Fred Durst, Limp Bizkit az amerikai zene hatalmáról

Limp Bizkit 1

Az egyetlen személy, aki mindezen feltételnek megfelel ugyanakkor egyszerre műveli az összes zenei műfajt Amerikában, Fred Durst. Végy néhány laza beat-et, egy pár kemény riff-et, és egy kevéske punk kórust, dobd össze mindezt egy hátrafordított piros baseball sapkával, és egy olyan fickót kapsz, akinek az arcán ott van a "minden király" grimasz.

Fred Durst megtestesíti az amerikai álmot, mivel nem elégszik meg csak egy dologgal. Ő a 21-ik század reneszánsz embere : a Limp Bizkit frontembereként kitűnően ötvözi a rappelést, a szövegírást, hajtóerőt a filmrendezéssel, forgatókönyvírással, koreografálással és a tetoválással. Ezenkívül az Interscope kiadó aligazgatója, azé a kiadóé, amely felfedezte a Queens Of The Stone Ages-t és a No Doubt-ot.

Arra a kérdésre, hogy szerinte miért vette át az amerikai zene az uralmat, így válaszolt :

"Az igazat megvallva, fogalmam sincs. Mi azt gondoltuk, hogy mindenki utál minket, ezért az egész egy kicsit bizarr nekem. Szerintem a Mission Impossible 2 az, ami befuttatott, mert a Significant Other albumunk már rég megjelent. És hát az európai turnét is hanyagoltuk. Igazán a körülmények miatt nem turnéztunk itt. Ha senki nem ismer, nagyon szar a turnézás. Most már viszont jöhetünk és olyan show-kat nyomhatunk, mint Amerikában. Az utóbbi 15 év legnagyobb produkciója lesz, amit Európa látott.

Ki most a legfontosabb személy az amerikai zenében?

"Amerika egyik legnagyobb sztárja Eminem. Ha nem az egész világé!

Fontos szerepe is van?

"Nem hiszem, hogy bármelyikünk is fontos lenne. Szerintem csak egy darab történelem vagyunk, amelyet jó emlékként fognak használni a jövőben. A zene majd észbe juttatja, hogy mit csináltunk, amikor Limp Bizkit-et hallgattunk. Erre jó a zene. Időtlen dolog. Mindig visszahozza azokat az emlékeket, érzéseket, és érzelmeket, amit az életednek annak az időszakában átéltél.

Mi a véleményed a mai brit zenéről?

"Szerintem nagyon jó a tánczene, van néhány egyformán hangzó együttes és .jó a zene.Lehet, hogy az amit mondok jól hangzik, de igazándiból kiröhögöm ezt az országot."

"Válaszolj egy kérdésemre. Miért fütyültek ki mindig, amikor Reading-ben és Leeds-ben kiejtettük az Oasis nevet?

Mert mindenki azt várta, hogy a Gallagher-fivérek ellentétei lesztek. Mert mindenki aki megunta vagy szarik az Oasis-re, az Limp Bizkit-et hallgat. Mintha egy kijelentés lenne, hogy nem tetszik a brit rockzene.

"De mind ott maradtak és együtt énekelték a szövegeket."

Igen, de először ki akarták fejezni az utálatukat. Miért mondtad, hogy megakarod nézni az Oasist? Ez is egy újabb Durst-szarkazmus?

"Imádom Noel viselkedését. Szerintem király fickó. És szerintem jó számokat írnak. Csak azért, mert befolyásolta őket a Beatles, még nem jelenti azt, hogy nem lehetnek jók. Ugyanúgy ahogy a Creed nevű együttest befolyásolja a Pearl Jam."

Szerinted merre tart az amerikai zene?

"Szerintem most valahol egy köztes ponton állunk. A 80-as évek elején jó volt a popzene és a rock n' roll volt feljövőben, tehát a 80-as évek végére megszületett a pop-rock n' roll, amit mindenki metal-nak nevezett, de nem az volt. Pop-rock volt, hajas bandákkal, de ekkor kezdett feljönni a grunge, ami inkább rock n' roll volt mint az előző. Most, a grunge után, ismét visszajött a pop, de más formában, és a hip-hop is kirobbant. Olyan helyzetbe jutottunk, ahol a rock bandákat a hip-hop és a dallamos alternatív zene befolyásolja. Tehát ezért vagyunk szerintem egy köztes ponton. De sajnos a jó-zenei szintet még mindig nem értük el, de ez várható a következő években. Szerintem a Limp Bizkit nem lesz a jövő egy része, hanem inkább egy úttörője annak a mozgalomnak ami az eljövendőket megszülte.

Ti miért nem folytatjátok, ha most még csak az úttörői vagytok?

"Lehet, hogy folytatjuk. Attól függ, hogy jó irányba megyünk-e? Megpróbálunk kapcsolatban maradni a rajongóinkkal és minden visszajelzést azzal kapcsolatosan, hogy merre is kell haladnunk és milyenek kell legyünk, komolyan vesszünk. Úgy érzem magam, mintha szerelmes lennék"

A Limp Bizkit új kislemezét -My Generation-hallgatva, egy érzelem dominál: a düh.Fred szövegeiben és Wes Borland gitáros zúzós riffjeiben nagyon sok lázadás van - célozva a hűtlen szeretőkre, a Limp Bizkit ellen felesküdött tényezőkre. De honnan jön mindez? Mi késztet egy milliomos rocksztárt arra, hogy ilyen dühös legyen?

"Látsz engem?" -kérdezi Fred Durst. "Egy normális emberi lény vagyok, mint te. Nincs különbség köztünk, csak én híres vagyok, te meg nem. Te begurulsz néha? Magadban tartod a dühödet? Ha lenne mód arra, hogy kiengedd magadból az egészet, anélkül, hogy bárkit is megbánts, nem szeretnéd? Nem iszom alkoholt, nem szedek pirulákat, nem heroinozok és nem is d.ok csajokat egész nap. Nem olyan rocksztár vagyok. Én az egészet a színpadon engedem ki. És néha valaki felbosszant és én bedühödök. Ha például most megütnél, kiverném belőled a szart."

Nem hiszem, hogy bármilyen rossz üzenetet juttatnék el bárkinek. Nem mondom senkinek, hogy legyen dühös, az egész világ egy nagy dühfészek és szeretném ha nem lenne az. A mi korosztályunkra egyfolytában mutogatnak, és azért jövünk a világra, hogy csak minket hibáztasson mindenki. Mindig az idősebb korosztály hibáztatja a fiatalt. Nem gondolva arra, hogy ez a generáció fogja átvenni az öregek helyét. Az egész egy nagy körforgás. Mindenki utálja a Limp Bizkit-et most. Mindenki akarja hallani a mondanivalódat, és ha valami rossz akkor felhasználják ellened, ha pedig jó akkor is felhasználják ellened. Tehát mindenki jöjjön és tépjen szét."

A te generációdról beszélsz, de a rajongóitok átlagosan tíz évvel fiatalabbak nálatok. Szerinted mindannyian ugyanabba a generációba tartoztok?

"Szerintem én egy kicsit előbb vagyok magamnál. Elhatárolódtam az én korosztályomtól és így nem voltam a része. Egyedül voltam, senki sem értett meg."

Inkább rokonsági kapcsolatban érzed magad a tizenöt éves rajongóiddal?

"Jobban érzem magam olyanokkal, akik nem határolják el magukat a különböző zenei stílusoktól. Olyan emberekkel akik szeretnek a hip-hop-tól a dallamos zenéig és az alternatív zenétől a klasszikusokig mindent. Amikor én serdülő voltam ez nem így volt és szerintem ahhoz, hogy valaki egy generáció szóvivője legyen, át kellett éljen egyet előbb, ahhoz, hogy összehasonlíthassa a kettőt. Így ez az amit biztosan fogok csinálni amíg meg nem öregedem és valaki nem mondja azt hogy, "B..d meg, te nem az én generációm vagy"."

Tehát erről szól a My Generation? Az utálottságról és a hibáztatottságról?

"A My Generation néhány emberről szól aki azt mondja :"B.sza meg, miért törődjünk olyan emberekkel akik nem törődnek velünk? Ha például egy kidobó meglökdös, annak ellenére, hogy nem csináltál semmit, nem fogsz szeretni egy kidobót sem. Ha egy rendőr megállít és halálra rémiszt, de nem is csináltál semmi rosszat, akkor nem fogsz szeretni egy rendőrt sem. Ha rendes, akkor nem lesz problémád velük.

Akkor csupán egy kis szeretetet kérsz?

"Nem, nem szeretet kérünk. Inkább tiszteletet. Lehet, hogy csak azt kérjük, hogy bánjanak velünk rendesen, amíg nem adunk rá okot, hogy ne bánjanak jól velünk.

Úgy volt, hogy a Rollin -t együtt adjátok ki a My Generation-nel egy két A-oldalas kislemezen. Hogy passzolt volna össze ez a két szám?

"Épp az a lényeg, hogy nem passzolnak össze. Olyan számokat kerestünk, ahol az egyiknek univerzális mondanivalója van, a másiknak meg másfajta mondanivalója. Egy komoly és egy vicces. Ezen a lemezen nincs vicces dolog mint az előzőn a Faith. Most akarjuk megkérni George Michael-t, hogy csinálja meg velünk. Tetszik neki a feldolgozás, de azért nem akarja megcsinálni, mert szerinte mindenki kifigurázná. Nem tudom miért.

'Tehát az új album címe, a "Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavoured Water"reflekció az együttes szívének lágy felére?'

"Pontosan. Hülyén hangzik. Olyan mint a banda neve, béna és semmitmondó. Ételről van szó. Turné közben találtuk ki és hát turné közben mindig éhesek vagyunk."

"Nagyon szókimondó ember vagyok és azt szeretném, ha más is az lenne. Sokan seggfejnek tartanak és arroganciának tekintik az egészet. Én meg azt mondom 'Szarszagod van'.Tehát a 'Chocolate Starfish 'egy kifejezés a seggfejre, a 'Hot Dog Flavoured Water' pedig egy undorító ital. A kiadónál mindenki ellenezte a címet. Ahogy a Limp Bizkit elnevezést is. És mivel nem tetszett másoknak, ezért ezt adtuk. Biztos lesznek jó viccek erről is, nagyszerű mondatok más dalokban, de ez nagyon cool."

'Vissza gondolván az új korosztály zenéjében elfoglalt helyetekről, mit szólsz a veletek együtt megjelenő együttesekhez? A Slipknothoz például?Nemrég titeket ócsároltak a sajtóban.'

"Nagyszerű együttes. A zenéjük csodálatos, igazán kemény, gyilkos. De azt hiszem, hogy ha az interjúkban más embereket ócsárolsz, nem igazán fog megmaradni. Valami mást kellene találniuk, amit utálhatnak. Bármikor találkozunk, teljesen rendesek. És a következő interjúban azt mondják :" Ja, az a f.szopó?Kinyírom.'De amint felrakják a maszkot, máris színészek újra."

'Marilyn Manson is lefikázott, nem?

"Ő azt mondja, hogy nem, de mégis. Egy igazi trauma ez. Nagyon befolyásolta Trent Reznor.Nagy Nine Inch Nails rajongó vagyok. Hogy Reznor miért nem szeret, nem tudom. Szerintem nem szereti a kapcsolatomat Interscop-pal. De Manson bír minket, azt mondja. Épp nemrég láttuk a TV-ben ahol megint fikázott minket. De minden király.

2000. november 23.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster