Black-Out - Stúdió, kiadó, új lemez

Az egyik legsikeresebb rock zenekar, a Black-Out manapság keveset mutatkozik a közönség előtt, rajongóik viszont hatalmas lelkesedéssel és kitartással várják a zenekar minden megmozdulását.

Black-Out 1
A sikeres társaság, hol könnyebb, hol nehezebb időszakokon keresztüllépve, mindig a közönség előtt, de ami sokkal fontosabb, mindig a közönségnek dolgozott.

Kowalsky képzőművész megmozdulásai egyedivé, egyedülállóvá teszik a produkciójukat, hiszen a festmények készítése nem öncélú magamutogatás, hanem a zenekarhoz tartozó konkrét design. S éppen ez az összefonódás, a gondolatok ilyen szinten való megnyilvánulása teszi sokkal többé a társaságot egy szimpla zenekarnál.

A V.V.V. című legutóbbi stúdiólemez óta - egy turnén és néhány koncerten kívül - keveset lehetett hallani a zenekarról. Ezt a csendet azonban az idei év folyamán igyekeznek a srácok megtörni, sőt hatalmas zajongásba szeretnének fogni, nevezetesen új bázisokat igyekeznek kiépíteni. Az új lemez, várhatóan új színt hoz a zenekar életében, hiszen a technika legújabb kori vívmányait is igyekeznek kihasználni mind a lemezen, mind a koncerteken. Sőt, az önálló internetes oldalukon is sok infóval találkozhatnak a rajongók.

A készülő új lemezről, illetve az aktuális eseményekről kérdeztem meg

Fehérvári Attilát ( basszusgitár ), és

Csányi Zolit ( dob, szekvenszer, ütőhangszerek, dobprogramok ).

- Lassan két éve jelent meg a lemezetek.

Igen, 1999 tavaszán jelent meg a

Valaki Vagy Valami című lemezünk, amely legalább akkora sikert aratott, mint az előzőek. Tényleg itt az ideje, hogy egy új lemezzel álljunk elő. Az elmúlt időszakban koncerteztünk, próbáltunk és összeraktuk az új anyagot. Néhánynak már végleges a hangszerelése is. Most igazából ennek az új anyagnak az előkészületei zajlanak.

-

Maradtok a Sony Music-nál?

Black-Out 2
Nem. Lejárt a lemezszerződésünk. Elkészítettünk egy három számból álló promóciós CD-t, mellyel házalunk a különböző kiadóknál. Tavasszal újabb turnéba kezdtünk több zenekar társaságában. Bejárjuk az országot, és havonta Pesten is játszunk. Nyáron természetesen minden fesztiválon láthat, hallhat minket a közönség. A lemez megjelenését őszre tervezzük.

-

Az új dalok szerves részét képezik a sampler-ek, sequenser-ek?

Igen, természetesen. Ezeket általában Szabi és Zoli komponálja. A stílusunk egy kicsit változott, csiszolódott. Ezzel is próbálunk minél jobban közel kerülni az emberekhez.

-

Rendelkezik-e internetes oldallal a zenekar?

Természetesen, awww.extra.hu/black-out címen vagyunk elérhetőek. Még nincs fél éves a honlap, úgyhogy ajánlom azoknak, akik eddig nem tudtak róla.

-

Eso Nap Jel
Tervezitek-e új videókazetta megjelentetését?

Talán a tíz éves évfordulónkra - 2002-ben - lesz valami ilyesmi, de még nem terveztük konkrétan.

-

Nem bántátok meg, hogy magyarul írjátok a számokat az angol helyett?

Nem. Be kellett látnunk, hogy Magyarországon a közönség a magyar szövegeket jobban díjazza, mint az angolt. Kowalsky szövegei nagyon egyediek. Az Ő mondanivalóját nagyon nehéz lenne például angolul közvetíteni a közönség felé.

-

Mi a véleményetek a magyarországi klubokról?

Sok klub van országszerte, új helyek nyílnak, ezáltal rengeteg a lehetőség is.

-

Vidéken is ez a helyzet?

Vidéken nincs annyi lehetőség, mint mondjuk a főváros környékén, de szerintünk a nagyobb városokban is vannak nagyon színvonalas klubok. Túlzottan nem foglalkozunk a témával, mert tele van a naptárunk, van hol játszanunk.

-

A vendégként meghívott zenekarokat Ti választjátok ki?

Persze mi is választunk, de ez általában a helyszíntől is függ. Például egy debreceni klubban tuti, hogy egy debreceni, (helyi ) zenekar játszik előttünk.

-

Ami teljesen új info nekem és a közönségnek is, hogy a zenekarból többen is tanítanak, oktatnak.

Block-Out 3
Szabi, Zoli és Attila is tanít pár srácot zenélni. Meg is ragadnánk az alkalmat, és várjuk az új jelentkezők hívását!!! ( kontakt:jazz@zene.net ).

-

Az első lemezek megjelenésekor a zenekart beskatulyázták a grunge-rock stílusba. Most is érvényes még ez a besorolás?

Szerintünk nem érdemes kategorizálni. Én azt szoktam mondani, hogy dalcentrikus zenét játszunk. A hangszerekből fakadóan pedig a rock műfajba sorolnám a zenénket.

-

Sokak szerint Fehérvári Attila ( basszusgitár ) belépésével a zenekar sokkal univerzálisabb zenét játszik.

Attila teljesítményefeltétlenül említésre méltő. Az ő zenei sokszínűsége sokat beletett a muzsikánkba. Természetesen Attila megjelenésével változott is a zenekar - szerencsére pozitív irányba.

-

Az image is változott. Gondolok a rövid hajra.

Zoli kezdte, aztán Kowa jött, majd követtem őket ( Attila ). Nem foglalkozunk manapság a külsőségekkel. Nem tudok már azonosulni azzal a kinézettel, ami régen volt. Nem volt annyira kellemes, mint amennyire tetszett. Így most kényelmesebb, praktikusabb.

-

Sok rock-formáció felvesz különböző - úgymond - pózokat ( fekete ruha, hosszú haj, kifestett arc stb. ). Ti viszont nem tartoztok ezek közé a zenekarok közé.

Lehet, hogy nekünk is jót tenne egyfajta image felvételele. De nem foglalkozunk behatóan ezzel a dologgal. Mindenesetre nekünk is van fellépőruhánk, csak nem kimondottan egységes.

A fellépés tulajdonképpen egy rituálénak számít, más világba lépünk át. A szinpad megkülönböztetett hely, ezért igazat adok azoknak a formációknak, amelyek saját image kifejlesztésével is behatóan foglalkoznak.

2001. április 17.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster