JÚLIUS 19. PETŐFI CSARNOK, SZABADTÉRI SZÍNPAD :DREAM THEATER

A zenekar:

James Labrie - ének
John Miung - basszus gitár
John Petrucci - gitár
Mike Portony - dob
Jordan Rudess - billentyűk

A Dream Theater új albuma a "Metropolis PT 2: Scenes From A Memory" címet viseli, melyen a zenekar folyatja a progresszív rock vonalat. A lemez "folytatása" az 1992-es "Images and Words"-ön szereplő Metropolis Part 1 (The Miracle And The Sleeper) című felvételnek. A produceri munkálatokat ezúttal is Mike Portony dobos és John Petrucci gitáros végezték.

Mike így nyilatkozik a lemezről: Mindig koncept albumot akartunk alkotni, mert minden kedvenc lemezünk, melyek nagy hatással voltak ránk (pl: Pink Floyd: The Wall, The Who: Tommy, és Queensryche: Operation Mindcrime) mind valamilyen koncepcióra épültek.

Az album történetének főszereplője egy Nicholas nevű ember, akinek furcsa álmai vannak egy másik életről, s a pszihiátere megállapítja, hogy ő egy Viktória nevű lány reinkarnációja. Viktória, akit fiatalon meggyilkoltak, egy tragikus szerelmi háromszögben élt két fivérrel. (A két fivér a Metropolis Part I-ből vett figurák.)

A zenekar tagjai sokat foglalkoztak a reinkarnáció kérdésével, és úgy találták, minden vallás követői a maguk módján hisznek az újjászületésben. Ezen a gondolaton alapulnak új dalaik. A "The Spirit Carries On" (A lélek részletek él) című számban a főszereplő kérdéseket tesz fel arról, hogy honnan jövünk, hová megyünk és mi az élet értelme. Végül megnyugtatja őt az a godolat, hogy halálunk után lelkünk részletek él. "Beyond This Life" Viktoria tragikus halálát meséli el egy, a ‘20-as években született újságcikk stílusában.

A "Secens From A Memory"-t ugyanabban a Bear Tracks stúdióban (Suffern, New York állam) vették fel, ahol az "Images & Words" és az "A Change Of Seasons" című lemezeiket is. Érdekesség, hogy nem készítettek előzetes demo felvételeket. Minden egyes dallam a stúdióban született meg. Szándékosan akartak frissességet, spontaneitást vinni a dalokba. Ekkor kérték fel Jordan Rudess billentyűst, hogy csatlakozzon hozzájuk teljes jogú zenekari tagnak, mert játéka, már korábbi közös munkájuk során mély benyomást tett az együttes tagjaira.

A keverési munkálatok Kevin Shirley nevéhez fűződnek, akik korábban az Aerosmith-szel és a The Black Crowes-zal is dolgozott együtt.

A Dream Theater zenekar a ‘80-as évek végén Long Islanden, alakult és rövid idő alatt jelentős és rendkívül hűséges rajongótáboruk alakult ki.

1992-ben "Images And Words" című korongukkal debütáltak. A grounge rock és a pop banalitásait próbálták ötvözni stílusukban. Dinamikus felvételeik bebizonyították, hogy mennyire igényesek számaik hangszerelésben és előadásában egyaránt.

Az 1994-ben kiadásra került "Awake" egyfajta emblematikus jelentőséggel bír. Itt ugyanis megjelentek azok a provokatív, egy-egy történetet elmesélő számok, melyeket olyan hatásosan tud a zenekar élőben is eljátszani. (Hasonlóan bemutatkozó lemezükhöz, az "Awake" szintén platinalemez lett Japánban.)

Ezt 1995-ben az "A Change Of Seasons" című LP követte, melyen a legendás, 1995 január 25.-i londoni Ronnie Scott'’ Jazz Clubban történt élő fellépésük anyagát tartalmazza. Itt saját szerzeményeik mellett Elton John, Pink Floyd és Genesis dalokat is játszottak. Meglepetésként szerepel egy 23 perces opusz, melyet korábban még nem rögzítettek lemezre.

A 1997-ben elkészült "Falling Into Infinity" szövegei és a dalok megszólalása minden eddiginél kifinomultabb és színesebb. Az azonos című világkörüli turné során rögzítették a "Once In A Livetime" című koncertalbum élő felvételeit. Ezt követően látott napvilágot video kazettájuk a "Five Years In A Livetime", mely egy válogatás a rajongói klub számára adott fellépésekből és exkluzív képsorokból, melyeket koncertek backstage-ében illetve a studióban folyó munkálatok közben rögzítettek.

A "Scenes From A Memory" egy a korábbiaknál felnőttebb, kiforrottabb album, amely azonban magán viseli azokat a tipikus Dream Theater stílusjegyeket, melyek kezdettől jellemezték és oly népszerűvé tették a zenekart.

2000. szeptember 26.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster