Reel Big Fish

Ami hozzánk először elért tőlük, az egy A-HA feldolgozás volt, a Take On Me hamisítatlan, fúvósokkal szag-gató Ska ritmusban. Akkoriban nálunk csak egy rádió játszotta le, az is talán a műsorvezető szimpátiája miatt. Nálunk alig hallani róluk, hazájukban pedig sztároknak számítanak. (Meg kell még említenünk ezenkívül egy Cure feldolgozást is, a Boys Don't Cry-t, ami ugyancsak isteni húzás volt tőlük.)

A Reel Big Fish egy 7-tagú igényes ska zenét játszó amerikai zenekar. Nevük egy szó-játék, amit igazán nem lehet lefordítani, de jól hangzik.

A zenekar a '90-es évek elején alakult négy taggal Huntington Beach-en, Kaliforniá-ban. A négy alapítótag (Aaron Bennett, Andrew Gonzales, Matt Wong és Ben Guzman) hagyományos rock muzsikát adott elő mindaddig, amíg Guzman, a zenekar énekese be nem mutatta a többieknek, hogy mi is az a "ska". A sors iróniája, hogy pont Guzman hagyta ott a zenekart 1995-ben, hogy folytassa a karrierjét a ska-hoz képest tradícionálisnak mondható rock vonalán.

A megmaradt három tag nem tökölt sokáig, összeszedett négy elég idiótát ahhoz, hogy folytatni tudják a működésüket a ska-műfajban ott, ahol abbahagyták. A négy új tag (Scott Klopfenstein, Travis Werts, Dan Regan és Grant Barry) mindegyike fúvós. Az ő jelenlétük adja meg a RBF zenéjének az igazán klasszikus ska-hangzást. A zenekar az összerázódás után megpróbálta eladni magát Kaliforniában és környékén, meglehetősen nagy sikerrel. Persze ugyanezen a környéken más ska-zenekarok is pörögtek, például a reggae-ska-punk-ot játszó No Doubt. ( A No Doubt azóta egy kicsit más vizeken evez).

A zenekar a saját demo-kazettáit árulta a koncerteken, ami elég szép számmal fogyott is, de még mindig hiányzott a nagy nyilvánosság és a támogatás. Ekkor figyelt fel rájuk a MOJO-Records ( Universal leányvállalata), aki többek között a híres ska-zenekar, a Mighty Mighty Bosstones kiadványait is gondozta (Ezen kívül számos más, ismert előadónak a kiadója, pl.: Goldfinger). Szerződést kötöttek, és két kislemezt (Sell Out, She Has A Girlfriend Now) majd a Turn The Radio Off című első albumukat is ők adták ki.

A zenekar már dolgozik az új nagylemezén, aminek a kiadását eredetileg július első hetére tervezték, de különböző problémák miatt állítólag csak 2001. elejére várható.

A Reel Big Fish a többi dallamos, populáris hangvételű zenét játszó, igazán híres amerikai zenekarokhoz hasonlóan valahol az Atlanti-óceán közepén elakadt, és nem ért ide. De ezt sajnos már megszokhattuk, de amíg ez nem változik meg, addig se érjük be a bájos Britney-vel és társaival, hanem mondjuk rendeljük meg a RBF lemezét Amerikából. Megéri.

Diszkográfia:
- Everything Sucks: Multimédiás CD 21 szám+ 1 videó 1995
- Turn The Radio Off: CD 16 szám 1996
- Keep Your Receipt: Multimédiás CD, az egyik számot (241) lehet mixelni, hangszerekkel variálni 5 szám+ 3 videó 1997
- Why Do They Rock So Hard?: CD 17 szám 1998
A Keep Your Receipt-et kivéve mindegyik lemeznek van durva szövegtől mentes (edited) változata.

Érdemes link-elni, mert az összes album letölthető a NET-ről, mp3 formátumban!

Biró "Lió Getz" Zoltán (lijo@index.hu)


Kapcsolódó linkek:

http://www.reel-big-fish.com
http://www.reelbigfish.org
http://www.lycos.com
http://www.mattsmusicpage.com

2000. szeptember 27.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster