - évek óta először - nem hatalmas stadionokban látjuk majd őket. The Edge: "Megcsináltuk a Zoo TV-t és a PopMartot, de egyelőre elég volt. A stadionokban való fellépés sok energiát, rengeteg időt és pénzt emészt föl."

A U2 jövőre több mint 80 koncertre . A turné 2001 márciusában Miamiban indul, de Bonot egyáltalán nem zavarja, hogy velük egyidőben olyan népszerű zenekarok is föllépnek, mint az 'N Sync és a Limp Bizkit, Bono róluk így nyilatkozott: "Mi férfiak vagyunk. Ők még mind kisfiúk." Mondta és közben vigyorgott.


Kapcsolódó linkek:

http://www.U2.com/

2000. szeptember 22.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster