NU-METAL KIDS ON THE BLOCK

A legujabb rock-szörnyetegek

Szóval ki a következő Slipknot? Az új Manson? A metál legnagyobb reménységei közé napjainkban az A Perfect Circle és az Amen számít.

A Perfect Circle

Perfect Circle 1

A vetkőző új kártyát húz, a hőség egyre nő. Ász! A lány az étkezőasztalnál sóhajt egyet, és leveszi a blúzát. Most rajta a sor. Ez is ász! Ezer texasi ujjong, ahogy az első lány szoknyája lekerül a padlóra. Még két kártya. Még két ász! A hőmérséklet az Austin Music Hall-ban megdönt minden állami páratartalom rekordot. Mindkét szoknya lent, a nézőtérről izzadt cowboyok lesik az első lányt, ahogy kártyát húz. Hú, mi van itt! Újra ász! Az ellenfele meglepetten bámul a kártyára, majd a keze elindul, hogy kikapcsolja a melltartóját…

Sötétség. Mikor a fények újra bevilágítják a termet, már egy egészen másmilyen „lány”-t látunk a színpad közepén. Egy apró, koboldfejű alakot, hosszú szőke sörénnyel, valami női semmiségben. Babrálja a golyóit, és a bibliai kínokról üvöltözik. Ő Maynard James Keenan, mögötte pedig az ’A Perfect Circle’. A fiúk intelligenciával és kifinomultsággal csapnak az új-metál arcába. Az egész olyan, mintha a ’The Bloodhound Gang’-ről állítanánk, hogy hithű buddhisták, csak „…tudod, viccesen adják elő…”

Perfect Circle 2

„Dinoszauruszok vagyunk, igazi dinoszauroszok.” - mondja Maynard James Keenan, aki (paróka nélkül) kortyolgatja az ásványvizét egy Austin-i hotel balkonján, miközben az agyatlan rock n’ roll „lélekbúvárok” bosszantó támadásán gondolkodik. És tudjátok mit? Holtbiztos, hogy ez annyira felmérgesíti, hogy gyógyszerért nyúl.

„Azt hiszem, hogy elvesztettük a csatát”- folytatja. - „Úgy néz ki, pont azoknál az embereknél vagyunk népszerűek, akik még mindig azt hallgatják.”

- Szóval azt állítod, hogy az ’A Perfect Circle’ egyfajta visszatérés a gótikus metálzene dicsőséges múltjához?

-„Ja!”-bólint a grunge korszakot a ’Tool’ énekeseként végigharcoló veterán. „Öreg vagyok már, hogy harcoljak. A zenekarok, mint a ’Slipknot’, a ’Limp Bizkit’ és a ’Korn’ valóban a fejlődési folyamat részei. És ez szomorú. Olyan ez, mintha a Discovery Channel-t nézné az ember. Olyan dolgokat csinálnak a színpadon…, tisztára, mintha a Majmok Bolygóját néznéd. Nagy nullák ezek.”

Perfect Circle 3

Az ’ A Perfect Circle’ szülőatyja Billy Howerdel, egykor a Nine Inch Nails és a Smashing Pumpkins gitártechnikusaként is dolgozott. A zenekarral 12 éven keresztül vajúdott. 1996-ban történt, hogy Maynard meghallott néhány dalt, mikor Billy dolgozgatott rajtuk a ’Tool’ stúdiójának sarkában. Aztán úgy döntött, énekelni akar rajtuk.

Beszervezték a dobos Josh Freese-t, a basszusgitáros Paz Lenchantin-t és a gitáros Troy van Leeuwen-t, és ezzel megszületett a legujabb rock szörnyeteg. Erőszakos zenéjük mellé még az Iliászból is kölcsönöztek szöveget. Az ’APC’ transzcendentális rockzenét játszik, poszt-indusztriális Nine Inch Nails utánérzéssel. Állítólag még meditálnak is fellépés előtt. „Én nem meditálok!”- tiltakozik Billy. -„Én csak nyújtózkodom. Semmi zsolozsma!” Dalaikat misztikus fogalmakkal magyarázzák. És van egy rakás keresztény utalás is a kiváló debütáló albumon, a ’Mer De Noms’-on is.

„Nem igazán keresztény”- mondja Maynard. - „De kifejezetten mitológikus. Déli baptistaként nőttem fel, kölyökként tele volt a fejem ilyenekkel. Ha egy szót keresel, hogy leírj egy szituációt, a mitológia biztosan segít neked.”

De akarnak-e vajon a kölykök mögöttes mitológiai tartalmat és olyan CD- borítókat, melyek megértése kétszer olyan nehéz, mint felvételt nyerni a Mensa-ba?

„Néhányan biztosan.”-mondja Billy. - „De sok nem. Szükség van olyan zenekarokra is, akiket hallgatva nem kell túl sokat gondolkodni. Olyan ez, mint Yin és Yang. Nem léteznek egymás nélkül. Jó sok üzenet van ebben a zenében, idő kell hozzá, hogy leülj a seggedre, és elkezdj mondjuk egy sor értelmén gondolkozni. Sokkal könnyebb annyival elintézni, hogy Ba…meg! Ba…meg! Ba…meg! Ba…meg!”

De várjunk csak! A rúnák, a „nyújtózkodás”, a mitológia, a félrevezető frizurák, a deviáns szexuális játékok…Vallási révületbe esett, iszonyatos kopasz ufonauta pokolfajzatokat indított útjukra, belevezetve őket egy tömeges öngyilkosságba, amit úgy követnek el, hogy leugranak egy óriási rakás The Cure ’Pornography’ nagylemezről, nem?

„Hát én ezt nem látom!”-vigyorog Billy. „Nem is ajánlanám, hogy bárki elindítson ilyet. Az is elég nekem, ha egy srácon tetoválást látok. Az emberek fanatikussá válnak, és azt se tudják, hogy honnan jön, amit fanatizálnak, mi a lényege. Ezért vannak a háborúk, ezért halnak meg emberek.”

Azt mondják, csak egy őrült képes tökéletes kört rajzolni. De csak egy gyógyíthatatlan elmebeteg hagyna ki egyet!

2000. november 27.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster