BIOHAZARD - Civilizálatlanság

Biohazard 1

"Egy olyan városban akarok felébredni, ami sose alszik." (Frank Sinatra, 'New York, New York')

A brooklyni nehézfiúk, a Biohazard pár hónapra beköltöztek a New York-i stúdiójukba, hogy elkészítsék legújabb albumukat, 'Civilizálatlanság' címmel.

Nem biztos az állítás arról, hogy New York 'a város ami sose alszik'. Inkább a város, ami nem megy korán ágyba, de bent marad, ha vihar támadna, olyan, mint amilyet az előrejelzések most is ígérnek. A szupermarketekből elkapkodták a tejet és a kenyeret. A hóhányók készen állnak és bejelentik, hogy egy újabb iskolai lövöldözés volt Californiaban és nem kétséges, hogy emiatt is egy rockbandát fognak okolni, előbb-utóbb. De semmiféle katasztrófa nem állíthatja meg Evan Seinfield-et, a Biohazard erős basszusgitárosát, hogy idejöjjön, és felvegyen a hotel előcsarnokából.

Biohazard 2
Az első dolog, amin meglepődtem Evannel kapcsolatban, az, hogy sokkal alacsonyabb és csontosabb, mint ahogy gondolnánk, pláne, hogy fűzős bőrnadrágot visel! De a Biohazard sosem volt egy 'imázs banda' és a csapat nagyon boldog, hogy zenélhet és beszélhet róla, éppen ezért tartok most a stúdióba, hogy hallgassam a zenéket és meghallgassam, mit mondanak új albumukról, az 'Uncivilisation'-ről (Civilizálatlanság).

"Egyszer megöltem Luke Perry-t." ez Evan első mondata, ahogy a Brooklyn-i hír fölött hajtunk.

"Én és ez a másik csávó elkaptuk őt, sikoltozott, miközben odavittük a lukhoz, amit a falon csináltunk. - mondja. -

Begyömöszöltük és begipszeltük legfölül. Élve falaztuk be."

Néhány pillanat bugyuta hallgatás után az oldalamról, rájöttem, hogy ar 'Oz' című börtöndráma egyik részletéről beszél, amiben szerepelt. Azért kíváncsi lennék, hány ember szerette volna megölni az ex-Beverly Hills 90210 sz*rháziait, de inkább nem játszom a gondolattal. Az elmúlt 10 év során, a Biohazard a gatyáját is szétdolgozta, hogy kihozzon 5 albumot és majdnem non-stop túrázzon 50 országon keresztül. Ha már láttad ezeket a srácokat élőben, akkor tudhatod, hogy mekkora energiát fektetnek minden egyes előadásba - valami amit mindig szerettek volna megfogni lemezeiken. Úgy érzik, sikerük volt ezen dolgok és az album, az 'Uncivilisation' felvételében és készítésében, amit saját maguk csinálnak.

"Az a fontos, hogy nem akarunk semmit se rohadtul felülmúlni. -mondja a 'Hazard gitárosa és másodénekese, Billy Graziadei

- Vissza lehetne menni és újraénekelni valamit, de most felvettük a cuccot és az érzés ott volt. Egyszerűen meg kell bíznod az első ösztöneidben, azok általában helyesek, bármi van is!"

Biohazard 3
Kiszállunk. Az épület nem tűnik túl rozogának, pedig pont a Brooklyn Híd alatt ül. Itt található a Biohazard 'Rat Piss' (Patkányvizelet) elnevezésű stúdiója, és ez tökéletesen az, amit elvárunk a bandától, a metál legerősebb "image"-eivel. Evan így magyarázza:

"A patkányok csak akkor szoktak kijönni, mikor itt vagyunk."

"Igen, az egyik átszaladt a lábam fölött, mikor éppen odaültem." mondja Danny pontosan arra a pontra mutatva, ahol ülök, nagy fényes kompresszorok, műszerek és számítógépek mellet. Az elmúlt 6 évben vagy még több ideje ez volt a 'Hazardok stúdiója, a hely, ahol majdnem minden album összeállt, ahol begyakorolták a dalokat, ahogy Billy mondja

"A varázslat teszi."

Kényelembe helyezi magát a kanapén, én pedig megkérdezem tőle, mennyire volt stresszes mindent egyedül kézben tartani?

"Nagyon klassz dolog itt készíteni az albumot, mert nincs senki és semmi akivel alkudozni kéne. Nem kell izgulnunk amiatt, hogy kilöttyintjük a hülye kávénkat a padlóra, a rohadék patkányok miatt kell aggódnunk, nehogy megegyék a gitár vezetékeit de ezen felül a saját stúdió és ez az egész egy nagyon jó dolog, könnyedén vehetjük az egészet." mondja, megállva egy korty kólára.

"Mikor van egy őrült vágyad, nem igazán szentelsz figyelmet arra, hogy mennyit költesz a dologra csak arra koncentrálsz és ez a zenében is ugyanígy van. Aztán jön ez a hapsi büdös lehelettel, hogy: 'Jobb ha sietsz és elkészülsz ezzel a dologgal, mert kevés a pénz és még 3 napod van, hogy megcsináld az albumot'. Ettől teljesen megfájdul a fejed. Itt ilyen nincs. Nem a legszebb hely a világon, de a miénk. A mi otthonunk - a hely ahol élünk. Megvan az egyedi kisugárzása, mi pedig boldogok és nyugodtak vagyunk. Ez a mód sokkal fontosabb az energia és a banda kisugárzása érdekében, amit itt elnyerhetünk, érted?" Leo, az új gitáros kivételével, aki a nővére esküvőjén van, mindenki együtt van és nevet. Ők jó barátok, az anyag készen van, a bokszzsák pedig megkapja az alkalmi kalapálást. A Biohazard látszólag boldog a patkányfertőzte lyukban. Másfelől, a fiúk tudnak mesélni arról, ami már egy kicsit zavaróbb, nem szeretik, hogy a producerek mindig mindenhová követik és korlátok közé szorítják őket.

Biohazard 5

"A producernek ott kéne lennie mindenhol és ez nem mindig sikerül. Most minden nap itt ülünk és a felvétel minden részletére nagy figyelmet fordítunk. Nem csak a gitárra és a vokálra összpontosítunk hanem mindenre!"

Ennyire kemény munka során biztos felbosszantjátok néha a másikat? Billy válaszol:

"Mi testvérek vagyunk, különböző anyáktól, ez olyan mint: 'Menj a francba! Francba vele, ő egy hülye barom!' érted? Mindig megesik. Ha halljuk, hogy valaki kintről beszól, hogy 'Igen, ő egy rohadt se*gfej', akkor azt mondjuk: 'Mi? Nem, ő nem az. Ne beszélj zöldeket a barátomról'. Ez így megy." Billy megáll egy gondolatnyi időre, majd folytatja:

"Különösen, mikor én és Evan belemegyünk. Olyanok vagyunk mint 2 borsó a hüvelyben. Nagyon hevesek vagyunk és kitartunk az ötleteink mellett, de ebből csak mégjobb dalaink születnek."

Biohazard 7
A Biohazard régebb óta nyomja a Rap-Metalt, mint Coby Dick a garázspartykat, ennek az albumnak sok esélye van. A 'Hazard megszerezte magának DJ Lethalt (a House of Pain-ből, most a Limp Bizkit-ben dolgozik), hogy remixelje a 'How It Is' című számukat, sokkal előbb, mint ahogy a Nu-Metal bandák DJ-ket vettek be, teljes jogú tagnak. Képzelhetitek, mennyire megelőzték ezt az egész hullámot.

"Azt hiszem, ez egy szörnyű kombináció. Ki gondolta ki, hogy a rappet és a rockot mixelni kéne? Ez szívás!" válaszol Billy egy csipetnyi szarkazmussal. Miután a mosoly elhagyja az arcukat, egyenes választ ad.

"Úgy gondolom, ez fantasztikus. Nyilvánvalóan, ez fantasztikus. Nem tudnál létezni New Yorkban anélkül, hogy ne tenne rád hatást a hip-hop, vagy ne lenne körülötted. És ugyanez vonatkozik a rockra, a hardcore-ra, a metálra. Ezek mind nagy hatást gyakorolnak az életünkre, de sosem álltunk úgy neki, hogy 'Nosza rajta, írjunk egy rap-metál számot'!"Danny fölnéz az akusztikus gitárjáról:

"Azt hiszem, napjainkban rengeteg csapat ezt csinálja. Menedzserek és producerek állnak mögöttük, azt mondják 'OK, mik a trendek? Jó, valami ilyesmit kéne csinálnotok'. Mi sokkal természetesebb banda vagyunk, azt írjuk le, ami jön."

Ez nagyon jól összefoglalja a Biohazard hozzáállását a zenéhez. Semmi sz*rakodás, egyenesen fel és csak keményen, mint állat!

2001. június 21.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster