After Crying - világsiker

Kortárs zene, progresszív rock Van Magyarországon egy zenekar, amely másfél évtizede töretlen hittel komponálja és magas színvonalon adja elő besorolhatatlan kortárs,progresszív, kamara-rock zenéjét. Eddig hét albumuk jelent meg, amelyekről itthon alig vettek tudomást, a világsajtóban azonban felsőfokokban írtak ezekről a lemezekről. Ennek köszönhetően az After Crying az elmúlt években gyakorlatilag bejárta a világot s Dél- Amerikától Japánon át az USA-ig Európán kivül is márkanév lett.

Koncertek, elismerések, lemezek

Az After Crying besorolhatatlan zenéje iránt különösen az évtized végén,a zenekar 6. albumának megjelenésétől mutatkozott rendkivül nagy érdeklődés világszerte.

Az 1998 augusztusában Franciaországban, majd az 1999 márciusiában egy mexikói fesztiválon elért sikerek azt bizonyították, hogy a zenekar kitartása nem volt hiábavaló.

Az After Crying sikerével kapcsolatosan ekkor már szinte általános volt az a vélemény: sikerükben döntő szerepe van annak, hogy az együttes zenéje nem egyszerűen kiválóan megkomponált alkotás, hanem a lélekre is hat. A zenéért és a művészetért való odaadásukból tör elő minden, amit hallunk., s ez nagyon jól "lejön" a szinpadról, s a legkülönbözőbb kulturában nevelekedett nézők is jól megértik.

Mint Winkler Balázs, a zenekar trombitás-billentyűse kifejtette: "Az After Crying koncertmúltja kezd komollyá érni. A zenekar megjárta Olaszországot, Belgiumot, Hollandiát, Mexikót /kétszer/, Venezuelát, az USA-t, régebben Izraelt, Portugáliát, Kanadát. Az 1999-es Mexikóban elért siker alapján már a koncert végén visszahívtak bennünket Mexikóba. Az idén Chihuahua városnak - egy 1200 méter magasan fekvő indián településnek - a vendégei voltunk. Aztán Caracasban a zenekar a "rock" koncert mellett egy klasszikus zenei koncertet is adott a múértő közönség nagy megelégedésére. Dél-Amerikában mindenütt családi hangulatot teremtettek a szervezők. Szerettük, szeretjük. Aztán jött Baltimore, az Orion Stúdió, ahol a King Crimson és más fontos formációk is játszottak már. New Yorkban a Magyar Konzulátus dísztermében adtuk első igazi "unplugged" koncertünket. A V.I.P. vendégek az ENSZ-től ,a legnagyobb lemezkiadóktól és bankok igazgatóságától érkeztek. A turné következő koncertjei mindig valamilyen egyházi ünnepre estek: Húsvétkor, majd Pünkösdkor a Benelux-államok és Franciaország következett. A párizsi Magyar Intézetben akusztikus koncert volt, de - szó szerint - majd szétszedték a házat. Sarlat-ban a spanyol és francia rajongók kört alkottak és lábukkal toppantva skandálták az After Crying nevét. Nagyon szerettünk ott lenni."

Néhány vélemény a zenekar mexikói fellépéséről:

Peter Thelen - Exposé /USA zenei szaklap főszerkesztője/: -" Minden, ami a lelkemet eddigi életemben a progresszív zenével kapcsolatban megérintette, ott szólt a szinpadon az After Crying előadásában..."

Peter Renfro - ProgDay Festival / az USA -ban, Észak-Karolinában rendezett kétnapos fesztivál szervezője/: - "Kicsit sajnáltam a lengyel zenekart, hogy az After Crying után kellett játszania."

Andres Valle - Mellotron Magazin, Argentina:" Annak két vagy három legjobb koncertnek az egyike volt, amit valaha is láttam életemben....Megmutatták, hogy miért tartják őket a világ legjobb progresszív zenekarának."

A felsőfokú jelzők nem véletlenek. Európa egyik legtekintélyesebb progresszív zenei szaklapja, a francia Highlands minden évben közzéteszi az újságírók és az olvasók szavazatai alapján készült rangsorokat tizenegy kategóriában. Ezek szerint a múlt évben az After Crying lett az év legjobb zenekara. Az év lemezei kategóriában az After Crying 6. című albuma a harmadik helyen végzett, ám a dicsőséglistának ezzel még nincs vége. Az After Crying a Yes együttest megelőzve a második legjobb koncertcsapat lett!!!

Az indokolásokból:

"Egyike a világ legjobb kortárs - klasszikus - progresszív - szimfonikus - rockzenét játszó zenekarainak. Intelligens zene, intelligens embereknek. A zenekar hangzásvilága sajátos magyar szintézise a kortárs, klasszikus, vonós zenének és a progresszív rocknak."

Didier Gonzalez, a Highlands Magazin szerkesztője: - "Mi valóban azt gondoljuk, hogy a Yes, a King Crimson és az ELP mellett az After Crying a legjobb zenekar a világon!"

Görgényi Tamás, a zenekar alapítója és szellemi vezére a következőket mondta az After Cryingról: - "Olyan társaság, akik emberi hangon szólnak az emberekhez. Abban a reményben zenélünk, hogy muzsikánk eljut a lélekig. Az After Crying szerint a világ olyan, mint egy vidámpark, rengeteg rossz, taszító, ijesztő dolog van benne, de könnyen ott lehet hagyni és hazamenni egy kellemes családi ebédre. Vagyis az élet minden nehézség és fájdalom ellenére igenis szép, mert jóval több a jelenlegi valóságnál.

 A zenekar eddig megjelent lemezei:

Overground Music

Megalázottak és megszomorítottak

Föld és ég

De Profundis

Első évtized

6.

Almost Pure Instrumental

2000. augusztus 20.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster