Dave Grohl

"Ahhoz képest, hogy csak egy szerencsétlen virginiai tahó vagyok, rohadtul sok pénzem van!"

Foo Fighters 1
Dave Grohl, a Foo Fighters frontembere a Melody Makernek adott interjúban ittas vezestéről, transzvesztitáskodásáról, kiköltekezéseiről, sztárokkal való szexuális kapcsolatairól, és turnéiról vall oly hosszasan, hogy az embernek beleőszül a haja.

Stratford nyílt, sík vidékén lopakodva közelednek, mint a vadászok, akik a prémes erdei jószágra lesnek borotvaéles karmokkal. A vadállatot CD tokokkal, poszterekkel és dárdaszerű tollakkal próbálják támadásra bírni. Azonban a ragadozó szélesen elvigyorodik, majd pillanatnyi kedvességgel beinvitálja a látogatóit, akik abban a hitben vannak, hogy pusztán primitív fűveik és gyökereik füstjével megszelidíthetik a vadat.

"Hé, Dave kérsz egy slukkot?"

Dave Grohl kinyújtja jó harminc centis nyelvét, lenyalja az ujjaik végéről a cuccot, majd turházik egyet. A következő másodpercben lenyúlja a kocsijukba, és potom 150 mérföldes sebességgel pillanatok alatt a közeli Currys-be száguld, ahol később rátalálnak, amint épp az ő barátnőikkel hentereg. Vagy legalábbis henteregne, ha igazak lennének a vadonatúj Örült Dave-ről szóló legendák. Kétségtelen Dave-nek a "rock legtündéribb sráca" címe az utóbbi évek során feledésbe merült, csakúgy, mint Liam Gallagher emlékplakettje. A híres barátnők, az ittas vezetés, a transzvesztita hajlamok mondhatni nem tettek sok jót a hírének, nem beszélve a Melody egyik olyan címlapjáról, ahol Dave orrlyukában nem teljesen beazonosítható anyagot láthatunk. Tény: Dave Grohl jóval színesebb személyiséggé vált a köztudatban, mint amilyennek korábban hitték.

Valójában nemrég bukkant elő a Grohlius Grungeringoius fajnak ez az új ága. Mégpedig egy olyan törzs, ami igencsak megérett a boncolgatásra.Lássuk..

Íme Dave Grohl, az ember, a mítosz, a gyógyulófélben levő dobos. Hogy vagy mostanság?

Foo Fighters 2
"Ami azt illeti, az elmúlt három hónapban álmatlanságtól szenvedtem, mert annyit mászkáltunk mindenfelé, hogy totál fölborult a bioritmusom. Mostanra pedig azt hiszem, hogy átjutottam a következő szintre, a teljes kimerültség állapotába. Ismered, képtelen vagy gondolkodni, a szemeid csukva, és csak fekszel teljesen lemerülve. Az agyad meg közben pörög. Mikor alszom már el végre? - kérdem magamtól. Esküszöm, hogy tegnap életemben előszőr bevetettem a birkaszámolós trükköt. Kurvára bejött. Nem is vagyok igazán itt, nem az itteni idő szerint jár az órám, Kairóban vagyok, vagy valahol arrafelé."

- '99 augusztusa óta egyfolytában csak turnéztok. Nem hiányzik az otthonod?

"Néha már úgy érzem, hogy mi már örökké csak úton leszünk. Mókás, hogy ahányszor csak megjelenik egy albumunk, mindig megígérjük magunknak, hogy ezúttal most nem megyünk el sok időre turnézni, de ezt nem tudjuk betartani, sőt a helyzet egyre rosszabb. Mindig van valami új terv, most éppen Brazíliába készülünk. Úgy néz ki, hogy 2001. tavaszáig semmiképp se hagyjuk abba."

- Gyors diagnózis: egy megveszekedett munkamániás vagy.

"Meg nem tudom neked mondani, hogy munkamániásnak születtem, vagy pedig azzá kellett válnom. Tetszik az a morál, amit az elmúlt öt év alatt alakítottunk ki, mindenesetre már nagyon vágyom egy állandósított életre. Amikor először jártuk körbe az országot, az aréna-turnén talán egy lépéssel közelebb kerültünka királynőhöz, mint szerettünk volna.

Mostanra eljutottunk oda, hogy sokkal kényelmesebb számunkra embertömegeknek játszani. Legyen az egy nagy fesztivál, vagy egy fellépés. Sajnos, én is csak öregszem, a minap ősz hajszálakat fedeztem föl a fejemen. Ezt a turnézó életmódnak tudom be.

- Kiborított téged a dolog?

"Egy kissé. Mert amikor igazán őszülni kezdek, az emberek majd azt kérdik, hogy az apám mikor kezdett el deresedni. Erre én: 'Úgy ötven éves kora után'. Mire ők:' Hmm! Felettébb különös!' Én meg majd azt mondom:' Uramisten, ez a turnézás a sírba fog vinni!'

- Mostanában jön ki a "'Breakout" kislemez, ami a közel egy éve megjelent albumon már szerepel. Talán arról van szó, hogy elfogyott az ihlet?

"A zeneipar jelenlegi politikája szerint mindenről annyi bőrt húznak le, amennyit csak lehet, vagy rossz esetben, még többet is. A mi menedzsmentünk elég izgatott volt, hogy mit fogunk csinálni. Be voltak tojva, hogy esetleg kirukkolunk egy "White Album"-mal, vagy valami Einstürzende Neubauten-féle baromságba megyünk át. Beszéltem a menedzserrel, aki kertelés nélkül a képembe vágta, hogy amit akar, az nem más, mint 12 kislemezképes nóta. Kurva nagy nyomást gyakorolt ezzel ránk!!! De mégis nekiveselkedtünk! Szóval most egy pár évig, azt hiszem, ebből fogunk élni.

- A "Breakout" kicsit komikusan hangzik.

Viccnek indult a dolog, egy szójáték és a tipikusan banális szerelmi történet veleje. Tulajdonképp viccesnek szántuk, mert én például nem tudom elképzelni, hogy valaki egy kapcsolatot egy pattanás miatt rúgjon fel. Értelmetlen dolog lenne. A legtöbb esetben nagyon alábecsüljük magunkat. Kifigurázzuk a rádiót, a pop zenét, vagy videót, mert egy nagy cirkusz az egész. Szóval, ha lehetőség adódik arra, hogy kiparodizáljuk az átlag szerelmes nótát, akkor ezt nyilván nem fogjuk kihagyni."

- A közelmúltban egy jó párszor nőnek öltöztél. Te lennél a rock Eddie Izzard-ja?

"Hát igen, ez az elmúlt két évre volt jellemző, de aztán abbahagytam. Egyszerűen felhagytam vele. Úgy éreztem, hogy beskatulyáztak. Az ihletet egy kanadai, "Kids In The Hall" nevű humorista társulattól merítettem. Olyasmit csináltak, mint a "Saturday Night Live" show, azzal a különbséggel, hogy köztük nem voltak nők, a csapat hat fiúból állt. Néha, amikor mégis női szereplőkre volt szükségük, beöltöztek nőnek a paródia idejére. Ezek a darabok nagyon mókásak voltak. Hozzáteszem, hogy legyen akár ez a társulat, vagy a Nirvana, vagy egy még ennél is korábbi zenekar, akiktől ezt átvettem, mi keményen vissza akarunk ebből a homofób viselkedésből venni. Ez fontos volt a Nirvana-nak, sőt, mi több, nekünk is. Azok az emberek, akik hajlamosak a másik nem ruháiba bújni, a homofóbia ingoványos vidékére jutnak. Van egy olyan humorista, akinek egy jelenete arról szól, hogy egy tahó barom ver egy meleg hapsit. "Te buzi! Elverem a rohadt segged! Megöllek te állat! Igazából megcsókolnálak, de sajnos csak egy kis buznyák vagy! Elverem a segged! Igazándiból szeretnélek jól megkúrni, de inkább elverlek te kis pederaszta! Csak a nagy emberek hordanak ruhát!"

- A legutóbbi rock "hadjárat" alkalmával te is a tűzvonalban voltál. A ti helyetek hol van az aktuális zenei trendek közt?

"Nos, a hip-hop mostanság rockzenébe csapott át, ami szerintem biztosan megrázta az embereket. Nemrégiben a Limp Bizkittel léptünk fel Németországban. Logikus. Ugyanis manapság, ahogyan azt már elmondtam a hip-hop uralja a terepet, de vannak kölykök, akik továbbra is igénylik a heavy metált. Ezért megpróbáltuk valahogy e kettő műfjat ötvözni. Egyszerűen lenyűgöző, amint 30 ezer eszét vesztett ember tombol a Limp Bizkitnek. Ez már nem semmi. Mégis van ebben negatív energia is. A dolgok ismétlik önmagukat. Ami ma zajlik az tulajdonképpen a "grunge"-ra való ellenreakció. Azért, mert már kezd unalmassá válni egy idő után a képlet: Összeáll egypár olyan muksó, akikkel a főiskolára jártunk, és jó zenét játszanak, amit viszont mások gyűlölnek. Ebből kerekedett ki az, amit "grunge"-nak neveznek.

És annak a valaminek, amit grunge-nak hívunk az lett a vége, hogy az emberek elkezdték mondogatni, a rock and roll unalmas lett, kell egy igazi nagy rocksztár, aki meg tudja menteni a bukástól. Akkor jön Marilyn Manson, aki mára rettenetesen népszerűvé vált, mert sokkal több, mint egy szimpla együttes: show, cirkusz, és izgatja az embereket. Szóval, egy Jelenség. De ez sem elég. Ekkor jön egy következő valaki, aki kitalálja, hogy már ez is lejárt lemez. A világ tehát újabb szuperhős rajzfilmfigurát követel, pedig alapjában véve csak a jó zene lenne fontos. Mostanában már az összes olyan ember, aki egykor azt mondta, hogy a rock meghalt, mára megbánta ezt a kijelentését. A rap-metál kész zajártalom. Tényleg nagyon lármás. Aki szereti a ritmust, a drum'n'bass-től kezdve a "Slayer"-ig, azt is kiakasztja ez a fajta zene. Őrületesen hangzik. Ma ez a menő.

- A legutóbbi balhék sem késztettek arra, hogy a "Rock Legklasszabb Pasija" titulusodat félredobva a zűrös, szeszkazán, ittas vezetésért folyton a bíróságra járó Rossz Fiú bőrébe bújj?

"Na, nem. Most már mi magunk is elegek vagyunk ahhoz, hogy lemezeket csináljunk. Van egy önálló stúdiónk, minden történést képesek vagyunk irányítani. Továbbá kontrolláljuk a videókat is. Büszkék vagyunk arra, hogy normális emberként egy együttes tagjai lehetünk, és hogy nem kórházban végezzük túladagolás miatt vagy testi sértés vádjával, börtönbe zárva, vagy viszálykodva a többi rock bandával. Csak tesszük a dolgunkat, utána pedig lelépünk."

- De hiszen nemrégiben éppen ittas vezetésért kaptak el Auszráliában.

Na, ja..de könyörgöm, én csak egy tetű rollerrel voltam. Ez aztán a bűncselekmény! Arrafelé így becsülik meg a rock'n'roll-unkat! Elcsípnek, mert piásan rollerozom. Csodás. Ausztráliában felléptünk, de a fesztivál helyszíne és a szállodánk közt mintegy két mérföldes távolság volt. Itt jön képbe a roller, ugyanis ezt a távot rollerezve tettük meg. A mi fellépésünk után még egy kicsit ott maradtunk, meghallgattuk a "The Hellacopters"-t és a "Primal Scream"-et. Ezek után megragadtuk a rollereinket és visszaindulunk a szállodába. Az úton persze belefutottunk egy igazoltatásba, rólam megállapították, hogy a megengedettnél egy minimálissal több szeszt fogyasztottam. A zsaru így szól: "Elnézést, uram de ezért börtönbe visszük." Én mondtam neki, hogy csak egy tetves rollerral vagyok és a szállodám itt van egy mérfölre. Sőt, azt is felajánlottam, hogy otthagyom a rollert és hazasétálok. De hajthatatlanok voltak. Így történt, hogy három órát ültem a börtönben, és a tetejébe még 400 dollárra is megvágtak. Ennyi."

- Megbántad már szörnyű tettedet?

Szerintem azért jobb, ha az ittas vezetésből nem csinálunk tréfát. Az embereknek okvetlenül nagyon óvatosnak kell lenniük. Úgy gondolom, ha megittál három sört, utána a roller is lehet ugyanolyan veszélyes, mint az autó. Azért persze kicsit röhejes egy rollert úgy kezelni, mint egy motort. Röhögnöm kell. Az egyetlen dolog, ami ezzel kapcsolatosan eszembe jut, az a "Dumb és Dumber" című film, amiben Jim Carrey és Jeff Daniels törpe bicikliken tekernek lefelé a hegyről. Valahogy így éreztem én is magam."

- Hogy érintett Courtney azon kijelentése, hogy Kurt téged nem csípett igazán?

Miután senkivel se beszélgettem erről, nem tudtam róla. Ez olyan természetű dolog, amit megbeszéltem a barátaimmal. Ha mérges vagyok, tudtukra adom. Ha úgy érzem, hogy többször is megsértettem valamelyiküket, akkor azt megbeszéljük. Időpocsékolás. Tudod, a gimit is ilyen szarakodások miatt hagytam ott, hogy ne kelljen ebben részt vennem."

- Az elmúlt években már egy-két fiatal sztárocskával összemelegedtél. Ki a legfrissebb?

"Azt tőlem ugyan meg nem tudod. Jobbat mondok, keressél az interneten valami pletyka-site-ot, itt talán választ kapsz a kérdésedre."

- Nos, többek úgy sejtik, hogy a "Smashing Pumpkins" Melissájáról van szó.

"Ez más téma, amiről kizárólag a barátaimmal beszélek. Már a kezdetektől fogva eléggé meg volt szabva, hogy milyen interjúkat adunk. Szeretem az együttesemet, szeretem a felvételeimet,már az elején föltettem magamban, hogy lesz egy olyan pont, amit nem lépek túl. Ez épp olyan dolog, mint amikor mindenki Kurt haláláról faggatódzott, holott a beszélgetések elején leszögezték, hogy ezt a témát kerülni fogjuk. A legtöbbjük tiszteletreméltó személy volt, de voltak köztük olyan faszfejek is, akik nyomulnak, hogy maguknak kaparják ki a gesztenyét. Én erre mindig azt mondom, hogy mesélj el úgy egy veled megtörtént sztorit, hogy egy olyan ember faggat mélyen és barátian az érzéseidről, akit nem is ismersz egyáltalán. Ezek úgy se lesznek soha megelégedve azzal, amit kapnak.

Szóval én kitűztem egy határvonalat, ugyanis a magánéletem nem tartozik senki másra. Igazából nem nagyon izgat, hogy ki kivel és mit csinál a Met Bar-ban például. Rettenetesen unalmas és egy idő után az ember elveszti a fonalat. Boldog vagyok, hogy igen jó együttesekben játszhattam, de semmi pénzért nem szeretnék nagyon híres lenni. Az, hogy én kivel randizom, vagy mit gondolok Courtney-ről valójában, közömbös azok számára, akik megveszik a lemezeket. Talán tíz év múlva, ha már nagyon fogytán lesz a pénzem, felkeresek egy ilyen híres emberekről szóló magazint az életem történetével. "

- Szépen kérlek, osszd meg velünk is, hogy ki volt a leghíresebb nő, akivel randiztál?

Azt hiszem Sandy Moran a nyolcadikból. Ő volt a legjobb bige a suliban, mindössze két hétig jártunk. Csodálatosan szép volt, tényleg ő volt a legcsinosabb lány. Úgy dobott, mint egy forró krumplit. Valójában ezen az éjszakán álmodtam azt, hogy gitárral a kezemben állok a színpadon, a közönség úgy őrjöng, mint aki meg van veszve és mindenki nagyon szeret engem. Akkor lenéztem a közönségre és az első sorban ott állt ő sírva. Azt hiszem ez az álom adta a kezdő lökést ahhoz, hogy elinduljak a hírnévhez vezető úton."

- Legutóbb, amikor a Melody Maker címlapján szerepeltél, többek valami furcsaságot véltek fölfedezni az orrodban. Ez takony volt vagy kokó?

"Hát igen aznap egész álló nap csak szívtam és szívtam a kokain csíkokat! Az igazat megvallva egy zacskó kokainnal a képemen ébredtem fel, és mivel én álmomban horkolni szoktam, egész éjszakán keresztül a topon voltam. Valójában azonban valami festék volt az, ami még most sem jött le teljesen az arcomról. A haverjaim mind egyszerűen csak sebhelyesarcúnak hívnak."

- Egészen pontosan mennyire vagy gazdag? Nagyon vagy rohadtul?

"Rohadtul gazdag vagyok. Ahhoz képest, hogy egy szerencsétlen virginiai tahó vagyok, rohadt sok pénzem van. De mondhatnánk úgy is, hogy alapvetően bármit megvehetek magamnak, amit csak akarok."

- Mi a legeslegdrágább haszontalan dolog, amit életedben vásároltál?

"Az otthonom."

És ezzel, a rock fejlődéstörténetének ezen újfajta, rendkívüli és titokzatos teremtménye kisiklik minden agyafúrt csapdánkból, és elinal kis csomagjával együtt. De sebaj, hiszen úgyis sokkal élvezetesebb látványt nyújt természetes életkörülményei között, mint a riporterek boncasztalán kifektetve.

Csak remélni tudjuk, hogy útban a következő párzási hely felé, sikeresen fogja kikerülni azokat az óriási, csillogó új turbófurgonokat melyek padlógázzal veretnek végig a metálsztrádán.

2000. október 18.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster