A Prefab Sprout visszatért

A kilencvenes évek közepén a Prefab Sprout még kultikus szerepet töltött be a brit popéletben. Aztán évekig nem hallottunk róla szinte semmit, most viszont a The Gunman and Other Stories című albummal ismét hallatott magáról. Paddy McAloon ez alkalomból nyilatkozott is a nemzetközi sajtónak. Az alábbi összeállításban a válaszaiból szemelgettünk.

- Az új CD címe The Gunman and Other Stories. Miért vonzódik a Vadnyugathoz?

McAloon: A Vadnyugatot egyáltalán nem tartom érdekesnek. Csak metafóraként használtam a fogalmat. Nagyon sok dalt egy másik művésznek írtam, név szerint Jimmy Nailnek. Egy tévésorozatban játszotta el egy olyan zeneszerző szerepét, aki Nashville-be megy.

- Ön is elutazott Nashville-be ihletért?

McAloon: Oh,nem! Nem vicces, az ember felteszi ezt a zeneszerző-sapkáját, s máris teljesen más világokba képes beleképzelni magát. Én vagyok Mr Cars and Girls, de még soha nem vezettem autót.

- A szerelemre vonatkozóan hány metafórát tudna találni?

McAloon: Végtelenül sokat.Elég, ha az ember elképzel két embert, akik között izgalmi állapot jön létre. De én nem vagyok tudatos szerző. A popzene egyszerű szavak használatát követeli meg, amelyek a zenével együtt működnek igazán.

- A zene "megemeli" a szöveget?

McAloon: Abszolut! Egy dalnak a szövege egyszerű kell, hogy legyen, de idomuljon a zene hangulatához. Szükség van néhány egyszerű és néhány különleges ötletre. Különben túl sok a tojás a lisztben.

- Igaz, hogy önnek 150 kiadatlan dala van otthon?

McAloon: 1984 óta évenként kb 20 dalt írtam, így ezek valóban összegyűltek nálam.

- Van valami, ami visszatartaná a dalírástól?

McAloon: Az az érzés, hogy már nem tudok jobb lenni. Ha csak felszínes dolgok jutnának az eszembe, olyanok, amelyeket már megcsináltam. Steve McQueen 2 – na, ez mindent elrontana.

- Az Ön élete is olyan, mint egy Paddy McAloon-dal?

McAloon: Egyáltalán nem. Sokat olvasok arról, hogy elefántcsonttoronyban élek, vagy a felhők fölött járok, s mást se teszek, csak dalokat írok. Erről szó nincs! Két kis gyerekem van, s gyakran nem tudok dolgozni, mert a reggelihez sütnöm kell a szalonnát.

- Mi lesz a következő lemeze?

McAloon: Az lesz a címe, hogy I Trawl The Megahertz. Egy nő beszél a zenéről.Én írom, de úgy fog hangzani, mintha ő beszélne erről.De van egy olyan projektem is, aminek a címe Jeff and Isolde, ahogy az operában Trisztán is Izolda. Csak itt Trisztán helyett Jeff szerepelne.

2001. augusztus 9.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster