Solaris - krónikák

A Solaris zenekar a nyolcvanas évek elején tűnt fel a hazai rockéletben, s az akkori őrségváltáskor, a feltünő új zenekarok közül egyedüliként progresszív rocknak nevezett instrumentális zenét játszott. A zenekar szakmai körökben nagy sikert aratott, de nem lehetett kétséges, hogy hazai viszonyok között az ő sorsuk is az "éhenhalás" lesz. Igényes zenéjükre nem lesz vevő sem az akkori hivatalos intézményrendszer, sem pedig a punk és új hullám bűvöletében élő közönség. A jósoknak, sajnos, igazuk lett. A Solaris története azonban mégis meglepő fordulatot vett.

Kezdés és újrakezdés

A Solaris 1980-ban alakult, majd három hónapos zenélés után egy tehetségkutató verseny dijaként a Hungaroton kislemezt készített velünk. Ezt követte számos rádiófelvétel, rengeteg koncert, de a remélt áttörés mégsem következett be. A zenekar a hazai pop-rock élet perifériájáról nem tudott elmozdulni. Ennek ellenére

1984-ben megjelent az első Solaris-album Marsbéli krónikák címmel, de ez sem tudott nagyobb lendületet adni a zenekar karrierjének. Így 1986 április 7-én megelégelve az akkori viszonyokat és a szélmalomharcot, a Solaris a Petőfi csarnokban elbúcsúzott a közönségtől. Azóta a zenekar nem lépett fel Magyarországon.

A történet azonban folytatódott.

1990-ben a japán King Records megvette a Hungarotontól a Marsbéli krónikák külföldi kiadásának a jogát. Ennek hatására a Solaris bekerült a progresszív zenével foglalkozó szaklapokba és lexikonokba, de ez sem volt elég ahhoz, hogy az "alvó" zenekar életre keljen. Mint azt Erdész Róbert, a zenekar vezetője mefogalmazta:"1995-ben mindannyian úgy éreztük, hogy a Solaris csak egy szép emlék, és rajtunk kivül már nem emlékszik rá senki. És akkor jött egy telefonhívás. Greg Walker, egy amerikai progresszív zenei kiadó tulajdonosa telefonált, hogy valósítsuk meg élete nagy álmát: élőben szeretné hallani a Solarist.

Hamarosan kiderült, hogy nem tréfáról van szó. Repülőjegyeket és hivatalos meghívót küldött egy Los Angeles-i koncertre és élő lemezfelvételre.- Az egész olyan volt, mint egy álom. Ugyanakkor felkérést kaptunk egy új lemez készítésére is. A Live in L.A. 1996-ban jelent meg, bemutatója a riói Metropolitanban volt.

Riói fellépésünkre már nem jött velünk a zenekar egyik alapító tagja, Cziglán István. Akkor kezdődő súlyos betegsége 1998 december 27-én tragikusan korai halálát okozta. Mindössze 39 éves volt. Ő legalább annyira hozzátartozott a Solarishoz, mint bármelyikünk."

1995-ös "feltámadása óta a Solaris ismét aktív, folyamatosan dolgozik, s a tagok több projekten is dolgoznak.

Erdész Róbert a készülő új Solaris-albumról beszél:

"Az élet nem állt meg, egy éven át dolgoztunk a Proféciák könyvén, amely 1999 elején jelent meg, és a hagyományainktól eltérően éneket is tartalmaz, a négysoros látomásokhoz kapcsolódó latin nyelvű, a középkort idéző kórusok szerepelnek benne.

Évek óta foglalkoztatott a Nostradamus legenda. De nem úgy, hogy hinnék benne. A Próféciák könyve csupán ihlető nyersanyag volt számomra. Misztikus variáció a nagy kérdésre, mennyire vagyunk az idő folyásához kötve? Tényleg átléphetetlen fal választja el tőlünk a jövőt? Monumentális, titokzatos filmet képzeltónk el. Ehhez írtunk zenét. Tíz látomást emeltünk ki, a történelem nagy sorsfordulóit. A történeti hűséggel szemben a művészi szempontokat részesítettük előnyben."

Kollár Attila, a Solaris fuvolistája a sikert követően ugyancsak kedvet és ihletett érzett ahhoz, hogy folytassa a munkát, s elkészítse első szólólemezét. Musical Witchcraft /Zenei boszorkánykonyha/ címmel 1998-ban az albvum meg is jelent a Periferic Recordsnál.

A Musical Witchcraft azonban nem csak címe a lemeznek, hanem annak a formációnak a neve is, amely a lemez ősbemutatójára összeáll. Az augusztus 12-én a Budai Parkszinpadon fellépő művészek névsora: Gömör László dobok, Pócs Tamás basszusgitár,Vámos Zsolt és Naszádi Gábor gitár, Sárik Péter billentyűs.

A Solaris muzsikáját ismerő és szerető zenerajongóknak a Musical Witchcraft Project zenei világa is bizonyára fogyasztható lesz annak ellenére, hogy ez a zene inkább barokkos, akusztikus hangzásokból építkezik.

Kollár Attila tervei szerint az augusztusi fesztivált követően a M.W.P. ősztől rendszeresen koncertezik majd, s akár kisebb klubokban is fellépnek. Ezenkivül már készülnek egy második album felvételeire, amelynek felvételére - remélhetőleg - még idén so kerül.

2000. augusztus 13.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster