Linkin Park - Hybrid Theory

Linkin Park - Hybrid Theory
A Linkin Park az a csapat, amely egy új stílussal gazdagítja a már amúgy is gazdag metál szcénát. Egy csipetnyi Korn-os groove, késhegynyi Taprootos lágyabb vokál és Staind-es nyers szenvedély, összerázva a Filter féle brutalitással, hip-hop keverve az indusztriálissal: a Linkin Park a jövő zenéje.

Igaz, hogy az összetevők adottak, ám a Linkin Park mégis egy nehezen meghatározható új irányt képvisel. Az öt Los Angeles-i srác - zenekarukat eredetileg Hybrid Theory-nak hívták - úgy tekint a L.P.-ra, mint folyamatosan változó, alakuló elegyre.

"Az a célunk, hogy látszólag összeférhetetlen elemeket hozzunk és keverjünk össze." - mondja Mike Shinoda énekes, amikor arra kérjük, határozza meg a hangzásvilágukat.

"Mondj egy nevet, és mi turnézni fogunk vele. Annyira széles skálán mozgunk zeneileg, hogy gyakorlatilag bármilyen stílusba be lehet minket passzírozni, bárhol megállnánk a helyünket"- teszi hozzá Brad Delson, aki okkal büszke első, Hybrid Theory című albumukra.

Delson és az MC-énekes Shinoda ugyanabba a középiskolába járt, ahol Delson megismerkedett Rob Bourdon dobossal, Shinoda pedig - festészeti tanulmányai közben - ráakadt a DJ Joseph Hahn-ra. A puzzle utolsó darabja az énekes Chester Bennington volt, aki Arizonából érkezett, és már 16 éves kora óta zenész karrierben gondolkodott.

"Amióta az eszemet tudom, mindig énekes akartam lenni. Két éves koromban Foreigner dalokat énekeltem, a szüleim fel is vették, úgyhogy bizonyítékom van rá, hogy így történt."

Linkin Park
Bennington gazdag, dallamosabb vokálja összeütköztetve Shinoda nyers stílusával, érdekes elegyet alkot

. "Azt hiszem, Chester és Mike célja, hogy annyira különbözzenek, amennyire csak lehetséges. Azt akarjuk, hogy az emberek felkapják a fejüket, és azt mondják, "oh, ez Linkin Park", és nem azt, hogy "hallgatom ezt a hip-hop részt, azután fejen ütnek egy rock refrénnel". Dinamikát akarunk, ugyanakkor egy összetartó erőt is, amikor meghallod a dalainkat, rögtön tudjad, ez mi vagyunk."

Hogy ez mennyire bejön, semmi sem bizonyítja jobban, minthogy az legelső L.A.-i, a legendás Whisky klub béli bulijuk után meg is keresték őket a Warnertől, és szerződést ajánlottak nekik. A debütáló albumon azzal a Don Gilmore-ral dolgozhattak együtt, aki korábban az Eve 6, a Lit és a Pearl Jam lemezein is producerként működött közre.

"Találkoztunk egy csomó emberrel, ajánlatokat kaptunk, és igazán nehéz volt a választás. - mondja Shinoda - Don volt az, aki amellett, hogy kiváló hangzást tud produkálni, mint szerzőket is tudott segíteni bennünket."

Az eredmény: mestermunka, melodikus album, erős mondanivalóval.

"Próbálunk valós dolgokról énekelni, legyen az a saját gondolataink megkérdőjelezése, vagy a bennünk rejlő sötét oldal bemutatása."

A Linkin Park Hybrid Theory-ja a bizonyíték arra, hogy az őket ért sokféle hatás, az újszerű és nyitott gondolkodásmód és a tehetség meghozza gyümölcsét, egy igen karakteres albumot.

"Ezt akartam csinálni egész életemben, óriási dolog, hogy itt lehetek. - mondja Bennington -

A sok munka, elhivatottság és hit átsegít bármilyen akadályon, és az álmok valóra válnak."


Kapcsolódó linkek:

www.linkinpark.com
www.warnermusic.hu

2001. március 27.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster